HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Geloof in mensenrechten
 

15 december 2011

Afgelopen zaterdag (10 december) was het de dag van de mensenrechten, die al jaren één van de speerpunten vormen van het buitenlands EU-beleid. Om tot een speerpunt uit te groeien dat daadwerkelijk recht doet aan het alomvattende mensenrechten- of vredesideaal, zal de Brusselse elite genegen moeten zijn haar geloof in de vergankelijke euro, dat (getuige de eurocrisis) geen enkel houvast biedt, te vervangen door het geloof in de universele rechten van de mens, als grondslag voor een vruchtbaar en rechtvaardig Europees langetermijnbeleid.

Mocht die genegenheid in Brussel aanwezig zijn, dan zal die vervanging op termijn automatisch de weg vrijmaken voor de creatie van een eendrachtig buitenlands beleid dat draait om het wereldwijd propageren van de mensenrechten, zowel in woord als in daad. Een beleid kortom dat ambassades niet degradeert tot handelsposten en diplomaten tot afgezanten van het bedrijfsleven.

Het is deze onverteerbare realiteit waar wij momenteel in gevangen zitten, dankzij het primaat dat aan de economie wordt toegekend. De toekenning waar onze kinderen en kindskinderen - toch onze eerste zorg! - op zeker moment onherroepelijk de rekening van gepresenteerd zullen krijgen, waarvan het nog maar de vraag is of zij die ooit zullen kunnen betalen.

Om daar nu al antwoord op te krijgen, in plaats van ons kroost daarmee op te zadelen, zal die vraag op de eerstvolgende EU-top ingebracht moeten worden door één van de EU-leden. De inbreng die zonder meer een gunstige uitwerking zal hebben op de voortschrijdende devaluatie van TOPPEN, dus het broodnodige vertrouwen in de politiek ten goede zal komen, met alle positief maatschappelijke consequenties van dien. De vraag is alleen welk EU-lid de moed op kan brengen die vraag op de EU-agenda te zetten.

Wouter ter Heide



Meer Zeepkist

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Maarten - December 21, 2011 - 01:06 pm
Hee Wouter,

Zag ik je laatst nog op het forum van Sargasso. Mijn laatste commentaar aldaar is verwijderd. Gebeurt me niet vaak, maar voelt als een overwinning. ?Zenzuur? is het woord. O ja, en ik heb Geert Wilders genomineerd voor de titel Mens van het Jaar. Kun je eindelijk op hem stemmen zonder vervelende konsekwenties. Dus let maar niet op mij.

Wie de vraag stelt..... leeft geld? Want geld de schuld geven, wat levert dat op? Het idee van valuta is een ijkpunt in de evolutie, net als de beheersing van vuur en de uitvinding van het uurwerk. Alles waar je geld mee vervangt, wordt geld. Behalve vertrouwen, het onzichtbare basiscomponent van geld. Ook ik vraag me af: wat als we al het vertrouwen en respect dat we nu in geld stoppen, zouden geven aan elkaar en de dingen die we maken.

Is dat de vraag?


Wouter ter Heide. - December 19, 2011 - 06:09 pm
Maarten, je reactie op mijn Zeepkist-bijdrage, “Geloof in de mensenrechten”, kan ik niet plaatsen. In die bijdrage vraag ik namelijk niets, zoals jij veronderstelt, maar stel ik slechts dat het heersende ‘primaat van de economie’ de oorzaak van de crisis is. Met andere woorden, geld is de bron van alle ellende. Deze gedachte is echter niet nieuw, want zij spreekt ook uit het refrein van een oud liedje dat eindigt met ‘Het is de schuld van het kapitaal’. Het refrein dat in feite de popularisering is van het wetenschappelijke werk van Marl Marx, Das Kapital. Wilders slaat de plank dan ook volkomen mis, omdat niet het geloof in Allah, of welke andere god dan ook, maar het geloof in het kapitaal de grote boosdoener is, die een vreedzame samenleving (toch het ultieme politieke doel!) in de weg staat.


Maarten - December 18, 2011 - 11:06 am
Mag ik wat vragen?
Wat is de vraag?
Welke vraag?
Waarom?
Hoezo?
Hoe?




Home


 

.

.