Ravage #9, 1 juli 2005 m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2005    ● Overzicht #9


Jachtseizoen op jachthutten geopend

VELUWE, juni 05 - De afgelopen weken hebben diverse jachthutten het loodje gelegd. Niet vanwege de hitte maar door toedoen van saboteurs die zich kwaad maken om de veelal illegale bouwsels en het doodschieten van dieren.

Restant van jachthut in Vierhouten

Zo werd in de nacht van 17 op 18 juni een jachthut (hoofdzit) gesloopt op de Veluwezoom. De eigenaar van het gebied is stichting Twickel, een dubieuze club van landgoedeigenaren die jacht en houtproductie boven natuurbehoud- en ontwikkeling en dierenwelzijn plaatst. Eerder dit jaar werden er in hetzelfde gebied nog eens twee jachthutten met de grond gelijk gemaakt.

De actie werd opgedragen aan Jeffree "Free" Luers, een eco activist uit de VS die 22 jaar cel heeft gekregen voor het in brand steken van 3 S.U.V. s (de al ons bekende asobakken). SUVs zijn grote brandstof slurpende terreinwagens. Het is vrijwel zeker dat Free van deze 22 jaar er zeker 15 uit moet zitten!

Verder is er sprake van een omgezaagde Duitse jachttoren op het grondgebied van Staatsbosbeheer in Vierhouten. Eerder deze maand werden er op Landgoed Welna/Tongeren één jachthut en twee hoogzitten in gesloopte staat aangetroffen. Tevens zijn er twee grote jachthutten in het Zwolse bos van Staatsbosbeheer in Wapenveld met de grond gelijk gemaakt.

Demonstratieverbod vanwege bezoek Beatrix

ZWOLLE, 21 juni 05 - De politie van Zwolle heeft tijdens het bezoek van koningin Beatrix tien mannen en drie vrouwen preventief opgepakt. Ze hadden een spandoek in hun bezit, waarop een verband werd gelegd tussen het regeringsjubileum van de koningin en de woningnood.

De politie ging ervan uit dat de groep wilde demonstreren, wat op grond van een verordening van de burgemeester niet mocht. In de nacht van zaterdag op zondag waren er in de stad al pamfletten opgeplakt die ,,tot een dergelijke verstoring opriepen'', aldus de politie.

Brandstichting auto Deense minister van Immigratie

KOPENHAGEN, 8 juni 05 - De Deense politie heeft een 34-jarige Deen aangehouden in verband met het in brand steken van de auto van de minister van Immigratie, Rikke Hvilshøj.

De politie hield de man aan nadat ze het internetcafé had achterhaald van waaruit met een e-mail de verantwoordelijkheid voor de actie was opgeëist. De actie was volgens een tot dusver onbekende groepering bedoeld als protest tegen het strenge Deense vluchtelingenbeleid.

Na het in brand steken in de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 juni van de auto van Hvilshøj sloegen de vlammen vervolgens over naar de woning van de minister die in februari aantrad als verantwoordelijke voor immigratiepolitiek. De minister bleef ongedeerd.

Vernielingen aangebracht bij laboratorium

NIJMEGEN, 4 juni 05 - Dierenrechtenactivisten hebben in de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 juni Het Centraal Dieren Laboratorium in Nijmegen beklad met verf en de ruiten beschadigd.

Volgens de actiegroep zijn dierproeven wreed en misleidend. Bovendien gaat er nog steeds te weinig geld naar alternatieven en wordt er te weinig gebruik gemaakt van de al bestaande alternatieven die betrouwbaarder en efficiënter zijn.

Stop het zaaien van verderf

DEN HAAG, 15 juni 05 - Actievoerders van ASEED Europe, XminY en Respect voor Dieren hebben geprotesteerd bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het kantoor van de Nederlandse Biotechnologie Associatie (NIABA).

Bij het ministerie werden kruisen geplaatst als teken van het verlies aan biodiversiteit dat zal optreden bij de teelt van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's). Met een grote ventilator toonden de activisten hoe gentech zich niet aan regels laat binden, maar deze juist altijd overstijgen door verspreiding van stuifmeel in de wind. De gentechvrije sambaband trommelde de ambtenaren wakker uit hun zoete droom van de gentechbelofte.

Na het protest werd het kantoor van de lobbygroep NIABA bezocht. De actievoerders maakten onder meer duidelijk dat Niaba ooit door het ministerie van Economische Zaken is opgericht en dat de banden tussen industrie en overheid, waar het gentechnologie betreft, veel te nauw zijn.

De actievoerders menen dat het bedrijfsleven zelf voor hun marketing moet zorgen en daar geen overheidssubsidie voor dient te ontvangen. Vooral niet voor het beperken van regelgeving voor zaken waar grote gevolgen aan zijn verbonden. Ook hekelen zij het feit dat de gentechindustrie elke maatschappelijke inbreng in de richting van het onderzoek buiten de deur houdt.

Actie Vluchtalarm slaat aan

AMSTERDAM, 6 juni 05 - In 24 steden zijn mensen op de eerste maandag van de maand rond het middaguur, als de sirenes loeien, de straat opgegaan om op luidruchtige wijze solidariteit te betuigen met de uitgeprocedeerde asielzoekers die het land dreigen te worden uitgezet.

In Amsterdam, Groningen, Maastricht en Wageningen kregen burgemeesters of wethouders een petitie aangeboden, waarin opviel dat overal de uitvoering van het zogenaamde 'strenge doch rechtvaardige' beleid van Verdonk er gewoon op neer komt dat mensen in mensonterende omstandigheden op straat staan, soms met kleine kinderen, of in een rolstoel.

In Emmen, Lelystad, Maastricht en Utrecht werd live-muziek (resp. gitaar, viool, trommelband en free-jazz saxofonen) gebruikt om alarm mee te slaan. In Raalte gingen scholieren zich in de pauze verzamelen in het fietsenhok om de (fiets?)bellen te laten rinkelen. Zeshonderd leerlingen van het Berlage-lyceum in Amsterdam schreven een alarmbrief aan wethouder Aboutaleb.

In Heemskerk reed een geluidswagen rond, en vanuit radio's in Assen (RadioZRA) en Amsterdam (Radio de Vrije Keyser en DFM RTV International Broadcast) is minstens een uur lang sirene-geluid de wereld ingestuurd. Eindhoven had een klaagmuur opgesteld, in Maastricht veroordeelde een 'tribunaal' het Verdonk-beleid tot twee etmalen schandpaal.

In Amsterdam, Beverwijk, Groningen, Heemskerk, Maastricht, Santpoort, Velsen, Wageningen en Wijk aan Zee werden de klokken van vele kerken geluid. De meest indrukwekkende actie vond uiteindelijk plaats op zondag 5 juni in Ter Apel bij het uitzetcentrum, waar uitgeprocedeerde vluchtelingen zelf een demonstratie hadden georganiseerd.
(meer info: www.vluchtalarm.nl)

 

Naar boven