HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Cinekid: Kinderen in een vijandige omgeving
 

21 oktober 2011

Cinekid is uiteraard een kinderfeest, maar dat betekent niet alleen jolijt. Dit jaar werd in een aantal sterke films het lot getoond van kinderen die proberen te overleven in een vijandige omgeving.


Er is niets zo mooi als het verwachtingsvolle geroezemoes van kinderen vlak voordat een film begint tijdens Cinekid. Bij aanvang volgt er ongeduldig gesis om het geroezemoes te doen stoppen. Een Weekje Weg (A Pas De Loup) van regisseur Olivier Ringer is ideaal om de kinderen muisstil te krijgen.

Kathy, een meisje van zes, realiseert zich dat ze over het hoofd gezien wordt door haar ouders. Tijdens het weekje weg naar hun weekendhuis dwaalt ze het bos in, waarna zij enkele dagen zoek is. Ze creëert haar eigen leven te midden van de bomen. Om één te worden met de natuur eet ze zelfs wormen. De voice over van het meisje is het enige gesproken woord in de film. Het is spannend omdat we alles zien door de ogen van Kathy: een bos heeft zijn angstaanjagende kanten, maar het biedt evenzeer de schoonheid van de flora en fauna.



Een Weekje Weg


Deze fascinerende Franse film lijkt op een kinderversie van Robinson Crusoe. Na afloop van de vertoning, tijdens het nagesprek, vroeg een piepklein meisje zich af of het allemaal echt gebeurd was. Volgens de makers is het fictie van begin tot eind. Maar de film tekent een reëel probleem in de westerse samenleving: het gebrek aan aandacht van de ouders voor hun kinderen. Kinderen voelen zich vaak echt over het hoofd gezien, onzichtbaar.

Kinderen die op zoek zijn naar hun ouders is het centrale thema in menig vertelling. In Majid van regisseur Nassim Abassi gaat de 10-jarige Marokkaanse weesjongen op zoek naar een foto van zijn vader en moeder die omkwamen bij een brand. Hij is tragisch genoeg hun gezichten vergeten. De zoektocht naar die foto in het verre Casablanca wordt een overlevingstocht. Met een nieuw vriendje aan zijn zijde houdt hij zich in leven met de verkoop van sigaretten. Het leven is wreed voor kinderen op straat, alleen een stel moskeebezoekers toont hun vriendelijke kant. Majid moet dan wel leren in gebed te gaan. Evenals in vele Iraanse jeugdfilms zet deze fijne Marokkaanse film de moskee neer als een plaats van troost.



Majid


Tussen de Wolven


Er wordt nogal wat aandacht op Cinekid besteed aan de productiewijze van jeugdfilms. Terwijl het in feite simpel is: verplaats je in het kind, en ga vooral niet op je hurken zitten om iets uit te leggen. De beste jeugdfilms zijn gemaakt vanuit het perspectief van het kind, de wereld door de ogen van het kind gezien.

De indrukwekkende Spaanse jeugdfilm Tussen de Wolven (Entrelobos) van regisseur Gerardo Olivares gaat over een jongen die opgroeit tussen de wolven. Met nadruk wordt de film gepresenteerd als waargebeurd. De 7-jarige Marcos wordt gedumpt bij een geitenhoeder in de bergen, die hem leert in leven te blijven onder de barre omstandigheden. Na de dood van de geitenhoeder moet Marcos het alleen zien te rooien in de woeste natuur. Hij sluit vriendschap met een wolf die hem beschermt. Van de mensen moet Marcos niets hebben; mensen zijn wrede politiemannen met geweren die de wolven proberen af te slachten. De film maakt niet alleen indruk door de fenomenale natuuropnamen. Het lot van de jongen die twaalf jaar tussen de wolven leefde, is aangrijpend vormgeven. De urgentie van het verhaal betreft evenzeer de menselijke destructie van de indrukwekkende natuur.



Patatje Oorlog

In de geweldige Nederlandse jeugdfilm Patatje Oorlog van Nicole van Kilsdonk heeft de 9-jarige Kiek wél een warm tehuis, met alles erop en eraan. Toch is het meisje verdrietig. Haar vader verblijft als arts in Afghanistan. Zal hij levend terug komen, is haar angstige vraag. Kiek bedenkt hiervoor allerlei kansberekeningen. De kans dat je een dode vader, een dode muis en een dode hond hebt, is klein. Daarom moet het meisje aan een dode muis en een dode hond zien te komen. Het zijn pogingen om grip te krijgen op de ongrijpbare en wrede werkelijkheid. Met inventieve animaties hebben de makers het droefgeestige verhaal een surrealistisch tintje gegeven.

Met de mengeling van droefgeestigheid en humor om een harde realiteit te vangen heeft regisseur Van Kilsdonk iets unieks gedaan in de wereld van de nogal brave Nederlandse jeugdfilm. Patatje Oorlog roept herinneringen op aan de beste Scandinavische jeugdfilms, die vaak uitblinken in deze delicate mengeling van serieus en grappig. Gelukkig was er dit jaar op Cinekid ook een dergelijke Scandinavische film te zien. Superechte Liefde van de Zweedse cineaste Anne Sewitsky is een fijnzinnig meesterwerkje over het verliefd zijn van de jonge Anne. Het toont op amusante en gevoelige wijze het ontsporende gedrag van een smoorverliefd meisje. Ook kinderen kunnen verliefd worden, is de terechte boodschap.

Ulrik van Tongeren

Cinekid, van 12 t/m 21 oktober. De website.



Meer filmrecensies

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.