HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Rise of the Planet of
the Apes
 

Filmblik 19 augustus 2011

Het is zeker een beladen relatie tussen mens en mensaap. Genetisch gezien staan we dicht bij elkaar, toch heeft de mens de mensaap onderworpen. Maar hoe zou de wereld eruit hebben gezien indien de apen het voor het zeggen zouden hebben?


Deze prangende vraag wordt gesteld in het boek Planet of the Apes (1963) van de schrijver Pierre Boulle. In 1968 verfilmde Franklin J. Schaffner het werk. In de film belandt Charlton Heston op een planeet waar de apen de macht hebben. De mens is gekooid en leeft als slaaf, huisdier of is slachtoffer van vivisectie.

De verfilming van Planet of the Apes maakte in 1968 indruk door de verhulde maatschappijkritiek en het uiterst memorabele einde. Daarna werd het onderwerp met vier vervolgen en twee tv-series uitgemolken. In 2001 deed Tim Burton nog een halfslachtige poging met een remake van de eerste Planet of the Apes rolprent.

In Rise of the Planet of the Apes van de Britse regisseur Rupert Wyatt wordt uiteen gezet hoe de heerschappij van de aap is begonnen. Een jonge wetenschapper, gespeeld door James Franco, experimenteert met een serum tegen Alzheimer. Aangespoord omdat zijn vader de ziekte heeft, is hij nog fanatieker in zijn zoektocht naar een wondermedicijn. Daarom gebruikt hij chimpansees voor zijn experimenten, met als resultaat het ontstaan van superchimpansee Caesar.

Deze superchimp leidt na een vernederend verblijf in een inrichting voor mensapen een revolte tegen de mensheid. Het eerste deel van de film is min of meer komisch met de lotgevallen van de opgroeiende Caesar in het huis van de wetenschapper. Misschien bedoeld als satire heeft dat opvoeden als mens toch een wrange ondertoon. De filmmakers zullen wel geweten hebben van Project Nim, dat de rampzalige gevolgen toont van het als een mens opvoeden van een chimpansee. De Britse regisseur James Marsh maakte een documentaire hierover.

Voorts wordt in Rise of the Planet of the Apes door genetische manipulatie ook nog een soort superaap gecreëerd. Moeder natuur laat niet met zich sollen, is de boodschap van de film. Gelukkig werden bij de opnamen geen echte apen gebruikt, het zijn digitale creaties. De onwezenlijke mensapen uit de computer zijn trouwens behoorlijk luguber. Hoe de apen San Francisco kort en klein slaan en oprukken naar The Golden Gate Bridge levert amusant spektakel op.

Eindelijk nemen de apen wraak. Dat geeft een gevoel van genoegdoening voor de vernederingen die de mensapen dagelijks ondergaan in laboratoria, circussen en dierentuinen. Het einde van The Rise of the Planet of the Apes levert een mooi bruggetje naar de vervolgfilm die er ongetwijfeld gaat komen, want de film is een hit. In ieder geval is de apenrevolutie aanstaande in dat vervolg.

Treffend omschreven door The New York Times als een amusante en grappige film over de ondergang van de mensheid, is de rolprent een aangename verrassing tussen de voorspelbare zomerfilms in de bioscoop.

Ulrik van Tongeren


The Rise of the Planet of the Apes (Warner), nu in de bioscopen.

 




Meer filmrecensies

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Forever - October 02, 2011 - 01:28 pm
Your article prefeclty shows what I needed to know, thanks!


Koen - August 20, 2011 - 04:00 am
Super film , geen zinloze actie, maar een echt boeiend verhaal , een van de beste die ik al gezien heb, nu word het heel moeilijk om er nog een vervolg op te maken dat deze kan overtreffen!hij verveelde geen minuut....




Home


 

.

.