HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

  RVS schorst plan gasopslag Bergermeer
 

BERGEN, MA 8 AUGUSTUS 2011 - De Raad van State heeft in een voorlopige uitspraak het plan voor de ondergrondse gasopslag in het Bergermeer geschorst. Volgens de Raad is er meer onderzoek nodig naar de veiligheid van het project.


De hoogste bestuursrechter zet hiermee voorlopig een streep door het plan om in het Noord-Hollandse Bergermeer een gasopslag aan te leggen. Dit om te voorkomen 'dat gevolgen later niet meer terug te draaien zijn.' Volgens de Raad is het niet uit te sluiten dat 'de gasopslag gevolgen kan hebben.'

Voor de definitieve uitspraak heeft de Raad meer tijd nodig omdat het om 'complexe rechtsvragen' gaat en er nader onderzoek nodig is. Het project valt onder de Crisis- en herstelwet waardoor de bodemprocedure wel sneller wordt behandeld dan normaal. Het kabinet gaf in mei toestemming aan het bedrijf Taqa Energy voor de bouw van een grootschalige gasopslagruimte in een leeg aardgasveld op ongeveer 2200 meter diepte, tussen Bergen en Alkmaar.

Daarop tekenden de gemeente Bergen, Milieudefensie, Natuurmonumenten en de lokale actiegroep Gasalarm2 op 1 juli beroep aan bij de Raad van State. Volgens hen is de opslag niet veilig en vergroot het de kans op aardbevingen. Bovendien is het plan slecht voor de natuur en zien omwonenden op tegen de geluidsoverlast die de bouwfase met zich meebrengt.

Tegen de plannen in het natuurgebied De Loterijlanden bestond aanvankelijk veel verzet maar de gemeenten Heiloo en Alkmaar, en uiteindelijk ook de provincie Noord-Holland, namen genoegen met de tegemoetkomingen en compensaties van het ministerie EZLI en Taqa. Laatstgenoemde wil al beginnen met werkzaamheden zoals de aanleg van putten en de boorinstallatie. De Raad van State is echter van mening dat de contractuele belangen niet opwegen tegen de bezwaren van de tegenstanders.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

marc - August 11, 2011 - 12:23 pm
Gewoon doen!!!!!!
Home


 

.

.