HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


Foto's Roeben VKN


AH mikpunt activisten wegens foute sojaAMSTERDAM, 2 AUGUSTUS 2011 - Milieugroepering A Seed hield maandag een stickeractie bij een filiaal van Albert Heijn in Amsterdam-Zeeburg. Hiermee werd de consument geïnformeerd over 'foute soja' die in de vlees- en zuivelproducten verwerkt zit.


Nadat de afgelopen weken reeds de foute sojaproducten in de schappen van een zestal Amsterdamse AH-filialen voorzien werden van een opvallend ogende 'gifsoja' sticker, trok een groepje verontruste burgers en milieu-activisten van A Seed maandagnamiddag naar het AH-filiaal aan de Oostelijke Handelskade in Zeeburg.

Aangekomen wordt vlot een metersgroot spandoek pontificaal naast de ingang aangebracht. 'Gifsoja is niet verantwoord. Koop geen leugens!', kopt het felgekleurd. Ondertussen ontpopt het groepje zich tot een soort militie. Een verkenner is de winkel in gestuurd om de beste looproute te vinden terwijl vier actievoerders bij de ingang de laatste voorbereidingen treffen.Om effectief te kunnen stickeren verwijderen ze eerst de beschermvelletjes van de kleeflaag en plakken tientallen stickers losjes op de armen zodat het in de supermarkt snel op de vlees- en zuivelproducten gedrukt kan worden. Nadat de verkenner terug is en een paar korte aanwijzingen zijn gegeven, is het zover. De actievoerders staan op scherp.

Zelfverzekerd en gefocust stormen ze de supermarkt binnen richting vleesproducten. In rap tempo worden de pakken vlees gestickerd. Rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees, geroutineerd weten ze de 'kies bewust' vleesprodukten te brandmerken met het 'gifsoja' etiket. Tussen het labelen door geeft Didi van Dijk van de actiegroep uitleg aan nieuwsgierige consumenten over het doel van de actie.

Wanneer de actievoerders hun werkterrein uitbreiden naar de kaas- en eiprodukten, is de maat vol voor de vakkenvullers, die tot dan toe op afstand lijdzaam toe zijn blijven kijken. De beveiliger wordt erbij gehaald. Op diens vraag of de actievoerders weten dat het niet toegestaan is om stickers te plakken, antwoorden ze bevestigend om ondertussen onverstoorbaar verder te gaan met hun werk.Stickeren


De beveiliger gooit het dan over een andere boeg. Na vriendelijk doch dringend de actievoerders verzocht te hebben de winkel te verlaten, voldoen twee van de vier plakkers aan het verzoek maar staan erop dat de bedrijfsleiding zich laat zien. Ze worden afgescheept met de hoofdcassière die zich volstrekt niet interesseert voor de actie.

Intussen is de beveiliger naarstig op zoek naar de twee resterende actievoerders die stug door zijn gegaan met stickeren. Die voegen zich later bij de rest van de groep nadat ze naar buiten zijn gewerkt. Afsluitend wordt er buiten geflyerd en klanten geïnformeerd.

A Seed is in Nederland sinds maart op campagne met hun 'gifsoja' actie. Mikpunt is Albert Heijn. Die verkoopt volgens de milieugroepering producten met foute soja. Voor de grootschalige sojateelt worden in Latijns-Amerika bossen platgebrand, boeren uitgebuit, en mensen vergiftigd. Miljoenen hectare regenwoud zijn gekapt en afgebrand om plaats te maken voor mega sojaplantages.De reclameborden worden niet vergeten

Het gaat om soja van het Amerikaanse gentechbedrijf Monsanto. Die is genetisch gemanipuleerd om resistent te zijn tegen landbouw-bestrijdingsmiddelen die rijkelijk gesproeid worden over de akkers. Andere planten gaan daar dood aan wat ontbossing tot gevolg heeft. Mensen in de omgeving van de plantages worden ziek van het landbouwgif naast dat het ook ongezond is voor mens en dier in Nederland die soja eten.

De sojaboon is een eiwitrijke peulvrucht die breed gewaaierd in tal van producten zit als chocolade, babyvoeding, pindakaas, snoep en melkproducten. Meer dan 80 procent van de soja wordt verwerkt in het veevoer voor de vlees- en zuivelindustrie. Vooral kippen en varkens krijgen in Nederland grote hoeveelheden soja. Indirect belandt dat uiteindelijk weer op het bord van de consument.

Ahold, het moederconcern van AH, heeft zich, naast onder meer het Wereld Natuur Fonds, verenigd bij de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS), een platform van internationale grootproducenten en verbruikers van soja, dat de sojateelt wil verduurzamen. Zo moet de sojaproductie volgens de RTRS milieuvriendelijker en socialer worden.

A Seed op haar beurt stelt samen met Milieudefensie, Greenpeace en andere milieugroeperingen, dat de criteria van de RTRS ontoereikend zijn. Het houdt ontbossing en het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet tegen. Daarnaast vinden ze het misleidend dat Ahold in haar Albert Heijn filialen producten met genetisch gemanipuleerde soja aan de man brengt als verantwoorde soja. Meer nieuws


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.