![]() |
1ddRavagedigitaal
9 september 2009d![]() ![]() |
|
Met het centrale thema verwijzen de organisatoren natuurlijk naar de kredietcrisis. Wat dit voor Afrika betekent, wordt belicht in meerdere films en in een debat op zaterdag 12 september om 15.00 uur in Ketelhuis 1. Afrika verkeert al decennia in een economische crisis. Er is geen licht aan het einde van de tunnel, is de pijnlijke gedachte die naar boven komt. Inhakend op het festivalthema What Crisis? is de documentaire The End of Poverty van regisseur Philippe Diaz een splijtende en veelomvattende documentaire over armoede in Afrika en de rest van de Derde Wereld, en over de voortdenderende plundering van dit continent door het Westen. Het jaar 1492 wordt met de ontdekking van Amerika door Columbus gezien als beginpunt van deze plundering.
Aan de hand van getuigenissen uit een bonte stoet van economen, sociologen en historici wordt de geschiedenis van het kolonialisme belicht. Daarbij worden hedendaagse misstanden op de Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse continenten vertoond. Op een indringende wijze laat de filmmaker zien hoe het vroege kolonialisme door het Westen vervangen is door een economisch systeem, waarbij de arme naties evenzeer gevangenen zijn van een nieuw kolonialisme. Belangrijkste stelling is dat door vrije markt politiek, monopolies, de Wereldbank en het IMF er een systeem gecreëerd is waardoor de armen in de meeste Afrikaanse naties hun land en de toegang tot de natuurlijke hulpbronnen moeten opgeven. De rijkdom van het continent wordt zodoende verdeeld tussen westerse ondernemingen, naties en de regerende elites in Afrika. Dit economische model heeft er onder meer toe geleid dat 25 procent van de wereldbevolking 80 procent van de hulpbronnen in de wereld op soupeert. De film is gelukkig geen dorre opsomming van feiten en misstanden. Er worden wel degelijk hoopvolle initiatieven getoond van arme mensen die hun situatie proberen te verbeteren. Zo wordt pakkend getoond hoe de Boliviaanse bevolking succesvol in opstand komt tegen de verkoop van hun water.
Met zeer beperkte middelen werd de film gedurende drie jaar opgenomen in Californië en Egypte. De film laat zien hoe de Egyptische geheime dienst homoseksuelen via het internet in de val lokt. Marteling en gevangenschap is het lot van menig homo in Egypte. All My Life is een merkwaardige film die door de romantische uitweidingen en het houterig acteren soms doet denken aan een soap, en door de expliciete seks aan een pornofilm. Er worden heel wat taboes in de film doorbroken, en het is een vlijmend politieke aanklacht tegen de onderdrukking van minderheden. Niet zo gek dat het ertoe geleid heeft dat de film in de gehele Arabische en Afrikaanse wereld verboden werd, en dat regisseur Maher Sabry om zijn leven moet vrezen. Sabry is de speciale gast tijdens het debat 'Schuilen voor Altijd' op maandag 14 september om 20 uur in Het Ketelhuis, zaal 1. Ulrik van Tongeren
In Het Ketelhuis Amsterdam. In Den Haag, Rotterdam, Nijmegen, Wageningen, Den Bosch en Tilburg worden selecties van het festivalprogramma vertoond. Raadpleeg de website voor het programma.
.
hghg
|