Ravage #8, 10 juni 2005 m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2005    ● Overzicht #8


Is het hier alweer oorlog?

Nadat de RAI in Amsterdam met de ITEC al eerder het centrum was voor handelaren in militair wapentuig, vindt van 21 tot 23 juni de UDT beurs plaats. Tomahawks, torpedo's en zeemijnen; je kan het zo gek niet bedenken of het is er wel te koop. Vredes- en dierenactivisten kondigen voor 21 juni een demonstratie aan.

Tekst nieuwsredactie

Voorafgaand aan de komst van de ITEC wapenbeurs, die in april gehouden werd in de RAI, zei Cohen dat hij daar bepaald niet blij mee was. Het karakter van de beurs stond immers haaks op het beleid van de gemeente, dat er de laatste maanden op gericht is de voedingsbodem voor de polarisatie in de stad weg te nemen. Hiervoor presenteerde de gemeente onlangs in het kader van het actieplan 'Wij Amsterdammers' zelfs een heus 'Vredesdraaiboek'.

Cohen zei de gemeenteraad toe met de directie van de RAI in gesprek te willen gaan in een poging de komst van de UDT wapenbeurs, wat staat voor Undersea Defence Technology, te verhinderen. Ruim een maand later wilde de fractie van de SP wel eens weten of hij inmiddels al iets bereikt heeft.

Ommezwaai

Wel, Cohen heeft niets bereikt. Sterker nog, hij heeft er geen flikker aan gedaan, want het is ook niet zijn pakkie aan maar dat van de minister van Binnenlandse Zaken, antwoordde de burgemeester op norse en verongelijkte toon. Terwijl hij nota bene onlangs nog samen met de directievoorzitter van de RAI, de heer Bakker, voor zaken naar Amerika is gereisd.

Bij het comité UDT Nee begrijpen ze de ommezwaai van Cohen wel. Immers, de RAI draait de laatste jaren financieel niet al te best en dan moet je binnenhalen wat er te grijpen valt. Ook als is het bloedgeld, gerelateerd aan bedrijven die producten maken met als doel mens en dier van het leven te beroven. Het sarcasme druipt er vanaf.

Het actiecomité, bestaande uit dezelfde organisaties die in april te hoop liepen tegen de ITEC beurs, organiseert op 21 juni een betoging door Amsterdam-Zuid. Aansluitend is er een moment van Stilte voor de Vrede, ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers. Wellicht dat de gemeentelijke Werkgroep Vrede, onderdeel van het actieplan 'Wij Amsterdammers', hierbij acte de présence kan geven.

Kruisraketten

Met de komst van de UDT beurs komt wederom de top van de internationale bedrijfsleven naar Amsterdam. Waaronder zeven bedrijven die behoren tot de top 10 van grootste wapenfabrikanten ter wereld. De beurs bevat officieel geen fysiek wapentuig; er wordt gehandeld aan de hand van papieren en digitale informatie.

Het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, de allergrootste wapenfabrikant ter wereld, is dominant van de partij. Dit bedrijf heeft vrijwel het complete arsenaal aan wapens in de aanbieding; van kernwapens en het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter tot marineschepen en militaire ruimtevaart.

Maar ook Europese reuzen als BAES, EADS, Thales, Finmechanica en Raytheon zijn op UDT van de partij. BAE Systems produceert naast de Eurofighter ook oorlogsschepen en artillerie alsmede bommen en granaten. Raytheon is vooral bekend van de tomahawk kruisraket, waarmee zo'n beetje elke Amerikaanse oorlog wordt begonnen. Verder produceert het bedrijf de patriot raket en militaire communicatieapparatuur.

Het Britse bedrijf Thales produceert voornamelijk wapenelektronica, zoals commandosystemen, radar, sonar en vuurleidingsapparatuur. EADS is een in belastingparadijs Nederland gevestigde wapengigant dat uit Franse, Duitse en Spaanse onderdelen is opgebouwd en in korte tijd is uitgegroeid tot een van de twee grootste Europese wapenfabrikanten. Het produceert kernwapens, militaire vliegtuigen en raketten in allerlei soorten en maten.

Sonar en dier

In toenemende mate maken militaire mogendheden gebruik van een speciaal, laag-frequent sonarsysteem (LFA Surtass) waarmee onderzeeërs van de vijand zijn op te sporen. Door de toepassing van deze sonar wordt het zeeleven in de oceanen ernstig verstoord. Mede om die reden sluiten nu ook dierenrechtenorganisaties zich aan bij het comité UDT Nee!

Het LFA-systeem zendt bijzonder doordringende signalen uit. Het gevolg van deze technieken is dat ze het leven voor zeezoogdieren onmogelijk maken. Als de dieren in de buurt van de sonarbron zijn, kunnen ze door de krachtige trillingen oor- en hersenbeschadigingen oplopen en sterven.

In de buurt van de Canarische Eilanden ligt een zeegebied waar marineschepen van de NAVO regelmatig oefenen met deze krachtige LFA sonar-signalen. Tijdens die oefeningen is het schering en inslag dat er spitssnuitdolfijnen aanspoelen op de stranden van de eilanden. Zij hebben beschadigingen aan hun oren en dodelijke luchtbellen in hun bloedvaatstelsel, de zogenoemde caissonziekte.

Wetenschappers hebben in 2004 ontdekt dat gestrande walvissen vaak tekens van caissonziekte vertonen. Het lijkt erop dat walvissen schrikken door verstoring, dan te snel opstijgen, caissonziekte krijgen en als gevolg daarvan aanspoelen.

Voor de betoging 'Spetterende Zeeslag' van 21 juni in Amsterdam wordt om 15.00 uur verzameld bij de vijver van het Museumplein. Het Stilte protest vindt om 17.00 uur plaats bij de RAI.

Meer info: www.udtnee.org

 

Naar boven