HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Café Vrankrijk gaat voor even open
 

AMSTERDAM, VRIJ 12 AUG 2011 - Actievoerders zullen van 18 t/m 21 augustus het door de gemeente gesloten café Vrankrijk in Amsterdam tijdelijk heropenen. Om niet te provoceren zal er geen alcohol geschonken worden zodat de horecawet niet wordt overtreden.


Het roemruchte illegale café aan de Amsterdamse Spuistraat, gevestigd in het in eigen beheer bewoonde perceel Vrankrijk, wordt inmiddels al weer drie jaar niet gebruikt als ontmoetingscentrum. Op last van de voormalige burgemeester Cohen werd de kroeg begin 2009 gesloten na een zwaar geweldsdelict op 13 september 2008 bij de ingang op straat. Een bezoeker liep daarbij een zware schedelbreuk en gehoorbeschadiging op door toedoen van een medewerker van de kroeg.

Stichting Tweeënveertig wilde een frisse doorstart maken en nam daartoe openlijk afstand van het gewelddadige gedrag van de deurploeg van Vrankrijk dat ze zowel 'onnodig als disproportioneel' vond, met de toevoeging dat ze er alles aan zou doen dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Desondanks liet burgemeester Van der Laan vorige maand weten de benodigde horecavergunning niet af te willen geven.

“Na een jaar van traineren heeft de burgemeester de horecavergunning afgewezen, op idiote gronden”, melden de onbekende actievoerders die komende week de deuren van het café vier dagen lang open willen gooien. Stichting Tweeënveertig, de huidige huurder, zal in bezwaar gaan tegen de afwijzing van de vergunning. “Dat traject kan nog ellenlang duren. Intussen zijn veel mensen het wachten zat.”

“We hebben besloten de Stichting een hart onder de riem te steken door het initiatief te nemen de ruimte leven in te blazen”, zo vervolgen de actievoerders. Om de zaak niet op de spits te drijven, zal er geen alcohol worden geschonken aan de bar. De politie mag op verzoek komen controleren of dit ook daadwerkelijk het geval is. “Wanneer zelfs dit initiatief Van der Laan te ver gaat, dan moeten we slechts spijtig concluderen dat hij een zero-tolerance beleid voert voor maatschappelijk betrokken initiatieven.”

Met dat laatste doelen de actievoerders op de invulling van het vierdaagse evenement. Vluchtelingen zelforganisaties als All Included en ASKV bijten donderdagavond 18 augustus het spits af met een inhoudelijk programma over Frontex en de actuele plannen van de overheid om illegaliteit strafbaar te stellen. Vrijdag staat in het teken van de economische eurocrisis, terwijl zaterdag tal van actiegroepen zich zullen presenteren. De afsluitende dag staat voornamelijk in het teken van kraken.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.