HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

  'Vrijheid voor Bradley Manning'
  AMSTERDAM, 1 AUGUSTUS 2011 - Een dertigtal demonstranten voerde maandagmiddag bij het Amerikaanse consulaat actie uit solidariteit met Bradley Manning. De man zit in de VS vast voor het vrijgeven van militaire documenten aan WikiLeaks.


Met spandoeken, protestborden, toeters, bellen en veel fluitjes verzamelden de demonstranten zich voor het hermetisch afgesloten Amerikaanse consulaat aan het Museumplein in de hoofdstad. Voordat de solidariteitsactie van start ging werd eerst het hek van het consulaat opgesierd met protestborden met teksten als 'Free Manning / Free Assange / End the wars', 'Don't shoot the messenger' en 'Courage to resist'.

Rond twaalf uur nam Frits ter Kuile van de Catholic Worker Amsterdam, een internationale mensenrechtenorganisatie, het woord om aan de omstanders toelichting te geven over de situatie van Bradley Manning. Hij was als inlichtingen-analist bij het Amerikaanse leger gestationeerd in Irak, maar wordt ervan beschuldigd vertrouwelijke documenten aan de klokkenluiderssite WikiLeaks te hebben doorgespeeld.


Foto's Roeben VKN


Manning werd in mei 2010 in Irak opgepakt nadat WikiLeaks de video Collateral Murder had verspreid waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen vanuit een gevechtshelikopter achttien burgers en medewerkers van het persbureau Reuters in Irak dood schoten. Sindsdien gaat Manning gebukt onder een streng regime in de gevangenis.

Na uitgebreid met spandoeken en protestborden geposeerd te hebben voor een klein legertje fotografen, ondertekenden de demonstranten een petitie voor de vrijlating van Manning die onder strenge bewaking aan de consulair ambtenaar Stuart Wilson werd overhandigd, die zich daarna weer snel uit de voeten maakte. De solidariteitsactie werd afgesloten met een kakafonie aan fluitjes, toeters en bellen welke zelfs in de achterste kamer van het consulaat nog schel en luidruchtig geklonken moet hebben.


Manning wacht momenteel zijn proces af. In het ergste geval kan hij de doodstraf krijgen voor het lekken van vertrouwelijke gegevens aan de vijand. Daarnaast is er een twintigtal aanklachten tegen hem ingediend die hem levenslang achter de tralies kunnen doen belanden.

De Amsterdamse afdeling van de Catholic Worker Amsterdam schaart zich achter de organisatie Courage To Resist die het vrijgeven van de vertrouwelijke documenten niet als misdaad maar juist als een informatievoorziening beschouwt voor de publieke opinie omtrent oorlogsmisdaden en burgerslachtoffers.
Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.