HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

Personeel Fukushima heeft het erg zwaar

TOKYO, 25 JUNI 2001 - De kernramp in Fukushima heeft het land politiek in een patstelling gebracht. Intussen hebben de medewerkers van de centrale het het zwaarst te verduren. Zij staan bloot aan teveel straling om de centrale te repareren.

De 28-jarige Yushi Sato is autowasser van beroep. Maar hij wast geen gewone auto's, hij wast dagelijks tweehonderd auto's van de kerncentrales Fukushima die besmet zijn met radioactieve straling. De vaste medewerkers lopen meer risico dan Sato die dagelijks bloot wordt gesteld aan 20 microsievert, een vijfde van de maximaal toegestane hoeveelheid. Door het cumulatieve effect loopt hij toch gevaar.

"De medewerkers staan onder zware mentale en fysieke druk", zegt professor Takeshi Tanigawa van de Ehime-universiteit. Onderzoek van hem wijst uit dat de werknemers van het elektriciteitsbedrijf Tepco, eigenaar van Fukushima, lange diensten moeten draaien onder karige omstandigheden. Daarbij komt nog het schuldgevoel voor de straling die de leefomgeving dusdanig heeft besmet waardoor 200.000 mensen hun hebben en houden achter hebben moeten laten.

De afgelopen week heeft het Japanse ministerie van Arbeid laten weten dat 102 medewerkers aan meer straling hebben blootgestaan dan is toegestaan, zodat de mannen teruggeroepen moesten worden. Tepco heeft nu een tekort aan personeel. Er werken momenteel meer dan 2.000 technici die steeds maar een kwartier binnen de reactors mogen zijn.

De dramatische situatie waarin het personeel van Tepco zich momenteel bevindt, is niet alleen het symbool geworden van de veerkracht van de natie enerzijds, maar ook van het falen van het Japanse naoorlogse nucleaire systeem. “Het kernenergiebeleid was een 'doctrine'”, zegt professor Katsuhiko Ishibashi, seismoloog aan de Universiteit van Kobe. "De situatie in Fukushima heeft aangetoond dat alle kerncentrales kwetsbaar zijn omdat ze op breuklijnen zijn gebouwd."

Andere experts wijzen op de nauwe verwevenheid van bureaucraten, elektriciteitsbedrijven en politici. "Kerncentrales bouwen werd gezien als een pijler van de naoorlogse economische groei", zegt Shigeaki Koga, die een bestseller heeft geschreven over de instorting van het politieke systeem in Japan. "Het werd gesteund door machtige elites die het meest baat hadden bij dat beleid. Al het andere moest zich maar voegen."

Verandering zal echter moeilijk zijn, want de Japanse politiek is in een patstelling terechtgekomen. Premier Naoto Kan treedt deze zomer terug te midden van politiek gekibbel tussen de partijen. De kiezers zijn verdeeld: enerzijds heerst het verlangen naar een sterke leider, anderzijds is er de behoefte om het politieke systeem stevig aan te pakken.

In de tussentijd melden zich vrijwilligers om de door de aardbeving in maart zwaar getroffen kerncentrales te repareren. Een voorbeeld is de groeiende populariteit van het zogenoemde 'zelfmoordkorps' van de gepensioneerde ingenieur Yasuteru Yamada die 60-plussers bijeen brengt om in de kerncentrale te werken. Er hebben zich al meer dan driehonderd opgegeven, zegt Yamada. [bron: IPS]


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Victor - February 27, 2012 - 10:23 pm
Ga je je nu beoemmerkn om de schare werklozen? Het onderwerp ligt momenteel goed in de markt. Dat heb je goed gezien Daan. En tja je moet tegenwoordig creatief zijn om de kost te verdienen. En jij lust natuurlijk wel die aarbei op de slagroom. Gelijk heb je meid.


test - June 26, 2011 - 03:43 pm
test




Home


 

.

.