HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

  No Border Netwerk Nederland i.o.
 

21 augustus 2011


Als het aan de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) en de Werkgroep Stop Deportaties (WSD) ligt, komt er in Nederland een No Border Netwerk van de grond.


door
Ron Vrij


Fort Europa raak steeds verder vervlochten met wetgeving en instellingen in de EU en diens lidstaten. De Europese landen willen graag zoveel mogelijke vrije toegang tot goedkope grondstoffen en arbeid buiten de EU. Maar het omgekeerde mag natuurlijk niet het geval zijn, en het wordt mensen zo moeilijk mogelijk gemaakt om de EU binnen te komen.

Degenen die dat toch proberen, moeten hun leven op het spel zetten. Als het ze desondanks lukt, is hun lot hier - naast uitbuiting - uitsluiting en opsluiting. Gelukkig zijn er ook overal pogingen om solidariteit te betuigen en Fort Europa te helpen afbreken. Een van die ontwikkelingen in Nederland is het opzetten van een lokale tak van het No Borders netwerk.

Congres Keulen

In het weekend van 17 tot 19 juni vond in Keulen een congres plaats om te praten over de autonome verzet- en protestbeweging in Duitsland. Opvallend was de hoeveelheid workshops rondom het thema 'No Borders'. Vanuit diverse invalshoeken werd dit thema bediscussieerd. Zo was er aandacht voor militante directe acties, voor een bijeenkomst in Tunesië (in september 2011) en voor het bij de strijd betrekken van zelforganisaties van migranten. Ook het opbouwen van een netwerk in Duitsland kwam uitgebreid aan de orde.

Dat sloot goed aan bij de wens van Nederlandse activisten voor de oprichting van een No Border Netwerk in Nederland. Het internationale No Borders Netwerk bestaat sinds 1999 uit een losse bundeling van autonome groepen uit verscheidene gebieden, die zich de strijd tegen het grensregime en tegen racisme tot doel hebben gesteld. Vanaf het begin werden acties georganiseerd, bijvoorbeeld tegen uitzetcentra, alsmede zogenaamde No Border Camps georganiseerd. Die worden meestal in de buurt van een grens gehouden, omdat die gebieden zo essentieel zijn voor migranten. In augustus 2011 zal er een No Border Camp zijn in Bulgarije.



Bajesboten Zaandam. Foto's Roeben VKN


Tijdens de anarchistische Pinksterlanddagen in het Friese Appelscha hebben de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) en de Werkgroep Stop Deportaties (WSD) gezamenlijk voorgesteld een No Border Netwerk Nederland op te richten om diverse initiatieven te bundelen, lokaal activisme te stimuleren en beter in te spelen op internationale campagnes. Een dergelijke structuur kan een houvast bieden voor groepen en individuen, zoals het breder georiënteerde Basisgroepenoverleg (BGO) het heeft verwoord.

Verzet tegen migratiebeleid

Wanneer je kijkt naar de Nederlandse situatie wat betreft het verzet en protest tegen het huidige migratiebeleid stuit je al snel op een heleboel groepen en individuen die zich op zeer verschillende manieren bezig houden met migranten. Je zou kunnen zeggen dat er sprake is van een gelaagde structuur, met onderlinge wisselwerking.

Heel globaal – de volgende opsomming is zeker niet compleet – kun je bovenaan Vluchtelingen Werk Nederland (VWN) zetten. Hun kritiek op het migratiebeleid is niet zo radicaal als wij graag zouden willen zien. VWN maakt gebruik van informatie en kennis van organisaties die daar weer 'onder hangen', zoals Amnesty International, het Humanistisch Verbond en de kerken, die in het recente verleden rapporten hebben uitgebracht over de omstandigheden van migranten in detentiecentra.

Deze organisaties zullen op hun beurt gevoed worden door groepen die daar weer 'onder' te vinden zijn. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS), STIL Utrecht en Stichting Vluchteling onder Dak. Vervolgens kom je groepen tegen als ASKV, Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning (SVZV )en Solidariteitscafé Mulawan, welke hoogstwaarschijnlijk weer mede beïnvloed worden door (directe) actiegroepen zoals Calais Migrant Solidarity (CMS-NL), All Included, AAGU en WSD.




Een doel van het opzetten van een No Border Netwerk in Nederland heeft duidelijk te maken met bovenstaande opsomming. In ieder geval de actiegroepen hebben behoefte aan veel meer samenhang tussen de verschillende groepen (en individuen). Het uitvoeren van directe acties heeft beduidend meer zin wanneer onderzoeks- en ondersteuningsgroepen die tegen deze actiegroepen aanschuren, daarin een rol willen vervullen en er een wisselwerking en uitwisseling van informatie tussen de verschillende groepen gestart wordt.

Het signaleren van misstanden (bijvoorbeeld in de aanloop naar de laatste lawaaidemonstratie bij Kamp Zeist) zou idealiter overgenomen moeten worden door andere groepen, die eveneens deze berichten naar buiten brengen. Meer samenhang in het verzet dus, waardoor het marginale tintje van de strijd tegen het migratiebeleid hopelijk zal verdwijnen.

Het nieuw op te zetten netwerk zal een rol moeten spelen in het realiseren van verbindingen tussen actie-, onderzoeks- en ondersteuningsgroepen. Het uiteindelijke doel is een wereld waarin vrijheid van bewegen een vanzelfsprekende mogelijkheid is en waar gelijkheid en solidariteit de boventoon voeren in plaats van het huidige kapitalistische systeem waarin het egoïsme en de hebzucht van de elites bepalend zijn.

Impulsen

Een ander doel is het meer bij de strijd betrekken van groepen die actief zijn in de verschillende steden. Momenteel zijn er in Nederland veel groepen actief op verschillende gebieden. Op migratiegebied werd enige tijd effectief samengewerkt door het in meerdere steden houden van picketlines bij uitzendbureau Randstad, dat detentietoezichthouders (bewakers) werft voor detentie- en uitzetcentra.

Het stimuleren van lokale activiteiten en dergelijke vormen van samenwerking is een tweede reden voor het opzetten van een No Border Netwerk Nederland. Het idee hierbij is dat het op dit vlak om een tamelijk informeel netwerk zal gaan, waar lokale groepen laagdrempelig aan deel kunnen nemen, zonder een min of meer verplichtende belasting van talloze vergaderingen en extra taken. Een goed functionerend netwerk zal daarnaast steun kunnen bieden aan 'geklinkerde' (op straat levende) migranten, door samenwerking en uitwisseling tussen hulp en onderdak biedende mensen en panden, medische hulp enzovoort.




Vanuit het internationale No Border Network worden campagnes gevoerd tegen de Europese grensbewakingsdienst Frontex en bedrijven die profiteren van het repressieve migratiebeleid. Deze campagnes zullen ook binnen Nederland gaan lopen, waarbij een Nederlands No Border Netwerk een geschikte structuur is om deze onder de aandacht en in de publiciteit te brengen. Het is de bedoeling dat vanuit het netwerk een informatietour opgezet zal worden om de twee campagnes verder uit de doeken te doen. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan mogelijkheden om snel te kunnen mobiliseren en/of een alarmlijn op te zetten, zodat mensen bij dreigende deportaties en charteruitzettingsvluchten sneller geïnformeerd kunnen worden.

De hierboven genoemde argumenten om een netwerk op te gaan zetten zijn zeker niet compleet. Er valt nog veel meer te zeggen over deelname van Nederlandse activisten aan het internationale No Border Network en aan de No Border Camps, over het gegeven dat de Calais Migrant Solidarity groep een speciale plek zal innemen in dit geheel en überhaupt over hoe dit initiatief uitgewerkt zal kunnen worden. Vanuit een No Border Netwerk kan ook gekeken worden naar de samenhang van migratie met andere thema's van strijd.

Het No Border Netwerk Nederland zal zeker in de opstartfase moeten steunen op een landelijke groep die de contouren van zo'n netwerk verder vorm moet geven. Te denken valt aan praktische zaken als mailinglijst en website. Er zal een informatietour georganiseerd moeten worden en worden nagedacht over het uitwisselen van informatie uit het internationale circuit en er zal een model moeten komen waaruit acties en andere initiatieven kunnen voortkomen.

Ook is er het idee over enkele jaren een internationaal No Border Camp in Nederland te organiseren, wat nog een behoorlijke uitdaging zal zijn. Om een en ander goed vorm te geven, zodat er voldoende draagvlak en -kracht zal bestaan voor zo'n netwerk, organiseren we in het eerste weekend van oktober (30 september tot en met 2 oktober) een No Border Nederland weekend. Als je interesse hebt om deel te nemen aan deze bijeenkomst dan kun je je vanaf heden al aanmelden via: info@aagu.nl


Dit artikel verscheen eerder in de krant Klasse nr. 12



Meer achtegrond

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:



Home


 

.

.