Ravage Digitaal Print deze pagina

<?php require("../../../artikelijst/nieuws.php") ?>

FASLANE, 8 januari 2007 – De Schotse politie heeft vanmorgen zeven parlementariërs aangehouden nog voordat ze zich aan elkaar vast konden ketenen in een poging de militaire basis in Faslane te versperren. Ze protesteerden tegen de nucleaire bewapening van de Trident-onderzeeërs.


Krista van Velzen wordt een politiebusje ingedragen...

Onder de gearresteerde parlementariërs bevond zich Kamerlid Krista van Velzen van de SP. Verder werden socialistische volksvertegenwoordigers uit de parlementen van Schotland, Wales en de Europese Unie in de boeien geslagen. De zeven waren van plan zich aan elkaar vast te ketenen voor de ingang van de basis.

Hun actie maakte onderdeel uit van een jaar durende estafette-actie tegen de Britse nucleaire bewapening, die in het Schotse Faslane tot uiting komt door de aanwezigheid van atoomwapens aan boord van de Trident-onderzeeërs. De Britse premier Tony Blair heeft aangekondigd de vier atoomonderzeeërs te willen vervangen door drie nieuwe. Dit stuit op veel verzet.

Voorafgaande de actie hield Van Velzen een toespraak voor haar parlementaire collega's, tientallen meest Britse parlementariërs van Labour, Green en SSP. "De Britten varen 24 uur per dag door de wateren van het noordelijk halfrond met massavernietigingswapens met een slagkracht van 400 keer de bom op Hiroshima, terwijl de Amerikanen hetzelfde doen op het zuidelijk halfrond. Met welke morele autoriteit kan het Westen dan nog een land als Iran of Noord-Korea aanspreken?",
zei
Van Velzen.

In het kader van de campagne Faslane 365 worden gedurende 365 dagen door verschillende groepen blokkades opgeworpen voor de Britse marinebasis. Sinds 1 oktober 2006 werd deden hier onder meer studenten, kerken, milieuactivisten, ontwikkelingsorganisaties, hoogleraren en vakbonden aan mee. Deze blokkades worden steeds door de politie opgebroken, waarbij tot op heden 536 mensen zijn opgepakt.

- - - - - - - - - - - -

Reacties: