HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

OV-bedrijven weer naar rechter vanwege staking

ROTTERDAM, 23 JUNI 2011 - De openbaar vervoersbedrijven GVB, HTM en RET spannen een kort geding aan om de staking van volgende week woensdag in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam te voorkomen. Ze zijn het beu dat de reiziger voor de vijfde keer in korte tijd de dupe wordt.


Het kort geding van GVB en HTM dient vrijdag in de Amsterdamse rechtbank. De zaak van de RET dient maandag. De rechter doet in beide zaken naar verwachting direct uitspraak, zegt een GVB-woordvoerder. "Dit zou de vijfde actie zijn. We willen van de rechter horen of de acties wel proportioneel zijn", licht de zegsvrouw toe.

Medewerkers van GVB, RET en HTM willen woensdag weer actievoeren tegen de bezuinigingen en de plannen van het kabinet om het openbaar vervoer verplicht aan te besteden. In tegenstelling tot de recente 24 uursstakingen wordt het werk deze keer na de ochtendspits neergelegd. Vervolgens gaan de medewerkers naar Den Haag om te protesteren.

Reizigers ondervinden naar verwachting overlast tussen 09.00 en 15.00 uur, zegt de GVB-woordvoerder. Eerder had Abvakabo FNV gemeld dat het openbaar vervoer die dag in de spitsuren gratis is, maar dat is na overleg geschrapt. Volgens de vakbonden verdwijnen door de aangekondigde maatregelen tientallen bus-, tram- en metrolijnen en neemt de kwaliteit van de dienstverlening af.

Het kabinet wil het openbaar vervoer in de grote steden verplicht aanbesteden en tientallen miljoenen bezuinigen op het openbaar vervoer in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Volgens de bonden en het personeel van de vervoerders leidt deze combinatie van maatregelen tot een ernstige verschraling van het openbaar vervoer in de grote steden en meer onveiligheid voor de reizigers.

De burgemeesters en wethouders van de drie grote steden hebben inmiddels een brandbrief naar minister Schultz van Haegen gestuurd waarin zij stellen dat het leven in de steden wordt ontwricht als het kabinet de geplande bezuinigingen doorzet. Volgens de wethouders schaden de plannen de economie in die regio's enorm.


Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.