HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

Stromend geluid

Ravage 28 juni 2011


De Nederlandse muzikant Frans de Waard maakt met Freiband een avontuurlijke geluidswandeling door de vallei en langs de rivier Taurion in Frankrijk.


Water inspireert. Hoeveel tekeningen en schilderijen zijn gemaakt van oceanen, zeeën en rivieren? Hoeveel films zijn er gemaakt op de zee en rivier en zijn nog steeds een grote hit als het gaat om de verhalen op het water? Hoeveel muzikanten hebben de gevaren van de zee bezongen en het verlies van zeelieden en het zeemansgraf? Composities als Die schöne blaue Donau zijn wereldberoemd.

La Riviere is een project van het label Kaon uit Frankrijk, dat zijn tweede jaar is ingegaan. Iedere twee maanden verzorgt het label een uitgave van een geluidskunstenaar die standaard gebruik maakt van de field-recordings van Cédric Peyronnet die geluiden heeft opgenomen van de vallei en de rivier Taurion. Op de player van Ravage kan je een voorbeeld van zijn opnames beluisteren. De composities worden uitgegeven op een mini-cd met beelden van de fotograaf Yves Lapeyre.

Verschillende Nederlandse geluidskunstenaars, zoals Jos Smolders en Roel Meelkop zijn Frans de Waard al voorgegaan. De Waard heeft inmiddels een enorme ervaring opgedaan met het reconstrueren van geluidsmateriaal. Met zijn project Freiband is hij aan de slag gegaan met het materiaal van Cédric Peyronnet.

De 21 minuten durende compositie Transition begint met hoge tonen die mij doen denken aan de oude Kapotte Muziek cassettes uit de jaren '80, maar al snel verandert het geluid in noise en bewerkte watergeluiden. Donkere, haast onderwatergeluiden op grote afstand nemen het over en worden afgewisseld met een prachtige loop die helaas al snel verdwijnt. De muziek wordt abstracter en spannender. Het concept van het reconstrueren van de werkelijkheid is uitgevoerd op diverse manieren en gecomponeerd in de vorm van een avontuurlijke geluidswandeling door dit mooie Franse gebied.

Jan Kees Helms


Meer muziekrecensies

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

pimpernel - July 04, 2011 - 11:31 am
mooie field recordings


roeben - June 28, 2011 - 01:19 pm
klinkt lekker verfrissend die klotsende geluiden.. een oormassage..
Home


 

.

.