Ravagedigitaal 30 augustus 2010ddPrint deze pagina  
 

Eerdere artikelen:

23-07-11
'Dylan is gek'
09-07-11
Rietveld studenten imponeren
28-06-11
De Navo-oorlog in Libië: desastreus, illegaal en mislukt
04-06-11
Geef games niet de schuld
21-05-11
Is cultureel verweer wenselijk?
04-05-11
Stenografen van de macht
17-04-11
Waar Abraham de mosterd haalt
01-04-11
Rust en frust langs de kust
04-03-11
‘Evacuatie’ Nederlander in Libiė verkiezingsstunt?
23-02-11
Dagen van dicatator Khadafi zijn geteld
22-02-11
Captain Beefheart / Don Van Vliet (1941-2010)
01-02-11
Afghanistan in gerommeld!
30-01-11
Beelden van bezetting
18-01-11
Goededag meneer Cohen
13-01-11
Britse agent was zes jaar activist
02-01-11
De oorsprong van de geitenneuker
28-12-10
Twitteren op de vulkaan
21-12-10
De wereld na WikiLeaks' Cablegate
08-12-10
Lennon komt weer tot leven
04-12-10
Elektroshock voor verwarde politici
30-11-10
Media dienen Wikileaks te wikken en wegen
23-11-10
Werkt Google voor jou of werk jij voor Google?
09-11-10
Versoepelde Tabakswet een nog groter gedrocht
28-10-10
Slagveld Uruzgan
21-10-10
Zoektocht naar échte hulp
05-10-10
Zwarte Blok slaat de plank mis
27-09-10
Een goed georganiseerde leugen
14-09-10
Geachte heer Hirsch Ballin,
02-09-10
Oorlog als er vrede dreigt
30-08-10
'Media leiden aan Ninja Turtle-syndroom'
24-08-10
Clash oude en nieuwe media
20-08-10
Wij zijn de (kwaliteits)media spuugzat!
12-08-10
Moratorium bepleit voor verarmd uranium
06-08-10
Censuur in Nederland
17-07-10
Het neoliberale drama
01-07-10
Kirgiziė: Geschiedenis van identiteiten
15-06-10
Schreeuw om aandacht van een loyale ambtenaar
05-06-10
De prinsbedelaar en de kindermoordenaars
29-05-10
Beste STEMGERECHTIGDE
26-05-10
Tweeverdieners die erbij willen horen
15-05-10
Raad vertilt zich aan de hulp
24-04-10
Gastvrij Nederland anno 2010
31-03-10
Repressie neemt toe in Rusland
27-03-10
Het individu versus de staat
19-03-10
'Poetin stap op!'
05-03-10
Gooise carričrejagers veroveren
De Pijp
23-02-10
Afghanistan: Gemilitariseerde hulp verkeerd besteed
18-02-10
Politieke onrust duurt voort in Oekraļne
11-02-10
De opkomst van een gargantueske staatskleptocratie
30-01-10
Keizer zonder kleren
27-01-10
Hoge en lage cultuur revisited
22-01-10
WRR neemt hulp op de schop
16-01-10
De laatste utopie van het Vrije Westen
06-01-10
Zestig keer zestig is een uur
31-12-09
Verschuivende Verantwoordelijkheden
25-12-09
Credo van een geboren wereldverbeteraar
12-12-09
De puzzel van West Point
05-12-09
RedRat, terug van weggeweest
14-11-09
Oorlog op het Internet
05-11-09
Media laten Balkenende te gemakkelijk wegkomen
27-10-09
Politiek moet nog wennen aan het burgerinitiatief
18-10-09
Populair Gezelschapsspel
12-10-09
De Nobele Obama
11-10-09
De oorlog van 3 biljoen
01-10-09
Charimarktlectuur: Geen boodschap aan de crisis
26-09-09
Danziger Vrijhaven: Status Aparte
20-09-09
Den Haag fouilleert maar wat
15-09-09
Motief aanslag Karst T. ongewis
12-09-09
Singer legt de armen aan het financieel infuus
09-09-09
RID richt vizier weer op Amsterdamse krakers
04-09-09
60 Jaar NAVO: van defensie- naar interventiemacht
22-08-09
Gekmakende bureaucratie
19-08-09
Een Belgische droom
16-08-09
'Shelter skelter'
09-08-09
Schiphol brandt door
07-08-09
Voedselproductie voorname oorzaak klimaatverandering
20-07-09
Het keurige protest van de participatie-elite
15-07-09
Spirituele politiek
12-07-09
Simon op weg naar weg (on his way to away)
07-07-09
Prins heeft bij de bank een goddelijke taak
03-07-09
Weerbare moslims
30-06-09
Nederland verkwanselt openbaarheid
27-06-09
Veel vrouwen bij protesten in Iran
16-06-09
Toekomst Lissabonverdrag in handen Duits hof
11-06-09
Op weg naar een gezonde economie
05-06-09
Nieuwe strijd om het IJmeer
29-05-09
Heleen Mees, strijdster tegen het rijk der machtelozen
22-05-09
Vreemdelingenbeleid Italiė verontrust
19-05-09
Kleine Geschiedenis van de Moraal
09-05-09
Bananenrepubliek Leiden
03-05-09
De Culturele Evolutie
30-04-09
Nationalist mag geen dierenvriend zijn
26-04-09
'Voer actie tegen ontwikkelingshulp'
23-04-09
Red de havenloodsen
18-04-09
RVF: Aanzetten tot stadsguerrilla
13-04-09
De keizer en de astroloog
10-04-09
Proces oorlogsmisdadiger Scheungraber
04-04-09
'Wereld van Obama niet kernwapenvrij'
31-03-09
'Dierenactivist is geen terrorist'
27-03-09
Het Europees mandaat van Els de Groen
24-03-09
Verheerlijking van de oorlog
20-03-09
Slimme energiemeter schendt privacy
17-03-09
Leven achter tralies
12-03-09
Het HCZ-gebouw zit al vol
08-03-09
Hond Vla luidde drama Vrankrijk in
05-03-09
Afscheid van een stadssjamaan
03-03-09
Stop gratis 'meidenprik'
02-03-09
Het spel om de knikkers
27-02-09
Krakers met groen-zwarte vingers
24-02-09
Pleidooi voor verzoening met Aboriginal-stam
21-02-09
Bedrijven in dienst van de Israėlische bezetter
17-02-09
Pessimist tegen wil en dank
10-02-09
Raad van State kraakt wetsvoorstel kraakverbod
07-02-09
Sublieme Digitale Sensatie
30-01-09
We beveiligen ons suf en schieten er niets mee op
27-01-09
Vrankrijk: Lichtpunt bij gedwongen sluiting
24-01-09
Belgiė voedt militaire industrie Israėl
20-01-09
Richtingenstrijd onder Obama voortgezet
18-01-09
Linkse kritiek op moslimfundamentalisme groeit
10-01-09
De Achterhuisdoctrine
05-01-09
Russisch gasconflict draait om meer dan dollars
04-01-09
Europa de straat op voor Palestijnse zaak


Archief 2008


Archief 2007

Archief augustus - december 2006


Archief januari - juli 2006

 Mediamagnaten hebben de nieuwsmedia omgesmeed tot ondernemingen die winst moeten maken. Dat vindt onderzoeksjournalist Nick Davies. Omvang en snelheid van het nieuws zijn het criterium, ten koste van de kwaliteit.


door
Freek Kallenberg


"Kranten schrijven onzin, nieuwsprogramma's zitten vol leugens." Een uitspraak die je van een populistische politicus kunt verwachten, niet van een gelauwerde Britse onderzoeksjournalist als Nick Davies, werkzaam voor The Observer en The Guardian. Toch moet Davies, met pijn in zijn journalistenhart, vaststellen dat het zo is.

Twee jaar geleden schreef hij er een dik boek over, Flath Earth News, inmiddels een bestseller. Begin dit jaar verscheen de Nederlandse vertaling, Gebakken Lucht. De Engelse titel dekt de lading beter, vindt ook Davies desgevraagd. De gedachte achter Flat Earth News is dat de nieuwsmedia allerlei verhalen naar buiten brengen vergelijkbaar met vroeger, toen men zei dat de aarde plat was. "Iedereen gelooft deze verhalen. Maar als je ze checkt, kun je ontdekken dat een verhaal dat iedereen gelooft, niet noodzakelijk waar is."

Millenniumbug

Exemplarisch voorbeeld is de millenniumbug, waaraan Davies in zijn boek uitvoerig aandacht besteedt. Alle kranten schreven dat er vreselijke dingen zouden gebeuren op het moment van de eeuwwisseling, doordat alle computers op hol zouden slaan. Navo-raketten zouden zichzelf lanceren. In Engeland zouden alle gevangenisdeuren openzwaaien, banken zouden instorten. Maar er gebeurde helemaal niets. "Kranten hadden van alles overgeschreven, zonder ook maar iets goed te checken", concludeert Davies.

In dit geval bleven de gevolgen nog beperkt tot financiƫle schade als gevolg van de miljardenprojecten die werden ondernomen om de millenniumbug af te wenden. Bij een ander platte-aarde verhaal, de vermeende massavernietigingswapens in Irak, zijn de gevolgen veel ernstiger.

Davies: "De valse berichtgeving over de wapens in Irak heeft geleid tot een oorlog die miljarden dollars en tienduizenden mensenlevens heeft gekost. Wat me frustreerde, is dat wij de schuld legden bij regeringen en inlichtingendiensten. Terwijl de media net zo schuldig waren aan het verspreiden van de valse informatie, en dus aan de oorlog in Irak. Bij misschien wel het belangrijkste verhaal van dit tijdperk hebben we gefaald, hebben we klakkeloos de persberichten van de Britse regering en het Witte Huis gekopieerd. En als je onze manier van werken analyseert, kom je er achter dat we het heel vaak fout hebben."

Nieuwsfabriek

Toch is dit 'collectieve falen' van de nieuwsmedia niet het gevolg van de onwetendheid, luiheid of slordigheid van de journalisten zelf. "Op redacties zitten nog steeds zeer capabele en integere mensen", meent Davies. Het grote probleem is dat alle landelijke kranten en radio- en tv-stations in de westerse wereld in handen zijn gekomen van een nieuw soort eigenaars: krantenmagnaten als Rupert Murdoch en andere grote investeerders. Zij hebben de media omgesmeed tot ondernemingen die winst moeten maken en moeten groeien. Ze hebben het personeelsbestand gereduceerd - vooral in research-afdelingen en het netwerk van lokale en internationale correspondenten is flink gesneden - en tegelijkertijd de productie verhoogd.Murdoch, mediamagnaat


Davies: "Journalisten hebben daardoor geen tijd om iets uit te zoeken of te controleren en het maakt hun bazen niet uit. Die willen kranten verkopen en kijkers en luisteraars trekken. Die constante druk zet de kwaliteitsjournalistiek op de helling. Steeds minder journalisten moeten steeds meer verhalen brengen, en dat altijd maar sneller. De media zijn een nieuwsfabriek geworden, die 24 uur per dag in een moordend tempo nieuwsberichten produceert. Het gevolg is niet alleen dat kranten voor het gemakkelijke verhaal gaan, maar ook hapklare berichten overnemen van pr-bureaus."

Om zijn beweringen te staven liet Davies onderzoekers van de Universiteit van Cardiff de werkwijze van vijf Britse kwaliteitskranten onderzoeken, waaronder The Times, The Guardian en The Indenpendent. Daaruit bleek dat journalisten van deze kranten nu drie keer zoveel schrijven als in 1985, terwijl ze dat doen in een derde van de tijd die ze vroeger hadden.

"Dat is fataal", zegt Davies. "Een journalist moet op pad kunnen gaan, contacten leggen, verhalen vinden." Daarvoor heeft hij echter geen tijd meer. Het gevolg is dat kranten tegenwoordig vooral gevuld worden met overgeschreven persberichten die niet zijn gecheckt. Uit genoemd onderzoek bleek dat nog maar 12 procent van alle krantenberichten eigen nieuwsverhalen zijn. De rest was gebaseerd op berichten van persbureaus of persberichten.

Ninja Turtles

Nieuws van persbureaus is echter niet altijd betrouwbaar. In veel landen zijn verschillende bureaus nauwelijks of helemaal niet vertegenwoordigd. In Afghanistan was er bijvoorbeeld maar Ć©Ć©n correspondent van Reuters. Die hebben volgens Davies geen tijd om gebeurtenissen te verslaan en uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is.

"In plaats van het vertellen van de waarheid, schrijven ze slechts op wat woordvoerders van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties hen melden. Alle grote platte-aarde verhalen zijn via de persbureaus in de kwetsbare wereldwijde media terechtgekomen. Het waren Reuters en AP die de wereld kond deden van de millenniumbug en de Iraakse massavernietigingswapens. Al die verhalen waren accuraat, in zoverre dat ze getrouw weergaven wat er werd gezegd, maar geen ervan was echt waar", aldus Davies.

Ook bij de persbureaus komt het probleem deels voort uit het feit dat de verslaggevers tot lopende-band-journalistiek worden gedwongen doordat ze de tijd niet krijgen om hun werk naar behoren te doen. Maar uit gesprekken van Davies met een leidinggevende blijkt dat het Reuters niet eens om waarheidsvinding gaat. Het bureau probeert inderdaad een accurate weergave te geven van wat er is gezegd en voegt daar soms een accurate weergave van een tegengestelde mening aan toe. Maar het is niet de taak van het persbureau om een uitspraak te doen over wie er de waarheid spreekt, zo lieten ze Davies weten.

Neutraliteit is echter nog geen objectiviteit, zo benadrukt Davies. "Als ik wil weten wat voor weer het buiten is, ga ik niet twee mensen bellen om hen te vragen naar hun visie op het weer van vandaag. Dan ga ik zelf buiten kijken, om het feitelijk te controleren. Dat geldt voor al het nieuws. Wat heb ik er aan te weten dat Bush beweert dat er in Irak massavernietigingswapens aanwezig zijn en Saddam Hoessein beweert dat dit niet zo is. Ik wil weten of die dingen er zijn. Journalisten moeten dat uitzoeken! Of het gewoon niet opschrijven, zolang ze niet zeker weten of het waar is."

Dit laatste is in de huidige tijd waarin nieuws een handelswaar is echter geen optie. De nieuwsmedia lijden aan wat Davies noemt het Ninja Turtle-syndroom, doelend op de bekende stripfiguren. "Als iedereen de Ninja Turtles leuk vindt, kan je als kind natuurlijk niet meer achter blijven, dan weet je niet waar de andere kinderen het over hebben op het schoolplein. Zo gaat dat ook met nieuws. Als andere kranten een nieuwsbericht schrijven, dan moeten wij dat ook doen, denkt men."

Spindoctors

Even zorgwekkend is volgens Davies de explosieve groei van het leger voorlichters, spindoctors en pr-functionarissen. "Zij komen als het ware tegemoet aan de nijpende behoefte aan makkelijk en goedkoop nieuws, professioneel en met overgave." De cijfers uit het onderzoek van de Universiteit van Cardiff liegen er niet om: 41 procent van alle nieuwsverhalen in vijf onderzochte kwaliteitskranten was geheel of grotendeels te herleiden tot pr-bronnen, en nog eens 13 procent gedeeltelijk.

Davies: "In Groot-Brittanniƫ werken nu meer pr-mensen dan journalisten. Zij weten ons steeds beter te manipuleren: zij bepalen de verhalen die we schrijven, onze invalshoeken, de quotes die we krijgen. Met als gevolg dat we steeds meer verhalen schrijven die zijn gelogen of verdraaid."

Ook in de discussie over klimaatverandering lopen de media volgens Davies aan de leiband van de pr-industrie. In zijn boek gaat hij uitvoerig in op de geraffineerde politiek van enkele grote olieconcerns die jarenlang tientallen miljoenen dollars hebben uitgegeven aan de manipulatie van wetenschappelijke gegevens over de opwarming van de aarde en met succes in de media wisten te infiltreren.

Door de oliebedrijven betaalde en opgerichte pseudo-organisaties als de Global Climate Coalition en het Global Climate Science Team hebben, zo blijkt uit uitgelekte memo's, maar Ć©Ć©n doel: de wereldwijde consensus over door de mens veroorzaakte klimaatverandering ombuigen door te laten zien dat er veel onzekerheden bestaan in de klimaatwetenschap.Tussen 1998 en 2005 gaf Exxon Mobile 15,8 miljoen uit aan 43 verschillende pseudogroepen. "Het effect van die groepen was dat er een illusie werd gecreƫerd van wijdverbreide twijfel aan het broeikaseffect, terwijl ze in werkelijkheid allemaal het werk herhaalden van een stuk of tien, vijftien tegendraadse wetenschappers", aldus Davies.

Maar ook de milieubeweging laat zich volgens Davies in deze media-oorlog niet onbetuigd. Geconfronteerd met deze succesvolle strategie van de oliesector werd ze heel handig in wat Davies noemt het creƫren van 'pseudo-incidenten'. "Vooral Greenpeace is hier heel handig in. Ze laten zich met touwen van een olieplatform zakken met hun eigen cameraploeg om het te filmen, of ze stormen verkleed als tijger het hoofdkwartier van Exxon binnen. Deze stunts zijn alleen maar bedoeld om de deur naar de media te openen en beweringen te doen waarvan sommige op z'n minst aanvechtbaar zijn", aldus Davies.

Maar is het niet logisch dat de milieubeweging de succesvolle strategieƫn van de pr-industrie overneemt om haar eigen doelstellingen te verwezenlijken? "Natuurlijk", zegt Davies. "Maar om geloofwaardig te blijven, moet ze geen onzin verkopen of selectief selecteren uit rapporten. Dat deed Greenpeace wel, zo laat ik in mijn boek zien."

Oplossing

Waar het Davies echter om gaat is dat de nieuwsmedia zich in bijna alle grote maatschappelijke discussies door de pr-industrie laten leiden. "Dit betekent op z'n minst dat ze gestuurd worden in het accepteren van verhalen en standpunten van een ander. In het ergste geval raken ze daardoor zelfs betrokken bij de verspreiding van ernstige verdraaiingen en leugens."

Een echte oplossing voor de journalistiek heeft Davies niet, dat werd hem in de talloze besprekingen van zijn boek ook verweten. "Maar niemand weet hoe we dit moeten oplossen!", repliceert Davies. "We moeten een nieuw financieel model ontwikkelen dat ervoor zorgt dat redacties kunnen werken zonder dat ze gecorrumpeerd worden door de commercie. De hele journalistieke wereld is hier wanhopig naar op zoek. Niemand heeft het gevonden, ik ook niet. En door de economische crisis en de teruglopende advertentie-inkomsten zal de kaalslag op redacties alleen maar toenemen. Journalisten krijgen nog minder tijd om eigen verhalen te schrijven en onderzoek te doen."


Dit artikel verscheen eerder in Milieudefensie Magazine aug-sep 2010, een themanummer over journalistiek.

 

 

 

titel: Gebakken Lucht

auteur: Rick Davies

uitgeverij: Lebowski

isbn: 9789048803026

prijs: ā‚¬ 19.90

uitvoering: paperback, 495 pag.

 

 

 

 

 

 

Gebakken Lucht
in Nederland

Ook in Nederlandse kranten is eenderde van het binnenlandse nieuws 'voorverpakt', zo bleek uit een in 2009 verschenen onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. De onderzoekers bekeken najaar 2008 twee weken lang de binnenlandse berichtgeving in het AD, NRC Handelsblad, de Volkskrant en de Gelderlander. Van alle onderzochte berichten kwam 32 procent aanwijsbaar uit kopij van persbureaus, andere media of pr-afdelingen van overheden, bedrijven en instellingen.

Ook is het voor Nederlandse lezers vaak onduidelijk of een krantenbericht eigen nieuws is. Gemiddeld wordt in 40 procent van de artikelen de bron niet genoemd, maar de onderlinge verschillen zijn groot. NRC Handelsblad telde met 5 procent de minste berichten waarvan de herkomst of producent onbekend is. Daarna volgen de Volkskrant (19 procent), het AD (42 procent) en de Gelderlander, met liefst 77 procent. "Dat laatste hoeft niemand te verbazen", zegt de Amsterdamse hoogleraar Journalistiek en Cultuur Frank van Vree. "Bij een bedrijf als Wegener, dat de meeste lokale en regionale bladen maakt, is de kaalslag op de redacties enorm. Daar is bijna geen correspondent meer over."

Bij de landelijke dagbladen is de situatie echter minder beroerd dan in de in de VS en Groot-Brittanniƫ, meent Van Vree. De meeste dagbladen beschikken nog over een vrij uitgebreid regionaal en internationaal correspondentennetwerk. Maar de opkomst van mediamagnaten die kranten opkopen om er veel geld mee te verdienen is ook hier zichtbaar. "En dat is schrikken", zegt Van Vree. "Redacties dachten goed beschermd te zijn door redactiestatuten, maar hadden nooit verwacht dat hun werk zou worden aangetast door het dichtknijpen van de geldkraan."

Het gevolg is dat ook in ons land de landelijke kranten vooral de agenda van de persbureaus volgen, zo blijkt uit het Nijmeegse onderzoek. De eigen inbreng bestaat meestal uit het bieden van context en het verzamelen van reacties, in plaats van het duidelijk maken wat er precies aan de hand is. Berichtgeving wordt daardoor extra vatbaar voor door derden gestuurde informatie, waarschuwen de onderzoekers.

Geen overbodige waarschuwing, zo blijkt uit onderzoek van Van Vree naar de relatie tussen journalistiek en almaar uitdijende arsenaal aan pr-bureaus en voorlichters. "De pr-sector, voorlichting en communicatie is de laatste jaren nog meer toegenomen dan we dachten. Momenteel houden ongeveer 150.000 mensen in Nederland zich daarmee bezig. Daartegenover zijn zo'n 15.000 journalisten actief. Veel meer dan in de jaren '80, maar de druk op deze journalisten is enorm."

Hoe kunnen zij zich hiertegen wapenen? "In ieder geval moet je altijd persberichten checken op feiten", zegt Van Vree. "Daarnaast moet je als journalist transparanter te zijn over je bronnen. In plaats van iets te presenteren als je eigen verhaal moet je zeggen dat het een persbericht betreft of een bericht van een persbureau. Of gewoon zeggen dat je het niet weet. Het grote probleem is dat door de financiƫle kaalslag er steeds minder onderzoekers op redacties zitten. In de ogen van geldschieter hebben deze immers geen productieve waarde. Maar voor de kwaliteit van je berichtgeving zijn ze essentieel. Dit is een zorgwekkende trend." [FK]

 

Een greep uit eerder door Ravage geplaatste bijdragen over mediamanipulatie:

-- Wij zijn de kwaliteitsmedia spuugzat!
-- De lange arm van de wapenmaffia
-- Prins wil is wet
-- Het hofjournaille van de Oranjes
-- 'Er zijn allerlei manieren om 'media-jiu-jitsu' te bedrijven'
-- 9/11: Hun waarheid is de onze niet
-- Oude media koesteren 'eigen' waarheid 9/11
-- Een web van politiek bedrog
-- Kleptomanische journalistiek
-- Wat is men bereid te geloven?
-- Het goede nieuws van de oorlog tegen Irak
-- De verzwegen Nederlandse deelname aan de oorlog met Irak
-- Media kloppen kwestie Iran op
-- Media voeden War on Terror

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

ron - September 21, 2010 - 12:09 pm
S., verlang je de Pravda?


S. - September 16, 2010 - 11:25 am
Vrijheid van de pers is schadelijk voor de stabiliteit en de vrede, nationaal en internationaal. Nationaliseer de media!


mammeloe - September 12, 2010 - 11:36 am
deze man lult uit zijn nek. Vroeger dachten mensen helemaal niet dat de aarde plat was.


Maarten - August 31, 2010 - 10:45 am
Actuele kijkcijferjournalistiek in NL:

- Laura het zeilmeisje;
- Ruben in Libiƫ;
- Joran de seriemoordenaar;

Heeft u gekeken?

Geen nieuws = goed nieuws. Nieuws= uitzondering. Het gaat dus goed zo lang nieuws = slecht.


pimpernel - August 31, 2010 - 09:06 am
het Kapitalisme woekert verder


ron - August 30, 2010 - 09:51 pm
En wat te denken van de vele pseudo-wetenschappelijke onderzoeken in Nederland van door belastinggeld gefinancierde organisaties (bv die van de Raad van Werken Inkomen, Divosa etc), slechts bedoeld om de geesten politiek rijp te maken.

Journalisten van (kwaliteits)kranten zoeken dat niet uit, knippen en plakken de persberichten en schrijven op basis daarvan in een uur een mooi artikel. Op tijd voor de deadline. Politici zoeken dat ook niet uit en nemen het voor lief omdat het politiek goed uitkomt. Maar wanneer je die rapporten bestudeerd en uitzoekt wat er werkelijk staatā€¦ Klopt er geen hout van! Bv de procedure of methode is gemanipuleerd etc.


.


 

Naar boven

Naar homepage