Ravage Digitaal 27 juni 2006 Print deze pagina
 

www.ravagedigitaal.org

Tegenpolen strijden om presidentschap Mexico

Andrés Manuel López Obrador van de linkse Revolutionaire Democratische Partij maakt een gerede kans komende zondag gekozen te worden tot president van Mexico. Het ongenoegen over de huidige regering onder leiding van de Nationale Actie Partij is groot.


De populaire Manuel López Obrador

door  Evert-Jan Quak

Een jaar geleden leken de presidentsverkiezingen in Mexico een uitgemaakte zaak. In betrouwbare polls stond Obrador op ruim veertig procent, nu schommelt hij tussen de 32 en 35 procent van de stemmen. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden met Felipe Calderón Hinojosa van de conservatieve Nationale Actie Partij (PAN).

Ook al omdat de derde grote opponent, Roberto Madrazo van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) slechts in de marge meedoet. Calderón voert een sterke campagne tegen Obrador en was verrassend sterk tijdens het televisiedebat. Dat zorgde er mede voor dat Calderón in mei voor het eerst in de peilingen op kop ging.

Toch gaat bijna iedereen, inclusief de huidige regering, ervan uit dat Mexico uiteindelijk toch kiest voor links, net als veel andere landen op het Latijns-Amerikaanse continent. Dat zegt althans ingewijde Porfirio Muñoz Ledo, in het nieuwsmagazine Proceso. Muñoz Ledo werkte voor president Vicente Fox’ Alianza por el Cambio in 2000 en is nu actief voor López Obrador.

Dat links eindelijk in Mexico voor serieus wordt aangezien, komt volgens Muñoz Ledo tot uiting doordat president Fox Cuauhtémoc Cárdenas, de oprichter van de Revolutionaire Democratische Partij (PRD), heeft aangewezen als voorzitter van de commissie die de grondwet zal herschrijven voor de viering van tweehonderd jaar onafhankelijkheid in 2010. "Dit is tevens een erkenning dat links zal winnen en dat Fox al bezig is aan een soepele overgang van macht", zei Muñoz Ledo.

Armoedebestrijding

Het optimisme dat de PRD de verkiezingen gaat winnen, heeft ook te maken met het feit dat op 18 juni jl. de kleine linkse Partido Alternativa Socialdemocráta y Campesina (PASC) die in de peilingen op zes procent stond, uit elkaar is gevallen nadat bleek dat hun kandidaat voor het burgemeesterschap van Mexico Stad driemaal in de gevangenis heeft gezeten.

De presidentskandidaat namens de PASC was de prominente feministe Patricia Mercado. Verwacht wordt dat de meesten van haar achterban een stem zullen uitbrengen op López Obrador. Dat is een duwtje in de rug voor de PRD, dat het neoliberale beleid dat de PAN de afgelopen jaren heeft gevoerd, wil gaan aanpakken.

López Obrador zei in een verkiezingstoespraak op 18 juni dat indien hij president wordt hij twee Nafta-overeenkomsten niet zal implementeren. Het gaat om de liberalisatie van de markt van maïs en bonen. López Obrador’s is gekant tegen het dogmatische vrijhandelsdenken, waarin de belangen van de zakenwereld belangrijker zijn dan de belangen van de miljoenen arme Mexicanen.


Mannen solliciteren openlijk voor een baan in Mexico-stad

Armoede, werkgelegenheid en de verdeling van welvaart zijn de belangrijkste problemen waar Mexico mee worstelt. Meer dan 45 procent van de welvaart is in handen van de elite die maar tien procent van de bevolking uitmaakt. Het is de PAN niet gelukt ook maar iets aan deze problemen te veranderen. Hun kandidaat Calderón wil juist meer belastingvoordeeltjes geven aan het bedrijfsleven om zo de werkgelegenheid aan te trekken.

López Obrador stelt daar tegenover dat het bedrijfsleven en de elite al zo weinig belasting betalen en dat juist de belastingdruk bij de armere bevolkingslagen ligt. Hij wordt geruggesteund door de laatste officiële cijfers, uit 2002 weliswaar, waaruit blijkt dat veertig procent van de grote zakenmensen en zeventig procent van de kleinere zakenmensen belastingfraude pleegt of helemaal geen belasting betaalt.

Workaholic

Het zijn dit soort maatregelen waardoor vele arme Mexicanen de 52-jarige weduwnaar en vader van drie zonen op handen dragen. López Obrador is een workaholic, bevlogen en komt zijn hele leven op voor de onderdrukten en vecht tegen corruptie. López Obrador staat dan ook beter bekend om zijn politieke straatgevechten dan om het bouwen van bruggen. Maar als burgemeester van Mexico Stad lukte het hem wel om een einde te maken aan groeiende begrotingstekorten. Ook maakte hij dagelijks tijd vrij om vragen van Mexicanen te beantwoorden.

Zijn wapenfeiten zijn echter ook het tegenhouden van de legalisatie van homobewegingen, de aanleg van grote dubbeldeks snelwegen en een megaproject om de binnenstad te moderniseren en te conserveren. Niet echt linkse oplossingen voor de allerarmsten die juist buiten het centrum leven zonder elektriciteit en watervoorzieningen. Toch komt hij ermee weg. Door zijn particuliere handelwijze is er een gecultiveerd messianisme over hem ontstaan.

De regerende PAN spendeert vele miljoenen dollars meer aan commercials voor radio en televisie dan de PRD. Daarin stelt Calderón dat López Obrador dictatoriale trekjes vertoont, dat onder zijn burgemeesterschap in Mexico Stad de criminaliteit en corruptie groeiden en dat met de hervormingsplannen die Obrador voor ogen heeft, Mexico financiële rampspoed over zich heen krijgt.

Obrador beantwoordt deze aantijgingen door zich onder het gewone volk te begeven en daar toespraken te houden. Hij reist rond met een gewone auto, met lijnvliegtuigen en gewone treinen en begeeft zich zodoende onder de mensen. Hij overnacht in goedkope hotels en gaat in discussie met de mensen die hij tegenkomt. Of deze strategie hem op 2 juli de zegen brengt en Mexico na Venezuela, Brazilië, Argentinië, Uruguay, Chili, Bolivia en Peru ook een ruk naar links maakt, weten we binnenkort.

Dit is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen op de website van Noticias

Naar boven