Ravage 12 januari 2006m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ravagedigitaal.org

De revolutie begint in Schinveld

Honderden mensen zijn in de eerste week van januari op de been gekomen uit protest tegen het kappen van een deel van de Schinveldse bossen. De geluidsoverlast van de op een nabij gelegen NAVO-basis gestationeerde Awacs-toestellen is de inwoners van de gemeente Onderbanken al jaren een doorn in het oog. GroenFront! hielp ze een handje.


Inwoners van Schinveld betuigen steun aan milieuactivisten

tekst Peter Barton .... foto's Unai Risueño

Het is rond drie uur zondagnacht als we een oudere vrouw tegen het lijf lopen die van zins is het bos in te gaan. De ontruiming van zes hectare van de Schinveldse bossen is een uurtje geleden begonnen, meldt de radio, en ze wil daar graag bij zijn. Ze woont al bijna veertig jaar in Schinveld en kan zich het begin van alle ellende in 1978 nog goed herinneren.
Toen was er voor het eerst sprake van dat er in Geilenkirchen, aan de Duitse zijde van de grens, een NAVO-luchtbasis voor Awacs-toestellen zou worden aangelegd. Awacs is een interessante naam voor de inmiddels sterk verouderde Boeing 707-toestellen met een enorme lange-afstands radar. De toestellen worden ingezet om bombardementen te begeleiden en om evenementen te behoeden van terroristische aanslagen.
Zodra de plannen voor de komst van de NAVO-basis bekend werden, stuitte dit op fel protest vanuit het dorp. Voor de inwoners van Schinveld zijn de Awacs-toestellen sindsdien synoniem aan geluidsoverlast. Zo'n 25 jaar bestaat de luchtbasis nu, en al die jaren eisen de Limburgers aanpassing van het lawaai of sluiting van de basis. Niet verwonderlijk dus dat de kap van het bos in het verkeerde keelgat is geschoten bij de dorpelingen.

Politielinie

De vrouw met wie we inmiddels al een eind het donkere bos in zijn gelopen, huivert bij de gedachte aan de gevolgen van het verdwijnen van het bos. ,,De vliegtuigen kunnen dan lager overvliegen, wat dus nog meer herrie zal opleveren. En dat terwijl het nu al vaak boven de 100 decibel uit komt.'' Ze vreest voor de leefbaarheid van het dorp in de nabije toekomst.


Politielinie in de Schinveldse bossen

Een flink eind voor het actiekamp van GroenFront! worden we tegen gehouden door agenten. Hier mag niemand langs. De vrouw is teleurgesteld. Ze had graag nog één keer het bos in willen wandelen. De agenten vertellen ons waar de pers verzamelt en de vrouw besluit onverrichterzake huiswaarts te keren.
Als we via een omweg aan de andere kant van het bos uitkomen, worden we net als de tientallen andere journalisten tegengehouden door een linie politie en polizei (wanneer je het bos uit loopt, bevind je je in Duitsland). Het is te donker om ook maar iets te kunnen zien, maar het is goed te horen dat de dorpelingen die in het bos zitten, er nu uit worden gejaagd. Een enkeling wordt gearresteerd.
De dienstdoende agenten maken bepaald geen vrienden in het dorp. Activisten van de lokale actiegroep Stop Awacs Overlast roepen de dorpelingen die inderhaast stokken oprapen op om toch vooral geweldloos te blijven. De Schinvelders besluiten daarop om dan maar een scheldkanonnade op de agenten af te vuren.
Tegen zonsopgang worden de laatste dorpelingen het bos uit gejaagd. Maar ze blijven strijdvaardig. ,,Deze slag hebben we misschien verloren, maar de strijd absoluut niet!'', roept een inwoner. ,,Met de boskap groeit niet alleen de luchtvervuiling en de geluidsoverlast, ook het verzet wordt groter. Die vliegbasis moet dicht!''
Voor een groepje jongeren was het fijn om aan het verzet deel te nemen, ook al wisten ze je van tevoren dat het niets uit zou halen. ,,Doen we niets, dan laten we gewoon over ons heen lopen'', zegt een van hen. ,,Maar de echte helden zitten nog in het bos. In de boomhutten wel te verstaan, en die zullen ze er niet gemakkelijk uit krijgen!''

Actiekamp

Actievoerders van GroenFront! hebben in de afgelopen zes weken een heus dorp in het bos gebouwd, en verschansen zich nu in hun boomhutten en tunnel. De meesten in lock-ons, die door de politie en de marechaussee met slijptollen zullen moeten worden doorgezaagd voordat de actievoerders met hoogwerkers uit de hutten gehaald kunnen worden. Anderen hebben zich in beton gegoten. Hoe de politie dát op gaat lossen, weten ze nog niet.
Maandagochtend tussen zes en half zeven wordt ook de pers uit de omgeving van het actiekamp verwijderd. Om tien uur zal er een persconferentie worden belegd, en verder mogen we niets meer. Uiteindelijk zullen we de persconferentie niet mogen bijwonen. Zij die geld hebben betaald voor politieperskaarten zijn welkom, de rest moet buiten blijven. Dit komt voornamelijk neer op een handjevol buitenlandse journalisten, inwoners van Schinveld, het dispatch-team van Indymedia en wij.
De geweigerde Schinvelders zijn woedend op de burgemeester van de gemeente Onderbanken, waar Schinveld toebehoort, maar als zij een reactie van de burgemeester eisen, moeten zij eerst een perskaart aanschaffen. ,,Ze willen ons gewoon buiten houden'', zegt een activist van GroenFront! ,,Wanklank kunnen ze nu niet gebruiken.'' Daar kan hij nog wel eens gelijk in hebben. Negatieve geluiden over de boskap zijn er de laatste dagen immers al genoeg: vanuit de bevolking, de gemeenteraad van Onderbanken en de landelijke politiek.
Dat de gang van zaken rond de boskap een goed voorbeeld is van de dictatuur van de NAVO is een geluid dat bovendien veel weerklank vindt in Schinveld: de roep van de bevolking wordt genegeerd, en de Schinvelders voelen zich ondergeschikt gemaakt aan de portemonnee en invloed van de NAVO. Want die is de grote boosdoener, daarover zijn de inwoners van dorp het met elkaar eens.

Ontruiming

Om half negen beginnen houthakkers met de kap van het bos. Er is geen verzet. Niet zo vreemd, want het is intussen onmogelijk om nog in de nabije omgeving van het bedreigde stukje bos te komen. Alleen de NOS lukt het om kort de ontruiming van het actiekamp te filmen, maar ook zij worden al snel ontdekt en weggestuurd.


aanhouding van een actievoerder van GroenFront!

De enigen die samen met de ordetroepen dan nog altijd in het bos verblijven, zijn de actievoerders van GroenFront! Het zal lange tijd duren voordat de eerste activist wordt opgepakt. In totaal zullen er maandag 9 januari ongeveer vijftig mensen gearresteerd worden. Aan het eind van de dag blijven er nog twintig activisten achter in de boomhutten. De politie besluit bij zonsondergang te stoppen met ontruimen, en deelt in plaats daarvan dekens en voedsel uit aan de overgeblevenen.
Zodra het op dinsdag licht wordt, gaat de ontruiming verder. Ruim honderd sympathisanten trekken deze middag na een spontane betoging voor het gemeentehuis van Onderbanken naar de rand van het bos, waar politie te paard ze tegenhoudt. Voor het gemeentehuis hebben de demonstranten het aftreden geëist van waarnemend burgemeester J. Zuidgeest (PvdA).
Iets na het middaguur kregen ze gezelschap van tientallen leerlingen van basisschool De Schatkist. Zij deden onder begeleiding van enkele leerkrachten luidkeels mee. Volgens een onderwijzer moeten de lessen elke dag wel een of meer keren onderbroken worden omdat de overvliegende Awacs-radarvliegtuigen zoveel lawaai maken.

Tunnel

De kap van het bos vordert vandaag sneller dan het verwijderen van de GroenFront!-activisten die zich nog in zeven boomhutten bevinden en in een tunnel onder het bos. Die laatste kan er pas rond half vier 's middags uit 'gepraat' worden, aldus de Brand- en Traangaseenheden van de mobiele eenheid. Maar de meeste actievoerders komen gedurende de dag vrijwillig uit de bomen.
Groenfront!-activist Peter Polder heeft bijna veertig uur vastgezeten in een zelf gegraven tunnel onder de grond. Zijn armen geketend in een stalen buis, een deel van zijn lichaam geklonken in beton. Hij moest worden losgebikt waarna om 17.30 uur het bos vrij is van activisten. De plaatselijke Vereniging Stop Awacs zou de actievoerders van GroenFront! woensdagavond in het plaatselijk café van Schinveld als dank voor hun inzet op gepaste wijze huldigen.
Aannemer Meulendijks gooit met veel materieel en manschappen steeds grotere stukken bos tegen de vlakte. Het bos verdwijnt zienderogen met ruim een hectare per dag. Dinsdag was aan het eind van de dag al 3,6 hectare gekapt. Vrijdag zullen de zes hectare bos zijn verdwenen, zo is de verwachting. Honderden leden van de marechaussee en de mobiele eenheid en van de Duitse politie bewaken het bos.
De politie en de marechaussee hielden sinds het begin van de ontruimingsactie ruim 103 mensen aan, onder wie enkele Belgen en een Duitser. Dinsdag zaten er nog dertig mensen vast omdat ze zich niet konden legitimeren. Na de spontane demonstratie arresteerde de politie dinsdag drie mensen onder wie twee organisatoren van de betoging. De drie zouden zich niet hebben gehouden aan de noodverordening. Woensdagmiddag werden de laatste arrestanten vrijgelaten.

voor een uitgebreid overzicht van de acties en gebeurtenissen in Schinveld, deelname GroenFront!, donaties etc.: www.groenfront.nl

 

Activisten vernielen hekwerk Awacs-basis

De Duitse politie en de Nederlandse marechaussee hebben een onderzoek ingesteld naar het vernielen van 180 meter hekwerk rond de Awacs-basis Geilenkirchen, vlak bij Schinveld. In de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 januari met zware hulpmiddelen een groot deel van het hek vernield. De verantwoordelijkheid voor de actie is opgeëist door de antimilitaristische actiegroep Onkruit, die zegt te handelen uit solidariteit met de bezetters van het bos in Schinveld.

 

 

Naar boven