Ravage 18 januari 2006m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ravagedigitaal.org

Raaskallen forever

Terwijl in de bar van OT 301 in Amsterdam de medewerkers van Ravage het afscheid van het actieblad wegdrinken, spelen in de zaal mensen van Toztizok, waaronder de dichter en performer Sieger Baljon.


Fotosessie voor cd Raaskalbomfukkerz

tekst Jan Kees Helms

Raaskallend stond Sieger Baljon maanden geleden op het rangeerterrein van Amersfoort voor de poorten van de gekraakte loods 'De Verloren Hond'. Dit in het kader van de maandelijkse expositie 'Soesjeskwartier' waarvoor de ruimte dit keer werd omgebouwd tot een ware galerie. Alle bruikbare materialen werden gebruikt en hergebruikt tot nieuwe realiteiten en absurditeiten. Met een microfoon en een installatie in de open lucht werden mensen honderden meters verderop het treinstation geconfronteerd op de maffe raps van Sieger.
Op de cd 'Pimpen en hard zuipen' van het gezelschap Je Moeder Is Groen neemt hij je mee in de wereld van de grote stad met verwarrende verhalen, poëzie en ontmoetingen met toeristen die het Van Goghmuseum hebben bezocht en wetenswaardigheden over de beroemde schilder weten te vertellen onder het genot van een paddo. Deze nachtmerrie op cd is uitgekomen op het label Kofvitok dat onderdeel uitmaakt van Toztizok. Toztizok organiseert (wellicht beter gezegd desorganiseert) happenings die verrassend en vervreemdend zijn.
Maar voor de ongeoefende luisteraar heb je gelukkig ook nog de Raaskalbomfukkerz. Experimentele hiphop met vloeiende en groeiende teksten gerapt door een losgeslagen Sieger. Vlijmscherpe beatz, breakz en alle uitgangspunten en stereotiepen van de hiphop worden wreed op de hak genomen. De cd 'Het zijn die... Raaskalbomfukkerz' verscheen op Toztizok en is een ware verademing in vergelijking met de nederhop die de ether momenteel bevuilt.

Sieger speelt geen punk avant la lettre, maar is wel een van de dichters van 'Punk en Poetry'. Op 28 januari zal hij in de Melkweg gedichten voordragen samen met de good old punkdichters Dorpoudste de Jong, Attila the Stockbroker, Penny Rimbaud (oud-lid van Crass, een anarcho-band die ooit beweerde dat punk dood is, dus dat belooft wat), Didi de Paris en John S. Hall. De avond wordt gepresenteerd door voormalig punkdichteres Diana Ozon.
'Punk en Poetry' maakt onderdeel uit van het Weerwoord festival. De organisatie hoopt literair talent te bundelen, te ontdekken, te bloemlezen en te presenteren. Hoe de avond verloopt zal mij benieuwen. Dat het een spektakel van gesproken woord zal worden met buitelende woorden, woordspelingen en spelende woorden, dat is zeker.

www.melkweg.nl
www.toztizok.nl
www.kofvitok.nl

Naar boven