HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Oproer onder Chileense studenten
 

SANTIAGO, WO 10 AUG 2011 - In Chili zijn in verschillende steden rellen uitgebroken bij massaprotesten tegen de onderwijspolitiek. Minstens 273 mensen werden opgepakt en er vielen tientallen gewonden.


De protestmarsen van studenten, leraren en sympathisanten begonnen dinsdag vreedzaam. De vlam sloeg in de pan toen in de hoofdstad Santiago gemaskerde demonstranten auto's in brand staken en er op tientallen plekken in de stad barricades van brandende autobanden werden opgeworpen. Straatmeubilair en stenen vlogen richting de politie en enkele betogers haalden winkeletalages leeg.

De oproerpolitie sloeg hard terug met traangas en waterkanonnen. Ook in andere steden als Valparaiso, Concepción en Temuco kwam het tot confrontaties tussen demonstranten en het gezag. Tegen middernacht waren 273 mensen gearresteerd, waarvan 73 in Santiago. Zeker 23 politieagenten raakten gewond bij de rellen. Het was het vijfde grote protest in twee maanden in Santiago.

Volgens een studentenleider van de universiteit van Chili waren er zo'n 150.000 demonstranten op de been. De studentenprotesten hebben het onderwijs in het Zuid-Amerikaanse land plat gelegd. Studenten aan hogescholen en universiteiten die weigeren naar de colleges te komen, houden sinds enkele maanden honderden scholen bezet en organiseren massademonstraties als eis om de onderwijspolitiek drastisch te hervormen.

De studenten willen van de rechts-conservatieve regering van president Sebastián Piñera een verlaging van de studiekosten. In Chili kan een universitaire opleiding maandelijks tweeduizend dollar kosten terwijl het maandinkomen van 90 procent van de bevolking ver onder de duizend dollar ligt. Het onderwijsstelsel moet volgens de studenten weer terug naar het systeem ten tijde van het militaire bewind van dictator Augusto Pinochet, toen het van 1973 tot 1990 in handen was van de centrale overheid.

Een dag voor het aftreden van Pinochet voerde de inmiddels overleden dictator een nieuwe wet in die het onderwijssysteem moest decentraliseren en privatiseren. Het openbaar onderwijs viel vervolgens onder gemeentebesturen die in chronische geldnood verkeerden. Hierdoor ontstond ongelijkheid en een tekort aan geld voor goed onderwijs. Ook de privatisering is ten koste gegaan van de kwaliteit van het onderwijs, vinden de betogers.

De Chileense winter, zoals de studentenprotesten worden genoemd, zijn de grootste sinds twintig jaar. De straten worden door de demonstraties gekleurd met superhelden kostuums, muziek en theater. Vorige week donderdag werd op de stoep bij La Moneda, het presidentieel paleis, urenlang een kiss-in gehouden door jonge stelletjes.

Later die dag liepen massabetogingen in Santiago uit in confrontaties met de oproerpolitie waarbij bijna 900 mensen werden opgepakt. Dit werd gevolgd met de oproep van een studentenleider om een nachtelijke caceroleo te houden, een lawaai-actie met potten en pannen waar Chilenen massaal op afkwamen.

Voor Sebastián Piñera hebben de protesten van de afgelopen maanden een zware wissel getrokken. Zijn populariteit is tot een dieptepunt gedaald. Hij heeft tevergeefs onder centrum-linkse parlementsleden geprobeerd steun te verwerven voor een verhoging van het onderwijsbudget en meer inbreng van de overheid in het onderwijssysteem. De studenten volharden in hun protesten en willen een landelijk referendum over de onderwijspolitiek.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.