HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               


 

 

 

 

 


Duitse politie in opspraak na telefoontap wijk

DRESDEN, 24 JUNI 2011 - De Duitse politie heeft urenlang alle mobiele gesprekken, sms'jes en de locatie van demonstranten én duizenden bewoners van een wijk in Dresden afgetapt.


Op 19 februari vond in Dresden een demonstratie plaats tegen neonazi's. Met de tap wilde de politie inzicht krijgen in de deelnemers aan de demonstratie, maar er werden tevens tienduizenden gesprekken en sms-berichten afgetapt van toevallige voorbijgangers of bewoners uit het betreffende gebied, meldt het Duitse dagblad TAZ.

Totaal werden ruim 138.000 telefoongesprekken, sms-berichten en andere communicatiemomenten afgetapt en opgeslagen. Met deze gegevens heeft de Duitse politie uitgebreide profielen samengesteld over de locatie van iedereen in het gebied, de gevoerde communicatie en met wie de betreffende communicatie is gevoerd.

Volgens het Duitse college voor de bescherming van persoonsgegevens zijn politie en justitie haar boekje ver te buiten gegaan met de toepassing van de zogenoemde Funkzellenauswertung (FZA). De wettelijke bevoegdheden zijn overtreden door een complete woonwijk af te luisteren. De Duitse privacywaakhond doet inmiddels onderzoek naar de 'aftaprazzia'.

In Nederland hanteren politie en Justitie vaak sleepnettechnieken bij het CIOT, waarbij honderden of duizenden gegevens tegelijk worden opgevraagd. Zo kan de politie bijvoorbeeld nagaan wie er ten tijde van een misdaad rond de plaats van het delict aanwezig waren. Dat gebeurt dan aan de hand van data afkomstig van antennes van mobiele telefoonnetwerken.

Maar dit zijn dus alleen de NAW-gegevens, gekoppeld aan tijd en locatie. Justitie heeft echter ook plannen om alle verkeersgegevens, wie wanneer waar belt en sms't, toegankelijk te maken via het CIOT. Dit project heet 'Verkeerstoren', een breed plan om allerhande databanken direct opvraagbaar te maken voor opsporingsdiensten.


Meer nieuws


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.