HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

  Shell bekent schuld inzake olieramp Nigeria
 

DEN HAAG, 4 AUGUSTUS 2011 - Shell heeft tijdens een rechtszaak in Londen toegegeven aansprakelijk te zijn voor twee olierampen in Nigeria. De multinational zegt in te zullen staan voor de schadeloosstelling van de getroffen bevolking en het reinigen van de vervuilde locaties.


Het Bodo-district in Ogoniland, een regio van 20 vierkante kilometer in de Nigeriaanse Delta, is zwaar vervuild geraakt door nalatigheid van Shell. De vijftig jaar oude pijpleidingen zijn door het bedrijf onvoldoende onderhouden waardoor lekkages zijn ontstaan. Dit resulteerde in 2008 in twee grote olierampen waarbij tienduizenden vaten ruwe olie binnen enkele weken in de rivieren en kreken terecht zijn gekomen.

Volgens een Britse advocaat van de Bodo gemeenschap, die sinds april de rechtszaak in Engeland voert tegen Shell, heeft de grootschalige olievervuiling het levensonderhoud van 69.000 bewoners in de Nigeriaanse streek volledig verwoest. Het olieconcern heeft woensdag toegegeven dat dit onder hun operationele verantwoordelijkheid valt. Shell zegt in te zullen staan voor de schadeloosstelling van de lokale bevolking.

Hoe groot de schadecompensatie zal zijn, moet nog nader uitgewerkt worden. De onderhandelingen daarover zullen in de herfst van start gaan. De vergoedingen kunnen oplopen tot honderden miljoenen euro. Sinds 2008 heeft Shell aan de Bodo gemeenschap slechts 4.000 euro aangeboden, samen met 50 zakken rijst, 50 zakken bonen en een paar pakken suiker. Dit aanbod werd in eerste instantie afgewezen als zijnde beledigend en provocerend maar werd na juridisch advies alsnog geaccepteerd.

De olievervuiling komt voor rekening van het dochterbedrijf van Shell, de Shell Petroleum Development Company (SPDC). Die moet de olietroep opruimen, wat meer dan twintig jaar kan gaan duren met een kostenplaatje van meer dan 100 miljoen euro. Tot dusver heeft Shell niets gedaan om het gebied schoon te maken. Het olieconcern heeft tot afgelopen woensdag altijd beweerd niet schuldig te zijn aan de vervuiling en wees met de beschuldigende vinger naar lokale saboteurs en dieven.

De schuldbekentenis van Shell werd donderdag gevolgd door een rapport van de United Nations Environment Programme (UNEP), het milieu-onderzoeksbureau van de Verenigde Naties, dat haar onderzoek in Nigeria presenteert aan Goodluck Jonathan, de president van het West-Afrikaanse land. Hierin worden de omvang en effecten van de verontreiniging in het Ogoniland door een team wetenschappers in kaart gebracht.

Unep concludeert dat er op veel locaties onvoldoende is opgeruimd en dat Shell niet volgens de wet en internationale standaarden voor de oliewinning werkt. Land, water en grondwater zijn ernstig vervuild. Het drinkwater bevat extreem hoge concentraties van het kankerverwekkende benzeen en de ooit belangrijke visserij is onmogelijk geworden.

Milieudefensie voert samen met vier Nigeriaanse boeren een aantal rechtszaken tegen Shell en was op basis van eigen onderzoek tot vergelijkbare conclusies gekomen. De milieuorganisatie roept Royal Dutch Shell daarom op om miljarden te reserveren voor het saneren van het gebied en niet langer te dralen met het starten van de opruimwerkzaamheden.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.