|
●
Ravage ●
Archief
● Overzicht
2005 ● Overzicht
#9 Krijg nou wat!
Winkelcomplex Hoog Catharijne, voor de één een winkelparadijs, voor de ander consumptiehel. Ik loop naar boven, langs alle winkels. Mijn oog valt op de grootste en felste winkel. Aan de verblindende kleuren te zien is het overduidelijk zomer. Op zoek naar de Weggeefwinkel.
Tekst Ioana Tudor
Zoveel kleren, splinternieuwe kleren waar een op de drie burgers in rondloopt. We hebben in dit land geen schooluniform nodig omdat iedereen er toch al een draagt, uit eigen vrije keuze. Ik loop voorbij en neem de trap naar beneden. Het is meer dan twee maanden geleden dat kraakpand De Dump op het Vredenburg in Utrecht is ontruimd. De kleine en knusse Weggeefwinkel die daar was gevestigd zit nog zo vers in mijn geheugen dat ik niet meteen merk dat ik de nieuwe vestiging voorbijloop. Ik loop een paar stappen terug en kijk eerst naar binnen. Er staat een lange jongen naast me, maar hij loopt meteen de winkel in. Hij begint door de gratis spullen te snuffelen en blijft stilstaan met een plaat in zijn handen. De ruimte is een paar keer groter dan die in de Dump en is door middel van waslijnen in stukken verdeeld.
Objecten De winkel doet denken aan een expositieruimte. Ruim en aan de zijkanten van de ruimte zijn verschillende objecten geplaatst: kleren, borden, prullaria, schoenen, etcetera. In het midden staan stoelen en banken, zodat de toeschouwer de tijd krijgt het geheel te aanschouwen. In een van de stoelen zit één van de medekrakers. Hij praat me bij over de nieuwe Weggeefwinkel van Utrecht. Na een paar anekdotes over de kraakactie begint hij over de winkelruimte te praten. ,,Hier zat eerst CompuTrain, een bedrijf dat trainingen gaf in computeractiviteiten en zo. En nu zit de Weggeefwinkel hier en wonen er ook enkele mensen in het pand.'' Hij ziet me naar de waslijnen kijken. ,,Er gaan nog wel muren gebouwd worden'', voegt hij er snel aan toe. Voor een winkel is het nog redelijk leeg, maar ik begrijp dat er steeds meer spullen bij komen. ,,Er zijn zonet zelfs spullen opgehaald bij de buren om de hoek.'' Elk kraakpand heeft buren en elke keer weer blijkt hoe belangrijk het is dat die het kunnen waarderen om naast het kraakpand in kwestie te wonen. ,,Ja, de bewoners zijn erg positief. Het televisieprogramma Premtime, dat een item over de Weggeefwinkel had, heeft ook veel bijgedragen aan de positieve blik van mensen'', zegt de jongeman terwijl hij hurkend op zijn stoel gaat zitten.
Aanwinst Waarom zouden mensen dan ook tegen het bestaan van deze winkel zijn? Iedereen realiseert zich wel dat het zonde is om spullen weg te gooien terwijl ze nog bruikbaar zijn. Of mensen nou het non-kapitalistische ervan inzien of niet, de wereld draait niet alleen om winst. Ik deel deze gedachten met mijn gesprekspartner. Die heeft meteen een reactie klaar: ,,Daar vergis je je een beetje in, want de Weggeefwinkel staat wél voor winst, het is een aanwínst voor Utrecht!'' Ik glimlach en hij praat verder. ,,We hebben een plek gecreëerd waar mensen hun overbodige spullen kwijt kunnen en waar anderen het gratis op kunnen halen!'' De Weggeefwinkel past dus perfect in Hoog Catharijne. De commerciële winkel waar ik zonet langsliep krijgt concurrentie. De Weggeefwinkel biedt de burger namelijk het alternatief om zich los te koppelen van de grootheid, felheid en uniformiteit van het dagelijkse winkelleven. Een stap dichterbij pluriformiteit. Een stap dichterbij sociaal consumeren.
De Weggeefwinkel is te vinden aan het Stationsplein 7 in Utrecht. Het is twee dagen in de week geopend, namelijk op dinsdag tussen 14:00 en 18:00 uur en donderdag (koopavond in Utrecht) tussen 18:00 tot 21:00 uur.
|
|