1ddRavagedigitaal 24 april 2009dPrint deze pagina

Eerdere columns van
Ilja Faun:

07-11-09
Een Nestbevuiler spreekt
22-10-09
Het nieuwe kraken
17-09-09
Kraakverbod
02-09-09
Codex, so what…
10-07-09
2012
26-06-09
Geweten
08-05-09
De waarheid is geen grabbelton!
24-04-09
Eat raw and perish!
10-04-09
CO², doe je mee?
28-03-09
Pax Americana
12-03-09
De nieuwe oorlog
27-02-09
De Superduurzame man
16-02-09
Tot over twee weken…
02-03-08 Laatste column
27-11-07 Rehabiliteer agressie
04-10-07 Onderzoeken
01/09/07 Pijnlijk getroffen!
08-08-07 Gewoon mijzelf
08-07-07 Anti-Autoritair
26-05-07 Ik blies het WTC op!
18-05-07 Links discrimineert!
19-03-07 Het ongelijk en nut van Geert Wilders
08-02-07 Faun met pensioen
20-12-06 Schreeuw om Aandacht
30-11-06 Zwarte Vlinder
24-10-06 Politiek agnosticus
02-08-06 Primitivist om te overleven?
27-06-06 Intifada
26-05-06 All Apologies?
17-05-06 A stands for Anarchy
10-05-06 Commercie sucks
24-03-06 Provoceren door dupliceren (deel 1)
09-03-06 Send
16-12-05
Steen des aanstoots

04-11-5 Taal vervuiling rulezz!
14 oktober 2005
23 september 2005
02 september 2005

 

 Save the world:
Eat raw and perish!Evolutie is waarschijnlijk na fascisme het meest misbruikte begrip. Van het idiote sociaal-Darwinisme dat theorieĆ«n over individuen extrapoleerde na hele samenlevingen, tot vegetariĆ«rs en veganisten die zich beroepen op allerlei evolutionaire, maar vaak vergezochte verklaringen. De nieuwste spruit aan deze boom van opzettelijke dwaling en naĆÆef onbegrip is het raw food dieet.

Raw food houdt in dat je niets kookt, en dat sluit in principe zure haring niet uit, maar als je dan toch bezig bent met een krankzinnig dieet kun je het maar beter direct goed doen en veganist worden. Dan weet je tenminste zeker dat je een schrijnend tekort aan voedingsstoffen krijgt. Want in feite is het normale westerse dieet al een travestie van het menu waar onze soort mee is groot geworden; het kan dus hooguit erger.

Meerdere malen is al gesteld dat zonder vlees onze soort sowieso geen bestaansrecht had. Dat is niet geheel juist. Door het gebruik van gereedschap konden onze voorouders beenmerg -en dus geen vlees- bemachtigen, wat een rijke bron aan DHA is, de bouwsteen van onze hersenen. Kort gesteld stellen onze hersenen onze hersenen in staat om te groeien. Maar het is wel correct om te stellen dat zonder dierlijke voeding onze soort nooit was geƫvolueerd tot wat wij nu zijn.

Dat veganisme nu een keuze is, is een verdienste van miljoenen jaren karkassen kapot meppen. En gelukkig maar, want onze strikt veganistische neven (paranthropus bosei) zijn niet geheel zonder reden uitgestorven. Het lukte ze simpelweg niet om op de uitdrogende savanne genoeg calorieƫn naar binnen te werken. Exit veganistische mensaap!

Even voor de duidelijkheid: de mens is het meest omnivorische dier ter wereld. Want hoewel varkens ook gras kunnen eten, komen die slechts in drie continenten voor, en wij in vijf. Pwnd! Het argument dat onze voorouders alleen planten aten is bull. Ten eerste eten alle mensapen vlees als de kans zich voordoet. Op de tweede plaats is het maar hoever je terug wilt gaan. Zes miljoen jaar? Tien? Twintig? Vijfhonderd? Als langer geleden analoog is aan beter, wat is dan hun beeld van evolutie? Een dwaling van de natuur?

Hoe dan ook, er is geen enkele afstammingslijn te bedenken in het dierenrijk waarin niet zowel herbivoren als carnivoren zitten. Het grootste carnivore landzoogdier dat ooit heeft geleefd, was een familielid van... het schaap! BĆØĆØĆØĆØh!

Veranderlijkheid is des natuurs handelsmerk. Het feit dat wij melk drinken heeft dus niets te maken met onnatuurlijkheid, want elk dier zou van deze kans gebruik maken, werd hem die geboden. Wie echter wel eens volwassen dieren heeft gezien die dit proberen, weet dat dit geen eenvoudige opgave is (een schop of een beet is wel het minste dat je als dier kunt verwachten).

En dat we melk nog niet zo goed verteren, boeit ook weinig. Vergelijk de levensverwachting van een pygmee en een masai in de jaren '50 van de vorige eeuw maar eens met elkaar. Dan zal het je opvallen dat hoewel de masai onder onbeschrijflijk goordere omstandigheden leefden (feitelijk op een mestvaalt), zij een veel lagere kindersterfte hadden door de beschikbaarheid van koemelk. En een snotneus is een kleine prijs voor ouderdom.

"Melk is goed eten... voor jonge kalfjes", zeggen veganisten (al dan niet rauw) vaak. Maar ze vergeten dat "zaden goed eten zijn... voor jonge plantjes". Planten willen niet gegeten worden, tenzij dit hun verspreiding bevordert (sommige vruchten). Daarom zijn fruitariƫrs, samen met omnivoren de enige consequente mensen.

Een plant kan twee dingen doen om te overleven: snel groeien en giftig/prikkend worden. Hoe meer een plant het ene doet, hoe minder er vaak overblijft voor het ander. Maar zelfs een snelgroeiende plant kan bij overconsumptie giftig worden. Een overmaat aan rauwe kool leidt bijvoorbeeld juist tot een gebrekkige opname van sommige vitaminen, net zoals een overmaat aan soja leidt tot een gebrekkige kalkopname.

De natuur is nu eenmaal geen godvergeten supermarkt. Maar mensen hebben nu eenmaal sinds Genesis het stomme idee dat de natuur voor hen geschapen is. Nu vergeet dat maar, it's a jungle out there!

Rawfoodisten denken dus werkelijk dat koken een vorm van decadentie is, in tegenstelling tot rauw en dus puur eten. De Neanderthalers leefden onder de zwaarst denkbare omstandigheden: ijstijden, geen Albert Heijn, etc. En zij kookten hun eten! Denk je nu echt dat de evolutie toestaat dat Ć©Ć©n soort 120.000 jaar lang een min of meer constante levenswijze volhoudt als deze decadent is? De natuur is een meedogenloze rentmeester; er is maar een beperkte hoeveelheid energie beschikbaar en je moet goed nadenken wat je ermee doet.

De hele geschiedenis van het leven is te herleiden tot een geschiedenis van steeds efficiƫntere consumptie- en energieverdeling. Wie het voordeel van kauwen ten opzichte van geheel doorslikken niet begrijpt, zal ook niet inzien waarom koken een logische stap is. Koken is niet zaligmakend, maar het is een gunstig compromis gebleken tussen een verlies aan vitaminen, het vrijmaken van koolhydraten en het neutraliseren van gifstoffen. En met onze huidige kennis kunnen wij juist dat verlies aan vitaminen steeds verder beperken.

Mensen bedenken soms rare antwoorden voor alledaagse (gezondheids)problemen. Chemtrails en aliens staan aan de ene kant van het spectrum (volstrekt onbeheersbaar), en diƫten aan de andere (volstrekt beheersbaar). Helaas gaat men daarbij vaak voorbij aan het voor de hand liggende, zoals een drukke verkeersweg voor je huis, slechte (balans)ventilatie, overmatige koffie en suikerconsumptie, stress en gebrek aan uitdaging.

Maar zolang mensen Ockham's razor niet toepassen op alledaagse dingen zullen zij rare diƫten en leefwijzen bedenken. En dat is maar goed ook, want wellicht zal ƩƩn van die leefwijzen een gouden greep blijken gedurende tijden die nog gaan komen. Maar dat vega rawfood daar niet bij zal horen, kan ik nu al zeggen. Devolutie is nu eenmaal niet gangbaar; een walvis wordt geen garnaal, en een voordeel zonder een gigantisch nadeel geven we nu eenmaal niet op.

Ilja

En voor wie het allemaal nog eens rustig en met literatuurverwijzingen wil nalezen, raadpleeg deze website eens.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

 

Naar boven

 

 

 

 

hghg