Ravage #8, 10 juni 2005 m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2005    ● Overzicht #8


Help Total uit Birma

Automobilisten die op zaterdag 28 mei in de omgeving van Amsterdam bij de firma Total benzine wilden gaan tanken, werden door actievoerders opgeroepen door te rijden naar het eerstvolgende pompstation. Dit vanwege de financiële betrokkenheid van het bedrijf bij het dictatoriale regime in Birma.

Met spandoeken en het uitdelen van folders werden de automobilisten gewezen op de vuile praktijken van Total in Birma. Verbaasd en geamuseerd waren de actievoerders toen inderdaad een enkeling het advies "Tank geen Total - Tank verderop" letterlijk nam, en gelijk doorreed.

Alhoewel de meeste mensen de gezamenlijke actie van het Burma Centrum Nederland (BCN) en solidariteitsfonds XminY wel konden waarderen, stond niet iedereen er positief tegenover. Bij het eerste station werd men al snel weggestuurd nadat een motoragent poolshoogte kwam nemen en de eigenaar nogal agressief reageerde.

Bij het volgende station echter, langs de snelweg, kon er na overleg met de politie nog een uur geflyerd worden. Bij elk station werd een brief voor de directie afgegeven met de aansporing het incident te melden bij het hoofdkantoor, zodat deze signalen doordringen bij de 'top' van Total in Nederland en Frankrijk.

Campagne

Op het recente halfjaarlijkse overleg van Europese Birmagroepen werd besloten om een wereldwijde campagne tegen Total op te starten, gericht tegen diens investeringen in Birma. Met deze campagne, die inmiddels in vijftien tot twintig landen wordt gevoerd, wordt Total aangespoord uit Birma te vertrekken. Andere grote bedrijven als Heineken en Triumph gingen het olieconcern hierin voor.

Op 1 april jl. ging de Nederlandse campagne van start met een spectaculaire actie bij het hoofdkantoor van Total in Voorburg. Zo'n 70 actievoerders, waaronder een groot aantal in Nederland woonachtige Birmezen, betoogden bij het gemeentehuis van Leidschendam-Voorburg. Raadsleden en het college werden aangeraden om Total op zijn verantwoordelijkheid te wijzen.

Aansluitend volgde een demonstratieve optocht naar het hoofdkantoor van Total. Voor de ingang van het gebouw lag een tiental 'dodelijke slachtoffers' van het regime onder witte lakens, waar alleen de tenen van onderuit staken met daaraan het visitekaartje "Met dank aan Total" bevestigd.

Ook werd middels een grote Total-pompzuil duidelijk gemaakt dat het bedrijf medeverantwoordelijk is voor vele vluchtelingen, kindsoldaten en politieke gevangenen. Peter Ras van het BCN en Harry van Bommel van de SP gaven een toelichting. Bij Total werd een petitie aangeboden met de aankondiging dat een reactie voor 1 mei verwacht wordt en dat er na die datum verdere actie te verwachten is. De eerder beschreven acties bij de pompstations lieten niet lang op zich wachten.

IJzeren hand

Birma wordt al ruim veertig jaar geregeerd door een militaire dictatuur die geen enkele oppositie duldt. In 1988 gingen de Birmezen massaal de straat op uit frustratie over de onderdrukking en het economisch wanbeleid en eisten het aftreden van de militairen. Met geweld sloeg het leger de protesten neer en duizenden mensen kwamen om.

In 1990 werden er onder druk van de internationale gemeenschap verkiezingen georganiseerd door de militaire junta. Deze werden met een grote meerderheid van stemmen gewonnen door de National League for Democracy (NLD) onder aanvoering van nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die inmiddels jarenlang onder huisarrest leeft.

De regering weigert echter tot op heden de macht over te dragen en regeert het land nog steeds met ijzeren hand. Etnische minderheden worden onderdrukt en mensenrechten grof geschonden. Inmiddels zijn er meer dan anderhalf miljoen Birmese vluchtelingen, worden burgers ingezet voor dwangarbeid en maakt het leger gebruik van kindsoldaten.

Total

Het Franse bedrijf Total is verreweg de grootste Europese investeerder in Birma. De oliegigant sloot in 1992 een contract met het Birmese staatsbedrijf Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE) voor de exploitatie van een offshore gasveld. In 1995 sloot Total vervolgens een ontginningsakkoord met MOGE, Unocal en een Thaise firma voor de levering van gas aan Thailand.

Het contract met Total voorzag erin dat de Birmese strijdkrachten de pijpleiding en de aanleg ervan zouden beschermen. De generaals maakten van de gelegenheid gebruik om hun posities in de zone bij de gaspijpleiding te versterken, maar ook om de opstandige Karen-guerrilla's te verjagen. Tegelijkertijd leverde het leger Unocal en Total ook goedkope werkkrachten voor de werkzaamheden - in de vorm van dwangarbeid.

De verantwoordelijke van Unocal in Birma, Joel Robinson, gaf al in 1995 toe dat de firma profiteerde van die dwangarbeid. Tenslotte is bij de aanleg en het onderhoud van de pijpleiding forse schade aan de unieke natuur ontstaan, de pijp loopt door diverse natuurgebieden heen en zijn er honderden hectares oerbos gekapt.

Het militaire regime in Birma wordt op de been gehouden door inkomsten uit investeringen van grote bedrijven en door het plunderen van natuurlijke hulpbronnen, zoals teakbossen. Total is, met een investering van 200 miljoen direct aan het militaire regime voor 'onderhoud', de grootste investeerder in Birma. De oppositieleidster, Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi roept in naam van de oppositie op tot een boycot. Dat is trouwens ook officieel beleid van de VS, de EU en Nederland.

Het Burma Centrum en XminY zoeken medestanders die mee willen doen aan vervolgacties tegen Total. Het is vanaf nu van belang de aandacht op Total gericht te houden door regelmatig acties bij Total-tankstations te houden. Daartoe roept men lokale groepen op om een actie in de buurt te organiseren. Interesse? BCN, tel 020 6716952 of e-mail p.delange@hccnet.nl Voor meer informatie: www.burmacentrum.nl

 

Naar boven