HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Relschoppers UK organiseren zich.smart
 

LONDEN, DIN 9 AUGUSTUS 2011 - Inwoners en winkeliers van wijken in Londen, en inmiddels ook andere Britse steden, worden sinds enige dagen geteisterd door plunderende en brandstichtende jongeren. De relschoppers contacteren elkaar met BlackBerries.


Bij het mobiliseren voor de rellen en plunderingen in Engeland is volgens Britse media vooral gebruik gemaakt van BlackBerry Messenger (BBM). Gebruikers van deze smartphone kunnen elkaar hiermee snel, veilig en gratis tekstberichten sturen door te pingen. De politie, evenals de media, gingen er in eerste instantie vanuit dat de relschoppers elkaar vooral via sociale media informeerden over plunderingen.

Sites als Facebook en Twitter worden momenteel in de gaten gehouden door de Britse politie. Scotland Yard liet maandag op een persconferentie weten dat de opruiende berichten via Twitter de hoofdoorzaak zijn voor de wanorde in Londen en dat de twitteraars van deze berichten aangepakt zullen worden. “Sociale media en andere methoden worden gebruikt om deze mate van hebzucht en criminaliteit te organiseren”, voegde Steve Kavanagh van Scotland Yard eraan toe.

Voor de raddraaiers is sociale media daarentegen te onveilig om met elkaar in contact te blijven. Via hun BlackBerry kunnen ze hun ping-berichten aan grote groepen mensen versturen zonder dat de politie er zicht op heeft. Eén van de berichten die veelvuldig verstuurd werd per BBM was de oproep om in de winkelstraat Oxford Street vernielingen aan te richten: 'Iedereen uit alle delen van Londen verzamelen in het hart van Londen, OXFORD CIRCUS!!! Geplunderde winkels zullen worden vernield dus kom gratis spullen halen!!! Fuck de smeris, we zullen ze wegjagen met onze rellen!”

Veel winkelcentra in Londen bleken een gewillig mikpunt voor de relschoppers doordat ze middels hun BlackBerries de politie te snel af waren. Plunderaars wisten in veel gevallen zonder verzet hun gang te gaan. Bij sommige winkels stonden mensen in de rij om het leeg te halen en namen dieven zelfs de tijd om de juiste maat schoenen te passen. Hoewel Scotland Yard gebruik maakt van de nieuwste technologie in hun centrale regelkamer, functioneert de politiedienst log en gecentraliseerd. Dit in schril contrast met de gedecentraliseerde wijze van communiceren van de relschoppers.

Sinds de rellen uitbraken afgelopen weekend zijn meer dan 450 jongeren gearresteerd bij 'de slag om Londen'. Als een brandhaard zijn de ongeregeldheden overgewaaid naar andere grote steden in Engeland, onder meer in Birmingham, Liverpool en Bristol. Dat BlackBerry van het bedrijf Research In Motion (RIM) hierbij een centrale rol speelt, is te danken aan haar populariteit in Engeland. Maar liefst 37 procent van de jongeren heeft een smartphone van dit Canadese bedrijf in bezit.

RIM heeft toegezegd de politie zoveel mogelijk bij te staan bij het tegengaan van de rellen. De vraag is hoe ze dit gaan doen. Het door de politie opvragen van privéberichten van BBM-gebruikers zal vermoedelijk door RIM als een brug te ver worden gezien. Tevens zijn de verstuurde berichten versleuteld, wat het moeilijk maakt ze te decoderen.

Twitter mag dan een marginale rol spelen bij de relschoppers, Londenaren die de rellen spuugzat zijn maken daarentegen volop gebruik van sociale media. Met nicks als
#riotcleanup
en #riotwombles weten ze via het internet mensen te mobiliseren om, gewapend met stoffer, blik en bezems de straten in Londen op te ruimen na de rellen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

kelvin lau - September 15, 2011 - 02:49 pm
kust mij klote
Home


 

.

.