Ravage
Digitaal 8 maart 2006 ![]() ![]() |
|
www.ravagedigitaal.org Overal in het land duiken ze op. De weggeefwinkels waar je terecht kan voor gratis spullen. Een uit idealisme geboren antwoord op de consumptie- en weggooicultuur. Ravage bezocht enkele locaties in de hoofdstad.
tekst Ulrik van Tongeren foto's Mathilde Mupe Het lijkt erop alsof de weggeefwinkels ontstaan zijn in de slipstream van de voedselbanken. In deze gekraakte winkels kan men zijn of haar afgedankte spulletjes kwijt. Het betreft kleding, serviesgoed, kleine huisraad, boeken, platen en dergelijke. Weggeefwinkels zijn in feite knusse rommelmarktjes waar men zonder plichtplegingen deze spullen kan meenemen. Een donatie in de vorm van afgedankte spullen is uiteraard zeer welkom. Bij de voedselbanken, waar in Amsterdam ondertussen duizenden mensen gebruik van maken, is de drempel tamelijk hoog. Daar moeten mensen kunnen aantonen dat ze onvoldoende inkomen hebben om zichzelf en hun gezin te voeden. Dat geeft de voedselbank een dramatische lading. Het kan niet anders dan dat de ontvanger van deze voedselhulp een vernederend gevoel krijgt van dergelijke goedbedoelde liefdadigheid. Zulke sombere overwegingen zijn gelukkig afwezig bij de weggeefwinkels.
Toch zijn er verschillen te constateren tussen de diverse weggeefwinkels in Amsterdam. Niet alleen qua uitstraling maar ook qua klandizie die een dergelijke winkel trekt. In de sombere Pretoriusstraat in Amsterdam Oost is het een kleine enigszins benauwende ruimte, waar vooral Marokkaanse moeders met een omvangrijke kinderschare hectisch graaien naar kleding. Het is opgezet als een plek waar buurtbewoners welkom zijn, allochtoon en autochtoon. Of, om met de woorden van een medewerker te spreken, 'er bestaan geen allochtonen of autochtonen'.
Het pand in de Pretoriusstraat is sinds 2001 in etappes gekraakt, de weggeefwinkel kwam in juli 2005 in bedrijf. Deze locatie, met tevens een kraakspreekuur, twee volkskeukens, een infowinkel en een 'info-ontbijtje', kan met recht multifunctioneel genoemd worden. Daarentegen heeft de weggeefwinkel in de Leidsestraat in het centrum van de stad, sinds eind januari geopend, een vrolijke en relaxte uitstraling. Een dergelijke chique locatie heeft dan ook een totaal andere cliëntèle. Met comfortabele zitjes, eten en drank is het een aangename loungeplek om even bij te komen van het winkelen. Kijken en bekeken worden, zo lijkt het wel. Deze plek is ook meer toegesneden voor de meer welvarende passanten.
Toch is ook hier de drempel laag. Toevallige binnenkomers beloven enthousiast bij een volgend bezoek hun afgedankte spulletjes mee te nemen. De man die nog even een doos onvolledig servies kwam langsbrengen, houdt er een goed gevoel aan over. En de medewerksters van de winkel haalden nog snel even de voor hen interessante items er tussenuit.
De weggeefwinkel op de Centuurbaan in Amsterdam Oud Zuid bevindt zich qua uitstraling tussen die in de Pretoriusstraat en Leidsestraat in. Vanaf eind januari geopend is het tevens een soort hoofdkwartier van de lokale stadspartij Amsterdam Anders/De Groenen. De locatie maakte tijdens mijn bezoek overduidelijk onderdeel uit van de verkiezingscampagne van deze actiepartij, die zo jammerlijk haar enige zetel in de raad verloor aan GroenLinks. Hoe verschillend ze ook mogen zijn, de weggeefwinkels stralen oprecht idealisme uit. De filosofie is dat hergebruik van afgedankte spullen zorgt voor een soort ruilcultuur voor afgedankte spullen. Dit als tegenwicht voor de lege consumptie- en weggooicultuur die onze samenleving teistert. Deze ruilcultuur is ook heel wat democratischer en toegankelijker dan bijvoorbeeld het Noppes systeem, waar mensen die te weinig te bieden hebben aan de zijlijn staan.
Meer
lezen:
Adressen/Contact: Amsterdam Singel 267. Din- en donderdag van 17-19u en zaterdag van 12-17u E-mail Coop(at)squat.net Amsterdam
Buurtboerderij. Spaarndammerdijk 319. Don 10-17u, tel 020 4865500 Amsterdam AADG Altijd Alle Dingen Gratis. Ceintuurbaan 406. Zaterdag 13 - 18 uur. Amsterdam Weggeefwinkel Pretoriusstraat 28 iedere zaterdag 14.00-18.00 uur Website squat.net/ps28/
Amsterdam Leidsestraat 43 Amsterdam, tram 1, 2 en 5, halte Keizersgracht
open za 13:00-19:00
hghg
|