Ravagedigitaal 31 maart 2010ddPrint deze pagina  
 

Eerdere artikelen:

23-07-11
'Dylan is gek'
09-07-11
Rietveld studenten imponeren
28-06-11
De Navo-oorlog in Libië: desastreus, illegaal en mislukt
04-06-11
Geef games niet de schuld
21-05-11
Is cultureel verweer wenselijk?
04-05-11
Stenografen van de macht
17-04-11
Waar Abraham de mosterd haalt
01-04-11
Rust en frust langs de kust
04-03-11
‘Evacuatie’ Nederlander in Libiė verkiezingsstunt?
23-02-11
Dagen van dicatator Khadafi zijn geteld
22-02-11
Captain Beefheart / Don Van Vliet (1941-2010)
01-02-11
Afghanistan in gerommeld!
30-01-11
Beelden van bezetting
18-01-11
Goededag meneer Cohen
13-01-11
Britse agent was zes jaar activist
02-01-11
De oorsprong van de geitenneuker
28-12-10
Twitteren op de vulkaan
21-12-10
De wereld na WikiLeaks' Cablegate
08-12-10
Lennon komt weer tot leven
04-12-10
Elektroshock voor verwarde politici
30-11-10
Media dienen Wikileaks te wikken en wegen
23-11-10
Werkt Google voor jou of werk jij voor Google?
09-11-10
Versoepelde Tabakswet een nog groter gedrocht
28-10-10
Slagveld Uruzgan
21-10-10
Zoektocht naar échte hulp
05-10-10
Zwarte Blok slaat de plank mis
27-09-10
Een goed georganiseerde leugen
14-09-10
Geachte heer Hirsch Ballin,
02-09-10
Oorlog als er vrede dreigt
30-08-10
'Media leiden aan Ninja Turtle-syndroom'
24-08-10
Clash oude en nieuwe media
20-08-10
Wij zijn de (kwaliteits)media spuugzat!
12-08-10
Moratorium bepleit voor verarmd uranium
06-08-10
Censuur in Nederland
17-07-10
Het neoliberale drama
01-07-10
Kirgiziė: Geschiedenis van identiteiten
15-06-10
Schreeuw om aandacht van een loyale ambtenaar
05-06-10
De prinsbedelaar en de kindermoordenaars
29-05-10
Beste STEMGERECHTIGDE
26-05-10
Tweeverdieners die erbij willen horen
15-05-10
Raad vertilt zich aan de hulp
24-04-10
Gastvrij Nederland anno 2010
31-03-10
Repressie neemt toe in Rusland
27-03-10
Het individu versus de staat
19-03-10
'Poetin stap op!'
05-03-10
Gooise carričrejagers veroveren
De Pijp
23-02-10
Afghanistan: Gemilitariseerde hulp verkeerd besteed
18-02-10
Politieke onrust duurt voort in Oekraļne
11-02-10
De opkomst van een gargantueske staatskleptocratie
30-01-10
Keizer zonder kleren
27-01-10
Hoge en lage cultuur revisited
22-01-10
WRR neemt hulp op de schop
16-01-10
De laatste utopie van het Vrije Westen
06-01-10
Zestig keer zestig is een uur
31-12-09
Verschuivende Verantwoordelijkheden
25-12-09
Credo van een geboren wereldverbeteraar
12-12-09
De puzzel van West Point
05-12-09
RedRat, terug van weggeweest
14-11-09
Oorlog op het Internet
05-11-09
Media laten Balkenende te gemakkelijk wegkomen
27-10-09
Politiek moet nog wennen aan het burgerinitiatief
18-10-09
Populair Gezelschapsspel
12-10-09
De Nobele Obama
11-10-09
De oorlog van 3 biljoen
01-10-09
Charimarktlectuur: Geen boodschap aan de crisis
26-09-09
Danziger Vrijhaven: Status Aparte
20-09-09
Den Haag fouilleert maar wat
15-09-09
Motief aanslag Karst T. ongewis
12-09-09
Singer legt de armen aan het financieel infuus
09-09-09
RID richt vizier weer op Amsterdamse krakers
04-09-09
60 Jaar NAVO: van defensie- naar interventiemacht
22-08-09
Gekmakende bureaucratie
19-08-09
Een Belgische droom
16-08-09
'Shelter skelter'
09-08-09
Schiphol brandt door
07-08-09
Voedselproductie voorname oorzaak klimaatverandering
20-07-09
Het keurige protest van de participatie-elite
15-07-09
Spirituele politiek
12-07-09
Simon op weg naar weg (on his way to away)
07-07-09
Prins heeft bij de bank een goddelijke taak
03-07-09
Weerbare moslims
30-06-09
Nederland verkwanselt openbaarheid
27-06-09
Veel vrouwen bij protesten in Iran
16-06-09
Toekomst Lissabonverdrag in handen Duits hof
11-06-09
Op weg naar een gezonde economie
05-06-09
Nieuwe strijd om het IJmeer
29-05-09
Heleen Mees, strijdster tegen het rijk der machtelozen
22-05-09
Vreemdelingenbeleid Italiė verontrust
19-05-09
Kleine Geschiedenis van de Moraal
09-05-09
Bananenrepubliek Leiden
03-05-09
De Culturele Evolutie
30-04-09
Nationalist mag geen dierenvriend zijn
26-04-09
'Voer actie tegen ontwikkelingshulp'
23-04-09
Red de havenloodsen
18-04-09
RVF: Aanzetten tot stadsguerrilla
13-04-09
De keizer en de astroloog
10-04-09
Proces oorlogsmisdadiger Scheungraber
04-04-09
'Wereld van Obama niet kernwapenvrij'
31-03-09
'Dierenactivist is geen terrorist'
27-03-09
Het Europees mandaat van Els de Groen
24-03-09
Verheerlijking van de oorlog
20-03-09
Slimme energiemeter schendt privacy
17-03-09
Leven achter tralies
12-03-09
Het HCZ-gebouw zit al vol
08-03-09
Hond Vla luidde drama Vrankrijk in
05-03-09
Afscheid van een stadssjamaan
03-03-09
Stop gratis 'meidenprik'
02-03-09
Het spel om de knikkers
27-02-09
Krakers met groen-zwarte vingers
24-02-09
Pleidooi voor verzoening met Aboriginal-stam
21-02-09
Bedrijven in dienst van de Israėlische bezetter
17-02-09
Pessimist tegen wil en dank
10-02-09
Raad van State kraakt wetsvoorstel kraakverbod
07-02-09
Sublieme Digitale Sensatie
30-01-09
We beveiligen ons suf en schieten er niets mee op
27-01-09
Vrankrijk: Lichtpunt bij gedwongen sluiting
24-01-09
Belgiė voedt militaire industrie Israėl
20-01-09
Richtingenstrijd onder Obama voortgezet
18-01-09
Linkse kritiek op moslimfundamentalisme groeit
10-01-09
De Achterhuisdoctrine
05-01-09
Russisch gasconflict draait om meer dan dollars
04-01-09
Europa de straat op voor Palestijnse zaak


Archief 2008


Archief 2007

Archief augustus - december 2006


Archief januari - juli 2006

 

 


Ongeacht wie er achter de dodelijke bomaanslagen van maandag 29 maart in Moskou zitten, ze zullen door het Kremlin worden gebruikt tot verdere rechtvaardiging van militaire acties in de noordelijke Kaukasus en een uitbreiding van de repressieve bevoegdheden van de staat.


door
Bas van der Plas


Maandagochtend 29 maart ontploften er twee bommen in de Moskouse metro: 39 doden en 71 gewonden. Een eerste explosie vond plaats op metrostation Loebjanka, dat ligt net onder het hoofdkwartier van de Federale Veiligheidsdienst (FSB), de vroegere KGB, niet ver van het Rode Plein. Deze werd gevolgd door een explosie in metrostation Park Kultury aan de rand van het centrum van Moskou in de buurt van diverse persbureaus van de staat.

In de drukke ochtendspits ging de eerste bom net voor 8 uur af, de tweede ongeveer 40 minuten later. Gevolg was een enorme paniek, omdat zowel gewonden als niet-gewonden moeite hadden uit de stations te komen vanwege de dikke rook. Na de explosies werd het metroverkeer gedeeltelijk stilgelegd. Velen probeerden hun weg te vervolgen per taxi, waarop taxichauffeurs hun prijzen vertienvoudigden!

Zelfmoordenaars

Slechts een paar uur na de gebeurtenissen verklaarde de FSB al dat uit een eerste onderzoek was gebleken dat vrouwelijke zelfmoordterroristen de aanslagen hadden gepleegd met een paar kilogram TNT. Het agentschap verklaarde ook herkenbare lichaamsdelen van de zelfmoordenaars te hebben gevonden.

Volgens Interfax werden de gezichten van de vrouwen ook vastgelegd op beveiligingscamera's toen ze de metro binnenkwamen op het station Joego-Zapadnaja, dat op dezelfde metrolijn ligt (de rode lijn) als de twee stations waar de explosies plaatsvonden. Het Kremlin en de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov gaven onmiddellijk de schuld aan islamitische separatisten uit de noordelijke Kaukasus, waar de Russische regering de afgelopen maanden weer eens bezig is geweest met een bruut optreden.

In de Russische pers wordt volop gespeculeerd over de vrouwen die tot de zogenaamde 'zwarte weduwen' zouden behoren, familieleden van mannen die werden gedood tijdens de militaire regeringscampagnes in Dagestan en Ingoesjetiƫ, republieken die grenzen aan Tsjetsjeniƫ. "Ze willen wraak nemen voor het optreden van de veiligheidsdiensten, en voor de arrestaties en liquidaties van hun leiders", verklaarde Viktor Iljoechin, vice-voorzitter van de parlementaire commissie voor Veiligheid.

Gedurende de afgelopen twee jaar verschenen er in Rusland vrijwel dagelijks rapporten van arrestaties, ontvoeringen en moorden die werden uitgevoerd door rebellen, lokale milities en het Russische leger. Begin december vorig jaar ontplofte een bom in een passagierstrein tussen Moskou en Sint-Petersburg, waarbij 26 mensen omkwamen, waaronder topambtenaren.

De Russische regering heeft hard gereageerd op de steeds gedurfdere aanvallen op overheidsgebouwen en ambtenaren. Alexei Malashenko, analist bij het Carnegie Moscow Center, vergeleek de situatie in delen van de noordelijke Kaukasus met die van een 'burgeroorlog'. De gebeurtenissen in de regio hebben steeds meer Dmitri Medvedev's bewering van april 2009 ondermijnd dat "de situatie in de regio onder controle is gebracht."

Overheid doelwit

In verschillende commentaren op de aanslagen van 29 maart wordt erop gewezen dat de locaties kunnen worden gezien als een teken dat de zelfmoordenaars en/of hun opdrachtgevers de bedoeling hadden het personeel van grote overheidsinstellingen te treffen. "Er is geen twijfel over de symboliek van de doelstellingen; eerst de veiligheidsdiensten en dan de plek waar het belangrijkste centrum van de journalistiek staat", zei Alexej Moechin, directeur van het Centrum voor politieke informatie in Moskou.

Volgens anderen wijzen de coƶrdinatie en de specificiteit van de aanslagen op het bestaan van een terroristische cel in de hoofdstad. "Dit soort aanvallen kan alleen worden gepland door mensen die enige tijd in Moskou hebben gewoond", aldus de vice-president van de Academie voor Geopolitieke Problemen, Vladimir Anochin.

In de nasleep van de explosies beloofden zowel president Medvedev als premier Vladimir Poetin om met kracht te zullen reageren en het werk van de veiligheidsdiensten in heel Rusland uit te breiden. "Terroristen zullen vernietigd worden", zei Poetin. "We moeten de terroristen van de bodem van het riool schrapen en ze het licht van God laten zien", voegde hij eraan toe.

"We zullen zonder aarzeling doorgaan met de operatie tegen terroristen en tot het einde [...] We moeten een aanzienlijke verhoging van alle maatregelen nemen om dit probleem op staatsniveau aan te pakken, niet voor een bepaald onderdeel van het openbaar vervoer of voor een bepaalde stad, maar voor het hele land. Het is duidelijk dat de maatregelen die tot nu toe zijn genomen onvoldoende zijn gebleken", aldus Medvedev na een spoedvergadering in het Kremlin.

De president heeft de FSB en andere staatsveiligheidorganen opdracht gegeven om "stevig de situatie in het land onder controle te houden" en erop aan te dringen dat alles zal worden gedaan om destabilisatie te voorkomen. Volgens persbureau Gazeta.ru is aan het Nationale Antiterrorisme ComitƩ (NAK) de machtiging gegeven om alles te doen wat nodig is om "de veiligheid van de burgers te verzekeren, waar mensen ook samenkomen, met inbegrip van het openbaar vervoer en de essentiƫle infrastructuur. De regering zal nog verdere specifieke maatregelen nemen", werd er aan toegevoegd.

Operatie Vulkan

De organen van rechtshandhaving, de politie, die bekend staat om zijn corruptie en wreedheid, is in volle paraatheid en kracht aanwezig in Moskou. In het kader van Operatie Vulkan zijn er door de hele stad en in het metrostelsel patrouilles ingesteld. Op elk station langs de metrolijn waar de aanslagen plaatsvonden wordt op identiteit gecontroleerd. Volgens de wet moet iedereen in Rusland altijd een paspoort of ander legitimatiebewijs bij zich hebben voor identificatiedoeleinden.

De aanslagen in de metro worden ook gebruikt om te pleiten voor een uitbreiding van het werk van de FSB in Dagestan, Ingoesjetiƫ en Tsjetsjeniƫ. De Engelstalige nieuwsdienst van het Kremlin, Russia Today, publiceerde op de dag van de aanslagen een artikel onder de titel 'De strijd tegen terrorisme is niet beƫindigd'.

"Deze terroristische handelingen hebben aangetoond dat door de wetshandhavingsinstanties ernstige fouten zijn gemaakt met het vergaren van inlichtingen in de noordelijke Kaukasus", vindt vice-voorzitter van het Doema Veiligheidscomite, Gennadi Goedkov. Hij stelt zelfs de oprichting voor van een speciale afdeling van de Federale Veiligheidsdienst die zich uitsluitend bezig zal houden met operationeel werk in de Kaukasus, zo meldt Russia Today.

Intussen worden Medvedev en Poetin omringd door een koor van regeringsfunctionarissen die om een hardhandig optreden vragen en een uitbreiding van de bevoegdheden van de staat. Een vertegenwoordiger van het bureau van de federale openbare aanklager, Vladimir Markin, herhaalde de noodzaak om een nationale dactyloscopische en DNA-databank op te zetten.

"Daarmee zou het mogelijk zijn geweest om de doden in een half uur te identificeren", verklaarde Markin in een poging om de maatregel te doen lijken op het helpen van slachtoffers en hun families. Aleksandr Torsjin, vice-voorzitter van de Senaat van het Russische parlement, en Vladimir Zjirinovski, het hoofd van de extreem-rechtse Liberaal-Democratische Partij, onderschreven de oproep voor een dergelijke databank.

Vragen

Ondanks de snelheid waarmee het Kremlin de bron van de aanval van maandag heeft vastgesteld, blijven veel vragen nog onbeantwoord. Wie is verantwoordelijk en hoe zijn ze ertoe in staat geweest? De beweringen van de overheid, die klakkeloos werden herhaald in de media, dat de FSB de plannen voor de bomaanslagen niet kon detecteren omdat zij niet de juiste middelen ter plaatse zou hebben, moeten met een flinke korrel zout worden genomen. In werkelijkheid is de Noord-Kaukasus al jaren het gebied van uitgebreide Russische veiligheidsoperaties.

Als het al zo is dat islamitische separatisten uit dat gebied achter de aanslagen van 29 maart zitten, dan is het bestaan van dergelijke krachten in niet geringe mate een gevolg van de buitengewone wreedheid van de Russische militairen in deze regio en de wijdverbreide sociale ellende die er bestaat. De Noordkaukasische republieken zijn de armsten in het gehele land en hebben een werkloosheid van 50 procent.

In 2003 heeft de VN nog verklaard dat Grozny, de hoofdstad van TsjetsjeniĆ«, de meest vernietigde stad op aarde is. Nu zwaait Poetin's marionet, de vrijwel ongeletterde crimineel Ramzan Kadyrov, er de scepter met een beleid van terreur, geweld en repressie. Er wordt niet opgetreden tegen het feit dat Grozny een belangrijke doorvoerplaats is geworden voor heroĆÆne uit Afghanistan, waar ook degenen die er voor Moskou 'veiligheidsoperaties' uitvoeren van profiteren.

Ongeacht wie er achter de dodelijke bomaanslagen van maandag 29 maart in Moskou zitten, ze zullen door het Kremlin worden gebruikt tot verdere rechtvaardiging van militaire acties in de noordelijke Kaukasus en een uitbreiding van de repressieve bevoegdheden van de staat. De Russische regering heeft terroristische daden voor soortgelijke doeleinden in het verleden gebruikt.

In augustus-september 1999 legde een reeks van bomaanslagen op woonblokken de basis voor het afdwingen van steun voor een tweede oorlog in Tsjetsjeniƫ, die anders zou zijn tegengewerkt door de bevolking. Hoewel het Kremlin op dat moment aanvoerde dat de Tsjetsjeense militanten achter de explosies zaten, waarbij 293 mensen omkwamen, zijn er aanwijzingen dat de FSB een rol gespeeld heeft bij het plegen van de aanslagen.


De auteur is werkzaam voor bureau Insudok- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Stefan - March 01, 2011 - 08:53 pm
Men zegt dat de NAVO, na de val van het Warschaupact, een politieke organisatie is geworden, maar wie heeft dan de bommen op Joegoslaviƫ gegooid? Die politieke organisatie soms?" Het optreden van het Kremlin in Tsjetsjeniƫ Putin zegt: "Als er misdaden door Russische soldaten zijn gepleegd, dan worden die vervolgd." Maar Poetin voegde eraan toe dat men dankbaar moest zijn dat hij opkwam tegen tegen het moslimseparatisme in de Kaukasus.


Max - February 06, 2011 - 09:44 am
Waarom bepaalde fanatieke moslims kwaad zijn op ā€œonsā€.Het antwoord vinden we in de Koran.Deze moslims zijn boos omdat wij geen moslims zijn.In de Koran staat dat God, alle engelen en alle mensen ongelovigen haten.Waarom worden kerken en kloster[150!!?] in brand gestoken in gestolen Servische Kosovo en Metochia?Ā ;Hoe zit het dan met het geweld in het zuiden van Soedan waar heel recent meer dan 300.000 doden zijn gevallen door het geweld van Islamitische milities? Waardoor worden hele stammen in de Hoorn van Afrika geterroriseerd door Islamitische krijgsheren? Hoe zit het met het buitensporige geweld in Nigeria waar moslims in het noorden de Christenen in het zuiden met de dood bedreigen en er inmiddels talloze onschuldige burgers zijn vermoord?Waarom worden in Egypte Koptische Christenen tijdens het vieren van het Kerstfeest door moslims aangevallen?Waarom worden ook in Zweden branden gesticht en hulpverleners aangevallen? Zweden is toch nergens in oorlog met moslims?Zweden vangt Islamitische vluchtelingen op.Ā ;Waar zijn de moslims in Zweden dan boos over?Opnieuw heeft de fascistische islam een massamoord gepleegd op onschuldige burgers[Rusland]. Ditmaal vielen er minstens 35 doden en 130 gewonden te betreuren.Ā ;Hieronder een beknopt overzicht van eerdere terreuraanslagen in Rusland:
29 maart 2010: Twee bommen ontploffen in het metronetwerk van Moskou. Daardoor vallen ongeveer veertig doden en meer dan honderd gewonden. De verantwoordelijkheid wordt opgeƫist door radicaalislamitische rebellen uit Tsjetsjeniƫ.
27 november 2009: Een bomaanslag op de Nevski Express, de treinverbinding tussen Moskou en Sint-Petersburg, kost aan bijna dertig mensen het leven.
1 tot 3 september 2004: Tsjetsjeense rebellen gijzelen een school in de stad Beslan in de aangrenzende deelrepubliek Noord-Ossetiƫ. Na een belegering van 52 uur eindigt de gijzeling in een bloedbad, waarbij 331 gijzelaars en 31 rebellen sterven.
24 augustus 2004: Twee passagiersvliegtuigen die waren vertrokken van Domodedovo storten neer in de buurt van Moskou. Uit onderzoek blijkt dat twee Tsjetsjeense inzittenden zichzelf hebben opgeblazen. Alle passagiers, in totaal ongeveer negentig mensen, komen om.
6 februari 2004: In een metrostation in Moskou blaast een man uit het noorden van het Kaukasus zich op. Ongeveer veertig mensen komen om, meer dan honderd mensen raken gewond..
27 december 2002: Een vrachtwagen vol explosieven ontploft bij een gebouw van de pro-Russische regering in Tsjetsjeniƫ. Meer dan tachtig mensen komen om, ruim tweehonderd personen raken gewond.
23 tot 26 oktober 2002: Tsjetsjeense terroristen gijzelen in oktober honderden bezoekers van een theater in Moskou. Tijdens de bevrijdingsactie vinden 129 gijzelaars Ā ;en 41 gijzelnemers de dood.
September 1999: Bommen ontploffen in appartementencomplexen in de steden Moskou, Boejnaksk en Volgodonsk. Een explosief in Rjazan wordt ontmanteld. Er vallen meer dan driehonderd doden en ruim duizend gewonden. Enkele weken later trekt het Russische leger Tsjetsjeniƫ binnen en begint de Tweede Tsjetsjeense Oorlog.Tijdens de eerste oorlog (1994-1996) is de Wahhabische stroming sterker geworden in Tsjetsjeniƫ, mede dankzij financiƫle geldstromen uit een aantal Arabische landen.


het oproer kraait weer - May 14, 2010 - 04:22 pm
interessant

lees er

wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

op na hoe het zooitje iedere keer weer tegen elkaar uitgespeeld wordt


Ernst - April 10, 2010 - 10:19 am
Ah, de Russen als schakel in de heroineroute vanuit Afghanistan, waar de Amerikaanse knechten hun zakken vullen. Interessant.


S. - April 07, 2010 - 12:26 pm
De russische federatie zal toch ooit moeten oplossen, anders komt men nooit van dit probleem af.


Deja Vu 9/11 - April 03, 2010 - 12:56 pm
Het is de oudste vraag ter wereld: Wie was ermee gebaat?


.


 

Naar boven

Naar homepage