HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Bouwplan Israël ondermijnt vredesbesprekingen
 

JERUZALEM, DO 11 AUG - Israël wil 5.230 woningen bouwen voor joodse kolonisten in het Palestijnse deel van Jeruzalem. De bouwplannen zijn omstreden en hebben al geleid tot een diplomatiek 'conflict' met de Verenigde Staten.


De ultra-orthodoxe joodse minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai is akkoord gegaan met de bouw van 1600 appartementen in de illegale nederzetting Ramat Shlomo in Oost-Jeruzalem. Een woordvoerder van de minister liet weten dat binnen enkele dagen de goedkeuring volgt voor de bouwplannen van nog eens 2700 woningen in het Palestijnse deel van Jeruzalem. Een week geleden gaf Yishai groen licht voor de bouw van 930 woningen voor kolonisten in de illegale nederzetting Har Homa in het zuiden van Oost-Jeruzalem.

Ramat Shlomo is een gemeenschap van ultra-orthodoxe kolonisten die in 1995 een Palestijns bos liet kappen voor de bouw van een illegale nederzetting. Vorig jaar maart kwam Ramat Shlomo in het nieuws toen het gemeentebestuur van Jeruzalem goedkeuring gaf aan de 1600 nieuw te bouwen woningen. De bekendmaking viel tactloos samen met een bezoek van vice-president Joe Biden van de VS aan Israël om nieuw leven te blazen in de vastgelopen vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit.

De Verenigde Staten zegt bezorgd te zijn over de goedkeuringen die de Israëlische regering heeft gegeven. Dergelijke eenzijdige acties werken pogingen tegen om de vredesonderhandelingen te hervatten, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De VS reageert in de regel verontwaardigd op nieuwe bouwplannen van Israël, maar de praktijk leert dat het nooit echt tot een diplomatiek conflict komt tussen beide landen. Laat staan dat Israël onder druk gezet wordt om haar bouwbeleid te herzien.



Ramat Shlomo


De Palestijnen weigeren aan te schuiven voor vredesbesprekingen zolang Israël geen bouwstop afkondigt. Nabil Abu Rdainah, woordvoerder van Fatah, roept de internationale gemeenschap op om de bouwplannen te blokkeren. Saeb Erekat op zijn beurt, onderhandelaar voor de Palestijnse Autoriteit, zegt dat de regering van Netanyahu "eerder investeert in de verharding van de bezetting dan in vrede."

Israël saboteert opzettelijk de inspanningen van de internationale gemeenschap voor een tweestaten oplossing, voegt Erekat eraan toe. Zijn beklag vindt weerklank bij Frankrijk en Engeland die verdere uitbreiding van de nederzettingen een gevaar vinden voor een oplossing in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Peace Now ziet in de snelheid waarmee Eli Yishai goedkeuring geeft aan de bouw voor duizenden nieuwe woningen, dat de minister de huizencrisis in Israël misbruikt door jonge stelletjes te dwingen op de Westoever te gaan wonen. Daar liggen de huizenprijzen voor Israëli's een stuk lager dan in Israël doordat de regering het kolonisme op de Westoever zwaar subsidieert. 'Cynisch promoot de regering nieuwbouw in de nederzettingen en dient hiermee alleen een extreem-rechtse ideologie. Het beleid van de minister ondermijnt de politieke oplossing voor Jeruzalem', stelt het persbericht van Peace Now.

Yishai lijkt het verwijt van Peace Now te onderschrijven met zijn argumentatie om groen licht te geven aan de bouwplannen: "We blijven doorgaan met het bouwen in Jeruzalem, zoals we dat in heel Israël doen. De huizencrisis is een serieus probleem en we zullen daarom [de aanvraag voor nieuwe] bouwprojecten niet vertragen", liet hij aan de Israëlische webkrant Ynet weten. De minister heeft zijn medewerkers opdracht gegeven de bouwplannen in Oost-Jeruzalem te promoten om Israëli's over te halen een appartement aan te schaffen.

Israël is sinds een maand het decor van sociaal-economische protesten. Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te demonstreren tegen onder meer de huizencrisis. Er is een drastisch te kort aan betaalbare woningen. Daar bovenop worden de prijzen opgedreven door het huizentekort. Sociale huisvesting kent dit land niet. In veel wijken worden alleen luxe appartementen gebouwd voor de rijken.

De huizenbouw verloopt daarnaast bureaucratisch en traag. Een nieuwe woningbouwwet, dat nog door de Knesset behandeld moet worden, moet de bouw versnellen en de bureaucratie verminderen. Tegenstanders zeggen dat met de nieuwe wet de mogelijkheden voor burgers worden geminimaliseerd om bouwplannen in te zien en protest aan te tekenen.



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.