1ddRavagedigitaal
15 mei 2008d![]() ![]() |
|
|
Dat Las Niñas van Rodrigo Marin als beste speelfilm van het Latin American Film Festival (LAFF) bekroond werd, leidde tot een regelrechte schok onder de bezoekers. Deze debuutfilm werd door aanwezigen zo'n beetje als slechtste film van het festival gezien. De winnaar van de Latin Angel Award zou typerend zijn voor 'Nuevo Cine Chileno', oftewel de nieuwe Chileense film. In trillerige zwart-wit beelden wordt een relatie geschetst tussen twee compleet verschillende jonge vrouwen. Het is een film die op alle fronten nogal onbeholpen en slecht doordacht overkomt. De diepe verkenning naar de emoties van twee jonge vrouwen zorgt vooral voor verwarring en verveling.
Volgens de argumentatie van de jury laat Las Niñas het werk van een zeer talentvolle, jonge regisseur zien. De makers hebben gewerkt met een scenario van 20 pagina's, 24 uur film, 3 digitale camera's en 2 actrices. Al te veel planning werd vermeden, om op die manier zo oprecht mogelijk beelden en emoties te vangen. Hieruit blijkt ten overvloede dat het toch nodig is om een film goed te plannen, en dat een goed scenario onontbeerlijk is om een goede film te maken. De competitie was door een voorselectie van tien films van uiteenlopende kwaliteit voor de jury een redelijk overzichtelijk karwei: films van jonge, veelbelovende filmmakers, vergelijkbaar met de Tiger Award competitie van het Rotterdamse filmfestival. Hoe de gerenommeerde jury tot deze controversiële beslissing is gekomen, zullen we wel nooit te weten komen. Er schijnt in ieder geval tot diep in de nacht over te zijn vergaderd.
Verheugend is wel dat de schitterende Braziliaanse film A Casa de Alice van Chico Teixeira een eervolle vermelding kreeg, met speciale nadruk op het acteerwerk van Carla Ribas. Dit intense, maar evenzeer lichtvoetige familiedrama is typisch een voorbeeld van een film waar alles goed doordacht en gepland is, en als je ook nog een briljante actrice als Carla Ribas hebt, kan er niets mis gaan. Ook het aandoenlijke, gevoelige Cochochi uit Mexico van Israel Cardenas en Laura Amelia Guzman kreeg een speciale vermelding. Het is een simpel verhaal over twee indianenjongens die een paard kwijtraken.
Het Latin American Film Festival (LAFF) mag ondertussen gelden als een van de plezierigste en relaxte filmfestivals in Nederland. Het mooie weer was zowel een vloek als een zegen voor het festival. De hitte zorgde voor een zwoele Latijnse sfeer, maar lokte niet altijd mensen de zalen in. Vooral het intrigerende retrospectief van de Mexicaanse films van Luis Buñuel, waar soms maar 2-3 mensen in de zaal zaten, kreeg teleurstellend weinig belangstelling. Desondanks trok dit festival dit jaar 8500 bezoekers, 1500 meer dan vorig jaar. Ulrik van Tongeren
Hoogtepunten van het LAFF van 15 t/m 20 mei in Melkweg Cinema (Amsterdam), Plaza Futura (Eindhoven) en De Verkadefabriek (Den Bosch).
|