![]() |
Filmblik
- Ravagedigitaal 24 maart 2010
- ![]() ![]() |
||
|
Volgens sommigen is de aarde stervende. The Road en the Book of Eli spelen zich af in een tijd waarin de wereld reeds vergaan is. Het zijn bepaald geen vrolijke bespiegelingen. De grote financiële crisis, aangekondigde milieurampen, opwarming van de aarde en het opraken van fossiele brandstoffen, drinkwater en voedsel. Al deze dingen nopen tot sombere bespiegelingen over de toekomst van planeet aarde en zijn bewoners. De doemscenario's hebben zeker invloed en inspiratie opgeleverd aan filmmakers. De afgelopen paar jaar werden we al overstroomd door apocalyptische films. Enkele titels: I am Legend, The Day the Earth stood still, Knowing, Children of Men, 28 Days Later Knowing en Avatar. Films die handelen over het einde der tijden zijn bijna een genre op zich geworden. ![]() The Road Onlangs gingen kort achter elkaar The Road van de Australische regisseur John Hillcoat en The Book of Eli van de Amerikaaanse gebroeders Hughes in première. Het zijn twee totaal verschillende benaderingen van de postapocalyptische wereld. The Road komt zeker harder aan omdat het een meer realistische benadering van het thema is. In beide rolprenten ziet de stervende aarde er vergelijkbaar grauw, doods en met stof overdekt uit. In een dergelijke wereld is voedsel schaars, terwijl fauna en dieren uitgestorven zijn. Er zwerven groepjes mensen rond, wanhopig op zoek naar voedsel. Kannibalisme is schering en inslag. Gek genoeg weten de hoofdpersonen zich te onttrekken aan deze barbaarse bezigheid. The Road is een sobere, uitgebeende verfilming van de gelijknamige met de Pullitzer prijs bekroonde roman van de Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy. Een vader (Vigo Mortensen) en een zoon (Kobi Smit-McPhee) zijn op weg naar de kust. Op weg naar een betere wereld, hun wereld is immers al vergaan. De film tekent hun hopeloze overlevingsstrijd. Het afkalvende vertrouwen bij de vader op een goede afloop staat tegenover de hoop van de zoon.
Ook wanneer The Road bepaalde gruwelijkheden toont, wordt dit de kijker terloops zonder hijgerige details voorgeschoteld. Op een bepaald moment stuiten vader en zoon op een omheinde plek waar mensen vast worden gehouden om als voedsel te dienen. Gelukkig krijgen we de gang van zaken in dit innovatieve 'veebedrijf' niet te zien. Waar de film vooral in uitblinkt, is het tonen van de vergane wereld. The Road is een huiveringwekkende tocht in een gestorven wereld, gefilmd op bestaande locaties her en der in de Verenigde Staten. Dat geeft het geheel een overtuigende authenticiteit. Omdat er vrijwel niets wordt uitgelegd over de oorzaak van het vergaan van de wereld, wordt de kijker vooral gedwongen in het hier en nu van de hopeloosheid te verkeren.
Er is ook een slechterik die het gemunt heeft op Het Boek. Gary Oldman speelt de sadistische bendeleider Carnegie met satanisch genoegen, een waardig opponent voor de charismatische Eli. De film is een merkwaardige mengeling van actiefilm en religieus tractaat. Het bottenbrekende geweld, gemengd met de boodschap dat het christendom de enige redding is voor de uitgedunde mensheid, wringt. De gebroeders Hughes zijn talentvolle filmmakers. Toch mist The Book of Eli frisheid en verrassing. Maar de desolate staat van de aarde die in deze rolprent getoond wordt, grijpt de kijker toch naar de strot. Desondanks is The Road met speels gemak de betere apocalyptische rolprent. Na het zien van beide films kan men blij zijn om over een warm bed en voedsel te beschikken. Ulrik van Tongeren
-
- - - - - - - - - - -
-
- - - - - - - - - - -
Ben - November 24, 2010 - 01:46 pm .
|
|