Ravage Digitaal 9 november 2006 Print deze pagina | |
|
Ondertussen in Doornenburg… Doornenburg heeft voorlopig nog wat om over na te praten. De afgelopen dagen stonden volledig in het teken van het vlakbij het dorp gelegen Fort Pannerden, dat dinsdag en woensdag volledig tegen de wil van de dorpelingen werd ontruimd. door Peter Barton Doornenburg in de gemeente Lingewaard telt een kleine 3.000 inwoners. In de lokale kroeg is het fort het gespreksonderwerp van de dag. Vanachter hun biertjes praten de stamgasten na over de ontruiming van het fort, dat zoëven is beëindigd. "Ik ga lachen als er morgen weer zo'n 500 krakers op het dak van het fort staan", fantaseert een van de dorpelingen hardop. "Dat kan nooit, er staan drie, vier beveiligingsbedrijven dat fort in de gaten te houden", zegt de man naast hem aan de bar. "Zoveel? Van wat dat kost hadden de krakers nog tien jaar kunnen blijven zitten! Waarom is de burgemeester niet zelf daar op wacht gaan staan?", klaagt een derde stamgast. De barman lacht bij het idee de burgemeester op wacht te zien staan bij de burcht. De stamgasten hebben sympathie voor de krakers, al vinden ze wel dat ze "beter dat fort konden kraken dan een huis." HanenkammenDe kroeggangers zijn geen uitzondering in het dorp. Wie op zoek is naar negatieve geluiden over de krakers van Fort Pannerden, moet niet in Doornenburg zijn. De krakers hebben hier duidelijk veel goodwill gekweekt. Vrijwel iedereen kent teminste wel één van de krakers bij naam, de meesten zelfs meer. Wanneer Ben Wanniet, woonachtig aan de rand van het dorp, ernaar gevraagd wordt, begint hij honderduit te vertellen. Hij kent een jongen en zijn vriendin die in het fort gewoond hebben goed. "Die meid heeft nog in de aardbeien gewerkt", weet hij te vertellen, voordat hij nog wat personen met bijbehorende beroepen opdreunt.
Maar het zijn niet de betaalde banen waarom Doornenburg zo van de krakers van Fort Pannerden is gaan houden. Wanniet: "Natuurlijk, toen het fort pas gekraakt was, werden die krakers wel raar aangekeken. Hanenkammen, rare kleding, dat was toch raar bij ons in het dorp. Maar voordat de krakers erin trokken, heeft het fort jarenlang leeg gestaan en is het vervallen. De krakers hebben het goeddeels weer opgeknapt. Ze hebben heel goed werk verricht." In de lokale supermarkt is ook de cassière niet te spreken over de ontruiming. "De gemeente heeft wel plannen met het fort, maar die staan nog helemaal niet vast. Had die krakers lekker laten zitten, ze deden niemand kwaad en er is toch geen haast bij om over dat fort te kunnen beschikken?" LegerDat ziet luitenant-kolonel Martin Wijnen van het elfde pantsergeniebataljon uit Wezep, die de noodbruggen dinsdag is komen aanleggen, toch anders. Hij noemt de ontruiming van het fort een 'ernstoperatie'. De helft van zijn bataljon, dat uit twee voor deze gelegenheid bij elkaar gevoegde groepen bestond, komt net terug uit Afghanistan. De andere helft moet er binnenkort naartoe. Wijnen ziet de assistentie bij de ontruiming als de plicht van zijn bataljon. "Het past binnen de afspraken van Binnenlandse Zaken en Defensie om elkaar vaker te ondersteunen", zo zei hij in de Gelderlander van woensdag. De militaire operatie werd ondersteund door het Nationaal Coördinatie Team.
De dorpelingen willen het niet weten. Het is ze totaal in het verkeerde keelgat geschoten. Van bibliotheek tot goed wegonderhoud, allemaal weten ze wel iets op te noemen waar de gemeente Lingewaard ogenschijnlijk geen geld voor heeft. "Maar zo'n ontruiming van vele tonnen, dat kan er wel af", is de veelgehoorde klacht. En waarom zo op stel en sprong? "De krakers zitten er nu al zes jaar", klagen de stamgasten van de dorpskroeg, "maar nu ineens moeten ze spontaan weg. Ze onderhielden het fort tenminste, zul je zien dat het gebouw nu weer aan zijn lot wordt overgelaten." Kraakwacht Enkele uren na de ontruiming wordt het fort in de gaten gehouden door zeven mensen en vijf honden van een particulier beveiligingsbedrijf. Het leger heeft allang ingepakt en is alweer onderweg naar huis, maar hun twee noodbruggen staan er nog. Voordat alle rommel in het fort is opgeruimd, is er alweer twee weken voorbij, zo luidt de voorspelling. Een omwonende is in gesprek met een beveiliger van het beveiligingsbedrijf. Hij heeft de hele ontruiming gadegeslagen, twee dagen lang. "Alle deuren waren gesloten, de krakers zijn allemaal helemaal achterin gaan zitten. Daarom duurde het zo lang", vertelt de man. De eerste dag zijn er dertien mensen uit het pand gehaald, de tweede dag nog eens twaalf. Aanzienlijk meer dan dat de politie aanvankelijk dacht dat er nog aanwezig zou zijn in het pand. Opmerkelijk, zo vinden ook enkele inwoners van Doornenburg, is dat de krakers ontruimd zijn omdat volgens het bestemmingsplan niet in het fort gewoond mag worden. Nu het ontruimd is, wil de gemeente er zorg voor dragen dat er zo snel mogelijk een anti-kraakwacht het fort betrekt... wonen. Lees
ook over de achtergrond
van de ontruiming en de - - - - - - - - - - - -
. .
hghg
|