HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horrible Bosses

Ravage 27 juli 2011


Amerikaanse komedies lijken steeds grover te worden. Horrible Bosses gaat nog een stukje verder dan vergelijkbare komedies. Het thema van de film, werknemers die door hun bazen gekweld en getreiterd worden, raakt bovendien een gevoelige snaar.


De baas van een onderneming als ultieme slechterik past mooi in de onzekere tijdsgeest met massaontslagen. Misschien is deze film de ideale uitlaatklep voor de gefrustreerde Amerikaanse loonslaaf. Een baan kwijtraken in de vechtmaatschappij kan het begin van het einde zijn. Alles kwijtraken en eindigen als een dakloze is voor heel wat Amerikanen een reële angst.

Voorts geeft de film een fraaie staalkaart van alledaags Amerikaans ongenoegen met een flinke dosis vrouwenhaat en homofobie in de mix. Politiek incorrect is het geheel zeer zeker. Het is geen grootse komedie geworden, maar op de een of andere manier is er een effectieve en uitzinnige klucht ontstaan, doorspekt met onverwacht scherpe kantjes.

Horrible Bosses handelt over drie arme sloebers die door hun bazen geterroriseerd worden. De werkplek is hier het voorportaal van de hel. Nick (Jason Bateman) wordt jarenlang door zijn sadistische en psychopathische baas aan het lijntje gehouden voor een topfunctie, die niet geheel onverwacht in het water valt. Met demonisch genoegen speelt Kevin Spacey zijn rol als baas. Eigenlijk zijn dit soort rollen een specialiteit van Spacey.

Kurt (Jason Sudeikis), sloeber twee, verliest zijn geliefde baas. Diens opvolger is zoonlief die gespeeld wordt door een onherkenbare Colin Farrell. De man is een manische junk, die met groot genoegen gehandicapten en vrouwen ontslaat. De derde sloeber, Dale (Charles Day), wordt als tandartsassistent seksueel geïntimideerd door zijn extreem sexy bazin, vertolkt door Jennifer Aniston.

Het kan zo écht niet langer meer: deze dagelijkse kwelling voor de drie loonslaven moet eindigen. Zodoende zinnen de vrienden Nick, Kurt en Dale op wraak. Ze besluiten hun helse kwelgeesten te vermoorden, maar zo simpel is dat niet. Daarom huren ze een crimineel, alweer een manisch figuur gespeeld door Jamie Foxx, in voor advies.

De plot van Horrible Bosses schiet alle kanten op, en lijkt op het eerste gezicht een willekeurige opeenstapeling van grove en onsmakelijke grappen. Toch is er wel degelijk sprake van een methode in alle krankzinnigheid. Regisseur Seth Gordon en producenten Brett Rattner en Jay Stern hebben een uitgelezen gezelschap van acteurs ingehuurd die precies doen wat ze moeten doen: de krankzinnige stupiditeit geloofwaardig invullen.

De halsbrekende opeenstapeling van toevalligheden en onverwachte wendingen geven de film dat tikje broodnodige onvoorspelbaarheid. Daar was wel een team van drie scenarioschrijvers voor nodig. De schrijvers kennen overigens hun klassiekers. Zo wordt er een grap gemaakt over het meesterwerk Strangers on a Train van Hitchcock, maar er dwarrelen nog meer verwijzingen naar filmklassiekers in het rond.

De acteurs geven het verhaal absoluut meerwaarde. Kevin Spacey in topvorm is altijd een genot om naar te kijken. Het hoogtepunt daarentegen is het onverwachte genoegen van de kijker om de doorgaans uiterst brave Jennifer Aniston als vuilbekkende tandarts aan het werk te zien.

Ulrik van Tongeren


Horrible Bosses (Warner), vanaf 27 juli in de bioscopen.Meer filmrecensies

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.