HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bridesmaids

Ravage 6 juli 2011

Briljant komedie over het in de VS uiterst belangrijk geachte instituut het huwelijk. De serieuze ondertoon van de film maakt Bridesmaids bijzonder en uniek.


De Amerikaanse regisseur en producent Juda Apathie maakt tegendraadse komedies met een flinke dosis uitzinnige en grove humor. Wat zijn komedies bijzonder maakt, is dat ze een hart hebben. In films als Knock Up en Bunny People staan mannen centraal. Zijn productie Bridgedrives daarentegen wordt voornamelijk gedragen door vrouwen.

Samen met regisseur Paul Feig heeft hij geprobeerd zijn uitzinnige humor te gebruiken voor een typische vrouwenfilm. Grappen over seks en poep kunnen zeker in een vrouwenfilm voor hilarische momenten zorgen. Bridesmaids past op het eerste gezicht naadloos in het vrouwenkomediegenre van de tv-serie en de twee speelfilms Sex and the City.

Toch hebben Feig en Apatow er een bijzondere draai aan gegeven door het inhuren van Kristen Wiig en Annie Mumolo voor het schrijven van het scenario. Wiig en Mumolo hebben hun sporen verdiend in het stand-up komedie genre. Kristen Wiig heeft tevens de belangrijke hoofdrol van Annie voor haar rekening genomen. Wiig heeft van deze rol iets speciaals gemaakt, het is ook meteen haar grote doorbraak als actrice geworden.

Annie is een vrijgezel die haar draai maar niet kan vinden. Zowel beroepsmatig als in haar relaties is ze een loser, en bovendien dik in de dertig. De angst om een ouwe vrijster te worden is groot. Haar beste vriendin Lilian (Maya Rudolph) vraagt haar om het eerste bruidsmeisje te worden bij haar huwelijk. Het huwelijk is in Amerikaanse komedies altijd een dankbaar onderwerp voor zowel grove en fijnzinnige komedies als satires.

Bridesmaids toont de hilarische voorbereidingen van het huwelijk. De grote dag moet namelijk een perfecte dag worden. Behalve Annie wordt Helen (Rose Byrne) geronseld om bruidsmeisje te worden. Helen is een arrogante supervrouw en stinkend rijk. De film tekent de amusante loopgravenoorlog tussen de rijke Helen en de niet zo rijke en tamelijk ongelukkige Annie.

Grappig dat de Amerikaanse klassenmaatschappij hier om de hoek komt kijken. Beide vrouwen moeten onderling uitmaken wie de beste vriendin is van de aanstaande bruid. Verrassend aspect van de ruim twee uur durende film is het feit dat Annie met al haar tegenslag en frustraties een belangrijk deel van de film opeist. De vriendschap tussen vrouwen is het belangrijkste thema van de rolprent. Vrouwen kunnen onderling soms krengen zijn, toch blijft onderlinge vriendschap belangrijk.

Deze serieuze aspecten geven het verhaal een realistische lading. Dit is een film over echte mensen en hun problemen geworden, dus geen doorsnee Hollywood komedie. De lijdensweg van Annie wordt met subtiele humor beschreven, terwijl met de huwelijkse voorbereidingen aanzienlijk grovere humor plaatsvindt. Toch werkt het, deze vreemde mengeling van serieuze en uitzinnige komedie.

De wijze waarop de productie tot stand kwam, is tamelijk uniek voor een Amerikaanse film. Het scenario was jarenlang in de maak, maar de film is grotendeels door improvisatie tot stand komen. Het heeft geholpen dat de meeste actrices een ruime ervaring als stand-up komediante hebben. Hoofdrolspeelster Kristen Wiig bijvoorbeeld is al jarenlang een ster in de tv-show Saturday Night Live.

Timing is een essentieel aspect van stand-up komedie. De timing van de actrices is messcherp en zorgt voor een ijzersterke hilarische komedie. Volgens sommige Amerikaanse critici is Bridesmaids de eerste feministische komedie. Dat lijkt een overdreven constatering. De film toont wel aan dat vrouwen wel degelijk grappig kunnen zijn, vooral omdat vrouwen doorgaans in de mainstream komedie een ondergeschikte rol spelen.

Ulrik van Tongeren


Bridesmaids (Universal Pictures International), vanaf 7 juli in de bioscopen.


Meer filmrecensies

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.