HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

  Protest tegen Syrisch geweld
 

DEN HAAG, 6 AUGUSTUS 2011 - Vrijdag demonstreerde een honderdtal personen in Den Haag tegen het voortdurende geweld in Syrië en met name in de stad Hama. Zij scandeerden leuzen die opriepen tot het vertrek van Assad.


De demonstranten liepen van het Plein naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar een door duizend mensen ondertekende petitie werd afgegeven bestemd voor minister Rosenthal. Een delegatie van de demonstranten werd op het ministerie ontvangen voor een gesprek met enkele topambtenaren, meldt de Vredessite.

Zij eisten van de Nederlandse regering dat het de legitimiteit van Assad als president van Syrië niet langer erkend en de Nederlandse ambassadeur terugroept. Echter na een gesprek met de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer op het ministerie werd duidelijk dat de Nederlandse regering vooralsnog niet bereid is die stappen te nemen. Nederland wil wel op Europees niveau en in de VN pleiten voor meer sancties, waaronder een wapenembargo, maar neemt hiervoor niet de eerste stap.

Dat er strengere sancties moeten volgen, vindt ook Harry van Bommel (SP). “Het is te zot voor woorden dat Shell nog steeds zaken doet in Syrië en de tanks van Assad daarmee van brandstof voorziet. Ook moet nu al een aanklacht tegen Assad bij het Internationaal Strafhof worden voorbereid. Met Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld is Nederland dat aan haar stand verplicht”, zei hij in een toespraak.Foto's: Boyd Noorda/Sociamedia


De demonstratie werd georganiseerd door het Steuncomité voor de Syrische Revolutie en Jasmijnplein Rotterdam en ondersteunt door Defence for Children - ECPAT Nederland en IKV Pax Christi. "Hier staan alleen de dapperen. Veel mensen blijven thuis, uit angst voor de Syrische autoriteiten. Die verzamelen ook beelden van buitenlandse demonstraties", zei een van de organisatoren.

Sinds 15 maart komen de burgers in Syrië met enige regelmaat de straat op om het vertrek te eisen van president Bashar Assad. Inmiddels zijn al zo'n 1000 mensen gedood door de veiligheidstroepen van Assad. De stad Hama is nu het centrum van het protest, waar het leger inmiddels al zeven dagen de straten onveilig maakt. Tientallen burgers zouden bij beschietingen om het leven zijn gekomen.

De Golfstaten hebben Syrië zaterdag opgeroepen een einde te maken aan het bloedvergieten in het land. De regionale Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) bracht dat naar buiten in een verklaring. Syrië moet ook hervormen, aldus de landen. Het is de eerste keer dat het Arabische samenwerkingsverband, waaronder de regionale grootmacht Saudi-Arabië, stelling neemt tegen de regering van Bashar al-Assad sinds de volksopstand in Syrië begon.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.