HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

  Greenpeace verklaart Sylter Buitenrif tot zeereservaat
 

SYLT, 5 AUGUSTUS 2011 - Greenpeace is dinsdag weer gestart met het dumpen van natuurstenen in de Noordzee. De rotsblokken moeten voorkomen dat vissers hun netten over de natuurrijke bodem van het Sylter Buitenrif slepen.


In het Sylter Buitenrif, een natuurgebied in het Duitse deel van de Noordzee vlakbij Denemarken, is de milieuorganisatie weer begonnen met het dumpen van stenen. De duizend kilo wegende rotsblokken van een halve meter bij een halve meter beschermen het onderwaterleven tegen de schadelijke bodemvisserij.

De stenen voorkomen dat vissers hun sleepnetten over de bodem halen waardoor het zeeleven zich kan herstellen. Zo is het Sylter Buitenrif voor bruinvissen, een kleine walvissoort, een belangrijk paaigebied. In 2004 werd dit stukje Noordzee door de Duitse overheid uitgeroepen tot officieel natuurgebied. Toch zijn vissers er sindsdien voortdurend schade aan blijven richten.

Daarop besloot Greenpeace in de zomer van 2008 actie te ondernemen door granieten stenen in zee te dumpen. Drie jaar later heeft de Duitse overheid niets ondernomen om vissers te weren. De bescherming van het waardevolle natuurgebied blijft een dode letter, concludeert de milieuorganisatie.



Foto's Greenpeace


Onlangs namen duikers van Greenpeace een kijkje bij de stenen die in 2008 werden gedumpt in het Sylter Buitenrif. Deze blijken volledig begroeid met anemonen, wieren en schelpen. Tussen de stenen vinden vissen beschutting. ”Het plaatsen van stenen is een effectieve manier om de kwetsbare natuur in de Noordzee te beschermen, maar het is natuurlijk van de zotte dat deze acties nodig zijn”, zegt Pavel Klinckhamers van Greenpeace.

Volgens wetenschappers zijn zeereservaten de beste manier om een ecosysteem te laten herstellen. Tot dit besef is ook Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, gekomen. In navolging van een actie waarbij Greenpeace houten paarden op sokkels van natuurstenen op de Klaverbank plaatste in de Noordzee, erkende de CDA-politicus dat zeereservaten essentieel zijn voor een gezonde zee. Wat hem betreft mag zo'n 10 tot 15 procent van de Noordzee tot beschermd natuurgebied verklaard worden waar niet gevist mag worden, zodat de natuur helemaal zijn gang kan gaan.

Komende maanden hervormt Brussel het visserijbeleid, wat eens in de tien jaar gebeurt. Bleker en zijn Duitse collega hebben volgens Greenpeace de kans om op Europees niveau de instelling van zeereservaten en het verbeteren van het visserijbeleid hoog op de agenda te zetten. Europa moet “het visserijbeleid zo hervormen dat de enorme overcapaciteit wordt aangepakt, zeereservaten mogelijk worden en er beter naar wetenschappelijke adviezen wordt geluisterd”, stelt Klinckhamers.





Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Dreama - January 21, 2012 - 10:32 pm
You've got to be kidding me-it's so transaperntly clear now!




Home


 

.

.