Heb
jij ook commentaar op het een of ander, stuur je bijdrage van maximaal
600 woorden
op naar emailadres:
o.v.v.
Zeepkist.
Een visueel commentaar, bijvoorbeeld in de vorm van een fotomontage
met tekst
of een cartoon, is eveneens welkom.
Verkiezingen
lossen niets op
Hoewel
verkiezingen aangeprezen worden als het feest van de democratie, dekken
zij in feite het democratisch tekort af, waar de samenleving onder gebukt
gaat. Wij ontberen namelijk een concept van het leven in zijn totaliteit,
waar (los van individuele gezindheid) een vruchtbaar en daarmee duurzaam
beleid op te bouwen is.
Voor
dat alomvattend levensconcept leent zich de gedachte van onze aarde
als Ă©Ă©n groot levend organisme waar de mens niet boven staat, maar een
integraal (onder-)deel van uitmaakt. Democratisch gesproken is die levende
totaliteit als 'het algemeen belang' te bestempelen, voor de instandhouding
waarvan wij, als mensheid, gezamenlijk verantwoordelijk zijn.
En
daar nu wringt de schoen. Voor de democratische of gemeenschappelijke
vertaling van die gezamenlijke verantwoordelijkheid zal namelijk eerst
gebroken moeten worden met het tweeledige dictatoriale gedachtegoed
dat de samenleving wereldwijd draaiende houdt. In het kapitalisme (wie
betaalt, bepaalt) noch in het parlementarisme (wie regeert, dicteert)
draait het namelijk om het algemeen belang, de levende totaliteit.
Om
dit duidelijk te maken ligt hier voor de publieke omroep, als representant
van de publieke zaak, een taak weggelegd. Door deze op te pikken maken
de omroepen de weg vrij voor het doorbreken van de crisis waarin de
wereld (zowel monetair als parlementair) zich bevindt, waarmee zij gelijk
de ware democratie (waarin de macht bij partijen noch bij het geld maar
bij het volk ligt) in zicht brengen.
Kortom,
verkiezingsdebatten voor radio en tv bestendigen slechts het aanbeden
(gouden kalf) beeld van de democratie, waarin het stemrecht als het
hoogste recht wordt aangeprezen en het gebruik maken daarvan als de
hoogste plicht.
Wouter
ter Heide
-
- - - - - - - - - - -
-
- - - - - - - - - - -
Geef
je mening:
pim - May 24, 2010 - 02:36 pm http://home.kpn.nl/zwolsforum/
ron - May 24, 2010 - 02:17 pm @Beste Frits W.
Hier een impressie van Het Presidentsdebat, georganiseerd door het commerciële RTL4 in het thuishonk van de Vara. Zou er verschil zijn met de komende debatten op de publieke omroep? Waarschijnlijk niet. Dezelfde oneliners, close ups in slow motion met ADHD commentaar van “inwisselbare aanschuivers” aan een leutertafel. Dick Berlijn en Huub Stapel worden dan ingeruild door misschien wel de beste politiek analist van de Vara: Felix Rottenberg.
Felix zal gaan inzoomen op belangrijke details die ons zijn ontgaan. Hij zal bv het verschil van de strop in de stropdassen van Geert en Job gaan bespreken. Die strop van Job verraad een nerveus hand. Wat we hiervan kunnen leren? Bestuurders kunnen echt niet debatteren, die zijn gewend om te luisteren. De stevige strop van Geert vertoont meer de verbeten hand van een geoefende “debater” – een echt slopertje.
We hoorden de “inwisselbare aanschuivers” over van alles en nog wat, maar niet over zaken die er toe doen. Dat mocht niet, want té politiek zie Rick N. streng! Toen Mark in de laatste minuut zijn door het CPB goedgekeurde verkooppraatje hield, konden we dit horen: “Rigoureuze belastingverlaging en hypotheekrenteaftrek waar niet aan getornd zal worden én met behoud van koopkracht”. Mooi hé! De grootste bezuinigingsoperatie ooit door een partij voorgesteld zonder dat het iets kost (waarschijnlijk kost het alleen zijn eigen achterban niets).
En Frits, er is gisteren trouwens een nieuw fenomeen geboren waar we nog veel van zullen horen, ontstaan door de inbreng van Job: de zieligheidsfactor. Daardoor is hij wel mooi op de 2e plaats geëindigd! Onder Mark – maar maakt dat Mark dan niet de grootste zielepoot?
En Balkenende dan… Tja, hoeveel Kabinetten zijn er onder zijn leiding wel niet gestruikeld. Hij is als bestuurder toch ook wel een beetje zielig hoor, maar hij schijnt als bestuurder wel weer goed te kunnen “debaten”. Begrijp jij het nog, Frits?
Frits Wester - May 24, 2010 - 12:46 pm Daarom hebben we Cohen ook vakkundig in de hinderlaag gelokt door het RTL premiersdebat in De Rode Hoed te houden. Hahaha, Rode Hoed! Snap je wel?
Was het niet prachtig prijsschieten op Job? Maar liefst van drie kanten tegelijk! Alleen jammer nou weer dat die Balkenende het cordon sanitaire doorbrak door zo lelijk tegen Rutte te gaan lopen doen. Dat vonden onze loyale liberale reaguurders bij Synovate trouwens ook.
Alex, je hebt niet alleen het recht, maar je hebt gewoon hartstikke gelijk: de publieken zijn het probleem. Fijn dat je je pijlen op hen richt. De pijl kwam van links, zullen we maar zeggen.
alex - May 23, 2010 - 12:13 pm @kleur bekend: deze vlieger gaat niet op, aangezien omroep-tv veruit het populairste pr-middel is en vrijwel volledig op kosten van de burger wordt gemaakt. je vergelijkt appels met peren. als de omroepen jaarlijks 700.000 euro gemeenschapsgeld ontvangen, hebben wij recht om op zijn minst kritiek uit te mogen oefenen op de rechtse programmering van zakkenvullend Vara-gespuis.
Kleur Bekend - May 23, 2010 - 09:53 am Okee, de Vara is van de PvdA. Maar de VVD heeft Elsevier en BNR, de PVV heeft de Telegraaf, Groen Links heeft de Groene Amsterdammer, om er maar een paar te noemen. Voor een gekleurde bril hoef je geen publieke omroep te zijn.
pim - May 22, 2010 - 05:41 pm dat geloof zeer zeker ,het versterkt elkaar en toch zeker nu internet meer en meer het brand punt wordt,ook voor omroepen. ik heb geen journalistieke achtergrond of universitaire opleiding dus voor mij is het wel belang rijk dat het in hap klare brokken wordt op gediend. en begrijpelijk voor veel mensen. maar wat er allemaal door je strot heen geduwd wordt om de onderbuik te bereiken. daar kijk jan met de pet toch dwars door heen denk ik.
antwoord op het commentaar van ron
ron - May 22, 2010 - 01:12 pm Bij de verkiezingen een taak voor de publieke omroep (po)? Dat zou zo moeten zijn, en ik hoop met Wouter Ter Heide dat dit zal gebeuren, maar zoals de po nu functioneert is er voor een constructieve bijdrage aan de democratie volgens mij weinig te verwachten. EĂ©n van de ontelbare voorbeelden is de Damschreeuwer op 4 mei.
Een ½ uur tv Ned 1 telde meer dan dertig keer het fragment van de in paniek weghollende mensen. Zo ook op Ned 2. Nova, het summum van journalistieke tv, herhaalde het fragment in de 1e vijf minuten ook onnodig veel en later in het programma nog een onnodig aantal keren. Op Ontbijttelevisie werd de reden waarom de schreeuwer schreeuwde pas duidelijk. Ondertussen werd het fragment weer onnodig veel herhaald.
Het aantal keren dat het fragment in krap 1½ uur in bovengenoemde programma’s werd getoond telde meer dan 50 keer - dit afgezien van de andere programma’s op de po. Gaat het dan om journalistieke informatievoorziening of sensationele beelden voor de kijkcijfers.
Zou de journalistieke informatievoorziening van de po bij de verkiezingen anders verlopen dan inzoomen op schrikbewegingen van de mondhoeken van de lijsttrekkers, speelse zweetdruppeltjes die daarbij ondeugend hun eigen weg lijken te gaan, in combinatie met het eindeloos terugdraaien van dezelfde quotes (oneliners) van vier woorden in nabesprekingen die een (Rottenbergse) interpretatie hiervan geven? (NB: bij de lijsttrekkersdebatten op de radio van de po draait tegenwoordig veelal een camera mee, met als gevolg nog minder debat en nog meer oneliners.)
De veel beschreven crisis in de (televisie)journalistiek (en kranten) wordt voor een belangrijk deel over zichzelf afgeroepen.
pim - May 21, 2010 - 06:33 pm wouter wouter!!! had het stuk al gelezen en vind het nog steeds prachtig.. zal wel nooit werkelijkheid worden ,maar wel een mooi standpunt om van uit te handelen..
respect
.
Naar
boven
Naar
homepage
|