HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

  Actie voor Schijnheilig-arrestanten
 


Foto's Roeben VKN

 

ZAANDAM, 3 AUGUSTUS 2011 - Bij het drijvende detentiecentrum voor vreemdelingenbewaring in Zaandam maakten actievoerders dinsdag lawaai uit solidariteit met de drie overgebleven arrestanten die begin juli opgepakt zijn bij de ontruiming van een kraakpand in Amsterdam.


Vanaf het Haarlemmerplein in Amsterdam trok dinsdagavond een fietskaravaan door het Westelijk Havengebied richting Zaandam. Aangekomen bij het detentieplatform voegden enkele mensen uit Zaandam zich bij de groep van circa 50 personen waarna aan de voorzijde van de bajesboot een hoop kolere herrie werd geproduceerd. Dat ging ze goed af. Met ratels, vuvuzela's, schroot, megafoons, stokken, fluitjes, stenen, pannen en een hoop geschreeuw detoneerden de sympathisanten hun solidariteit.

Hoewel de lawaaiactie bestemd was voor alle gevangenen in de basjesboten, ging dinsdag de speciale aandacht uit naar de drie arrestanten die sinds 8 juli in vreemdelingenbewaring zijn gesteld wegens de weigering hun identiteit bekend te maken. Ze werden aangehouden bij de ontruiming van het kraakpand Schijnheilig in Amsterdam. De NN'ers zijn in beroep gegaan tegen hun detentie. In het vonnis van 25 juli werden ze in het ongelijk gesteld door de vreemdelingenrechter.

De actie was georganiseerd door het collectief Schijnheilig. Bij de ingang van het detentiecentrum werd tevens een klein houten kistje begraven met daarin het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) opgeborgen. Voor de cultuuractivisten van Schijnheilig is dit verdrag een dode letter geworden sinds demonstranten in Nederland, die zich beroepen op hun zwijgrecht (een recht dat verankerd is in het EVRM als voortvloeisel van artikel 6 uit dit verdrag), ontdaan worden van hun rechten door ze in vreemdelingendetentie te plaatsen.

Na het begraafritueel werd nog één keer oorverdovend hard solidariteit betuigd met de mensen die opgesloten zitten in de containers. Daarop keerde de fietskaravaan weer terug naar Amsterdam. De aanwezige politie dacht dat daarmee de actie was afgelopen en ging er ook vandoor. Niet wetende dat de stoet 'herriemakers' intussen naar de achterzijde van de bajesboten was gefietst om daar de lawaaiactie nog enige tijd voort te zetten.


Zelfgemaakt instrument van schroot 


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home

 


 

.

.