1ddRavagedigitaal
14 oktober 2008d![]() ![]() |
|
|
De Westergasfabriek in Amsterdam is vanaf 19 oktober het toneel van het jaarlijkse Cinekid film- en nieuwe media-festival. Met dit jaar een brede waaier van activiteiten, waarbij de zelfwerkzaamheid van kinderen centraal staat. Eigenlijk opende Cinekid afgelopen vrijdag al in Utrecht met het loslaten van een grote tros ballonnen van de Domtoren. Tot en met 26 oktober zijn er in 32 steden selecties te zien van Cinekidfilms. Toch is Amsterdam vanaf 19 oktober nog steeds het bruisende middelpunt van het festival. Het is makkelijk om te verdwalen in zowel het filmprogramma als in andere activiteiten; het programmablad is dan een onmisbare wegwijzer in het enorme aanbod. Wat opvalt, bijvoorbeeld bij het filmprogramma, is dat in alle leeftijdscategorieën van kleuters tot en met de jeugd ouder dan tien jaar, heel wat te beleven valt.
De openingsfilm Ponyo on the Cliff by the Sea van Hayao Miyazaki is een schitterend getekend Japans sprookje over een goudvisje dat een meisje wil worden. Lichtvoetiger dan zijn meesterwerk Spirited Away heeft Miyazaki weer een prachtig onder- en bovenwater universum gecreëerd. Helaas zijn er dit jaar weinig Scandinavische films. Maar wel producties uit Iran, Australië, Israël en IJsland. Toch is er met S.O.S. Kleine Zeehond van Arne Lindtner Naess een ouderwets spannende Noorse jeugdthriller. Het gaat over een jong meisje die zich tegen de klippen in ontfermt over een zeehondenbaby, en ook nog heeft af te rekenen met een stel drugsmokkelaars. De filmmakers schrikken er niet voor terug om onaangename zaken te tonen, zoals het feit dat er in Noorwegen als sport gejaagd wordt op zeehonden. Die wetenschap doet echt pijn, want een zeehond blijft toch aandoenlijk en zeer aaibaar. Ook het IJslandse Geen Bereik van regisseur Ari Kristinsson is een tamelijk spannende film over een jongen die bij een familiebezoek te maken krijgt met het bovennatuurlijke en een levensgevaarlijke ijsbeer. Films met ijsberen, wolven, rendieren en andere imponerende dieren blijven onweerstaanbaar voor kinderen.
Dan is een productie als Son of Rambow van Garth Jennings bijna geruststellend overzichtelijk in vergelijking met die enge Noord-Europese verbeeldingen. Opgroeiend in een streng christelijk milieu, waarbij muziek en televisie taboe zijn, gaat het jochie Will zijn versie van Rambo verfilmen met een camcorder. Het is een heerlijke nostalgische terugblik op de jaren '80, waarbij de grotendeels niet professionele acteurs prachtig de kwetsbaarheid en onzekerheid van de jeugd gestalte geven. Nogal wat Nederlandse televisieproducties gaan in première op Cinekid. De opvallende nieuwe 8-tdelige jeugdserie Sterke Verhalen uit Zoutvloed is verrassend magisch-realistisch en meeslepend. Met Frank Lammers als een zwerver die de verhalen inleidt, die gaan over kinderen tussen 10 en 12 jaar die merkwaardige avonturen beleven in een desolaat Noord-Groningen. Zoals het meisje Storm, geplaagd als ze wordt door haar vreemde naam. Ze gaat op onderzoek uit naar het mysterie van haar naam, die behoorlijk vreemd is. Deze prettig lugubere verhaaltjes duren slechts 20 minuten, er is een marathon Sterke Verhalen uit Zoetvloed te zien op Cinekid.
Nederlandse boekverfilmingen komen uitvoerig aan bod. Er is een Francine Oomen-dag (met Hoe overleef ik mezelf?), Carry Slee-dag, waarop de drie verfilmingen van haar boeken gedraaid worden, en er is een Brief voor de Koning-dag. Het interessante is dat de kinderen zowel de schrijfsters, de filmmakers als de acteurs kunnen ontmoeten. Bovendien worden er ook nog masterclasses acteren gegeven. Deze initiatieven laten zien wat een meerwaarde Cinekid heeft wat betreft het uitdiepen van jeugdcultuur. En vooral de aanvuring om kinderen tot een actievere mediabeleving aan te zetten, kan niet genoeg benadrukt worden. Het is trouwens mogelijk dat kinderen niet de bioscoopzaal betreden, maar zich één of meer dagen in het Medialab bezighouden met games, installaties en workshops. Animatie in al zijn vormen kunnen ze leren onder begeleiding van professionele animatoren. Kinderen kunnen journalistieke vaardigheden opdoen met Cinecast. En er zijn natuurlijk de acteer-workshops. Alles onder de noemer: Niet kijken maar ontdekken en doen, met een dagkaart, 6 euro kost zo'n enerverende dag. Ulrik van Tongeren
-
- - - - - - - - - - -
-
- - - - - - - - - - - |