Ravage #7 20 mei 2005 m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2005    ● Overzicht #7


Vieze zaakjes in de RAI

Eind april streken honderden wapenhandelaren neer in Amsterdam, waar in de RAI de driedaagse ITEC wapenbeurs werd gehouden. Een doorn in het oog van een gezelschap vredesactivisten en antimilitaristen, die zich dan ook niet onbetuigd lieten. Met onder meer een vredeswake-marathon, blokkadeacties en een verfbombardement tot gevolg.

Wapenlobbyist P.A. Triot (rechts) heet wapenhandelaar welkom bij Itec (Foto:Arjen v/d Merwe)

Voor menig militair en wapenhandelaar was het spitsroeden lopen. Bij het hekwerk rondom congrescentrum RAI - dat uit veiligheidsoverwegingen vanwege de aangekondigde protestacties veranderd was in een vesting - hadden zich gedurende de openingsuren van de ITEC wapenbeurs enige tientallen vredesactivisten geposteerd. Wapenhandel is een vuil spel, zo luidde de boodschap.

,,Thank you man, for your visit to our wonderfull city. Hopefully you did good business, and don't worry about the blood on your hands!'' Met deze boodschap deed de als wapenlobbyist verklede 'P.A. Triot' de bezoekers van de wapenbeurs steevast uitgeleide naar hun taxi. En dat gedurende drie dagen, kan je nagaan.

Actievoerders die hinderlijk voor 'lijk' lagen voor de ingang, een vredeselfje dat continu bellen in het gezicht blies, een dame die als een zombie op honende wijze haar 'bebloede' handen toonde, tientallen betogers met priemende blikken en bijtende teksten op spandoeken: voor de naar schatting 2.000 bezoekers van ITEC was het bepaald geen pretje om de wapenbeurs in Amsterdam aan te doen.

Schermutselingen

De driedaagse actiemarathon kende op dag één, dinsdag 26 april, meteen haar hoogtepunt. Rond het middaguur verzamelden zich ruim honderd betogers voor een podium. Er klonk boegeroep toen Pauline Buursma-Haitsma (VVD) zich uitsprak vóór beurzen als ITEC waar volgens deze politica weinig mis mee is. De linkse rakkers Jupijn Haffmans (Amsterdam Anders/De Groenen) en Remine Alberts (SP) zeiden waar de betogers voor kwamen: wapenbeurzen horen niet in Amsterdam.

Na het educatieve en culturele programma, met optredens van de bands Miskraam en Zibabu, ging een deel van de demonstranten over tot een blokkade van de ingang. Zo'n veertig actievoerders posteerden zich voor de opening in het hekwerk. De aanwezige agenten hadden hierop aanvankelijk geen adequaat antwoord.

Schermutselingen bij een van de blokkadeacties (Foto: Arjen v/d Merwe)

Nadat bleek dat de gestrande bezoekers van ITEC door de politie en personeel van de RAI naar een zij-ingang werden geleid, verplaatste een deel van de actievoerders zich en versperde vervolgens ook deze toegang. Hierbij raakte een groep agenten in de verdrukking; men kon even geen kant meer uit. De oeroude leus 'Geen man, geen vrouw, geen cent voor het leger!' werd van stal gehaald.

Opnieuw werden de beursgangers naar een vrije ingang geleid - de RAI kent (helaas) tientallen in- en uitgangen - maar ook die werd al snel geblokkeerd. Er ontspon zich voor het oog van een tiental perscamera's zowaar een kat en muis spel, totdat de politie het beu was. De spel ontaardde alras in een flinke duw- en trekpartij, waarbij het er soms ruig aan toe ging.

Personeel van de RAI droeg een steentje bij door fanatiek met een deel van het hekwerk de actievoerders te verdrijven. Die lieten zich niet onbetuigd en begonnen het hekwerk terug te duwen. Betogers wisten een arrestatiepoging te verhinderen. Dat was het moment waarop de organisatie van het protest opriep tot kalmte, waarna de strijdbijl werd begraven.

Geheim diner

Op dag twee stond, naast de picketline van half negen tot vijf uur, 's avonds een kabaalwake bij het ITEC-diner op het programma. Aanvankelijk zou dit etentje, bedoeld voor de hoge gasten van de wapenbeurs om te netwerken, plaats hebben gevonden in het Koninklijk Tropeninstituut (KIT). Op aandrang van het comité ITEC Vertrek!, een samenwerkingsverband van vredesgroepen en lokale politieke partijen, zag het KIT hier op het laatste moment vanaf.

Volgens het KIT past het karakter van ITEC niet binnen de doelstelling van het instituut. Maar het KIT is niet blij met de bemoeienis van het actiecomité: 'Het is niet aan het comité te bepalen wat het KIT al dan niet met zijn gebouw doet, noch hoe beperkt of ruim wij onze doelstellingen interpreteren. (...) Erger nog, u dreigt met fysieke en publicitaire acties, u tracht ons te dwingen binnen een bepaalde tijd te reageren en u eist een 'juiste' (sic) argumentatie. Wij maken ernstig bezwaar tegen dwingelandij', zo liet het KIT per brief weten.

Uiteindelijk heeft het ITEC-diner plaatsgevonden in de Angel Studios, een schimmig partycentrum gelegen op een industrieterrein in het westelijk havengebied van Amsterdam. Deze locatie werd zorgvuldig geheim gehouden, zodat de geplande confronterende kabaalwake voor de ingang geen doorgang vond.

De uitzwaai-actie van donderdag 28 april viel in het water. Nadat rond de klok van vier uur zo'n dertig actievoerders zich hadden verzameld bij de uitgang van de RAI, getooid met grote rode wapperende handen waarmee de wapenhandelaren voorgoed zouden worden uitgezwaaid met de leuze "ITEC Vertrekt!", kwam er slechts een enkeling naar buiten gelopen. Of de wapenbeurs was op dat moment al zo goed als verlaten, of men heeft niet weg durven gaan.

ITEC oké

'Het RAI-complex is een plek die voor iedereen openstaat zolang men zich houdt aan de Nederlandse wet en er geen gevaar voor de veiligheid van mensen en gebouwen bestaat. ITEC voldoet aan deze vereisten. Elk ander criterium zou naar onze mening leiden tot een vorm van willekeur', aldus voorzitter A.J. Bakker van de RAI in een brief gericht aan het actiecomité ITEC Vertrek!

Hiermee beantwoordde hij het dringende advies van het comité om ITEC te schrappen. De tegenstanders van de wapenbeurs schreven de RAI twee maanden eerder aan. Martin Broek van ITEC Vertrek! reageert verbolgen: ,,De bedrijven die aanwezig zijn op ITEC brengen - om het voorzichtig uit te drukken - wel de veiligheid van mensen elders in de wereld in gevaar. Er zijn wereldwijd al heel wat gebouwen vernietigd door de producten van wapenbedrijven als Lockheed Martin, Boeing en Thales die RAI onderdak verleent'', aldus Broek.

Spitsroeden lopen voor de Itec-bezoekers (Foto: Arjen v/d Merwe)

Wapenfabrikanten praten niet graag over het vernietigende karakter van hun waren. ITEC benadrukt dan ook dat de beurs bedoeld is voor de verkoop van defensietechnologie. Militaire simulatieapparatuur is echter bestemd voor het voorbereiden van oorlogstaken. Binnen Nederland en de Europese Unie moet voor de uitvoer van militaire simulators een wapenexportvergunning worden aangevraagd. Dit betekent dat zowel Brussel als Den Haag deze technologie als militaire goederen beschouwt.

ITEC 2004, gehouden in Londen, werd bezocht door afgevaardigden uit 53 landen, onder andere uit China, India, Israël en Saoedi-Arabië. Nederland heeft op papier een restrictief wapenexportbeleid. Leveringen aan China vallen (nog) onder een wapenembargo, aan Israël wordt in principe niet geleverd, en aan India alleen na zeer zware toetsing. Voor ITEC gelden kennelijk andere regels.

Nepbrief

In de dagen en weken voorafgaande de wapenbeurs hebben actievoerders met diverse middelen het functioneren van de RAI in diskrediet gebracht. Ze werd er namens de RAI in de directe omgeving van het congrescentrum huis-aan-huis een brief verspreid waarin de directie zich bij voorbaat verontschuldigde voor het feit dat er mogelijk een aanslag zal worden gepleegd, onder meer vanwege de aanwezigheid van Amerikaans militair personeel en wapenhandelaren tijdens ITEC.

Het werd de omwonenden aangeraden de ramen te beschermen door er kruislings cellotape op te plakken. 'Gebruik hiervoor brede cellotape', schrijft directeur P. Janssen van de RAI. Hierop heeft de RAI een eigen schrijven verpreid met de mededeling dat het hier een nepbrief betrof. Voor de Telegraaf was het aanleiding voor een artikel met de paginabrede kop "Nepbrief RAI waarschuwt voor aanslag!". Zo kennen we de Telegraaf weer.

De grootschalige anti-terreur oefening Bonfire, van 6 april in de Amsterdamse Arena, vormde naast de 20.000 voor slachtoffers spelende vrijwilligers het toneel voor drie anti-ITEC activisten. Ze maakten van de nood een deugd: terreuraanslagen zijn al gauw het gevolg van oorlog. De politie kon deze wijze les niet waarderen en arresteerde er twee.

Op zondagavond 24 april dumpte de actiegroep 'comité Heterdaad Overdaad' acht bakfietsladingen vol zand voor de ingang van ITEC. Geen geveltuin maar een loopgraaf. ,,Loopgraven zijn een onmiskenbaar kenmerk van oorlog. Tevens een symbool hoe mensen zich laten uitmoorden op bevel van hogerhand. Wij willen daarom zorgen dat de loopgraaf niet op de ITEC-beurs ontbreekt, om zo deze beurs minder abstract te maken en te laten zien waar het werkelijk om draait'', zo stellen deze overijverige tuinlieden in een persverklaring op Indymedia.nl

Creatief met verf

De actiefirma Onkruit! moet een voorraadje goedkope verfbommen op de koop hebben getikt, getuige de hoeveelheid prikacties die deze ondergronds opererende antimilitaristen rondom ITEC hebben gevoerd. Ravage registreerde maar liefst zeven nachtelijke acties, gericht tegen wapenbedrijven, de RAI en een winkel van de Landmacht.

In de nacht van 17 op 18 april werden leuzen als "ITEC kills!" en "Wapenhandel is moord" op het terrein van Dutch Space in Leiden gespoten. Het bedrijf nam deel aan ITEC en produceert naast militaire simulatieapparatuur ook engineering missile systemen en observatietechnologie zoals GAM Guided Artillerie Munitions.

Dezelfde nacht vonden er Onkruit-acties plaats bij vestigingen van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en Folsom Research in Amsterdam. Hierbij werden de sloten van de toegangsdeuren dichtgelijmd en de gebouwen opgesierd met leuzen tegen wapenhandel en tegen ITEC. Het NLR houdt zich voor een belangrijk deel bezig met onderzoek, ontwikkeling en simulatie voor militaire doeleinden.

Het NLR is eveneens betrokken bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF), de beoogde opvolger van de F16. Folsom Research maakt onderdeel uit van het grote Belgische it-bedrijf Barco, dat onder meer wapenonderdelen aan de Amerikaanse krijgsmacht levert. In België wordt om die reden al jarenlang actie gevoerd tegen Barco.

Pleur op!

Ook de RAI werd door de verfbommensmijters onder handen genomen. Zoals in de nacht voorafgaande de start van de wapenbeurs. "ITEC pleur op!", zo liet de actiegroep 'Volle maan, zo gedaan' weten. nadat het congrescentrum werd bestookt met tientallen verfbommen (ballen gemaakt van kaarsvet gevuld met verf -red.).

De volgende nacht was het weer raak. Ditmaal werd het water van de vijver binnen het afgezette deel van de RAI 'bloedrood' gekleurd door toevoeging van een milieuvriendelijke kleurstof. Kennelijk te weinig, want de fontein kleurde niet rood maar roze, waardoor de indruk ontstond dat het een geintje betrof van de RAI ter opleuking van een gaybeurs in een andere hal van het congrescentrum.

In de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 april besmeurt Onkruit! de RAI opnieuw met verfbommen en worden er leuzen gespoten uit protest tegen het faciliteren van de ITEC wapenbeurs. ,,Met deze acties waarschuwen wij de RAI er voor dat het herbergen van wapenbeurzen consequenties heeft, en het onwenselijk is dat de RAI (of enig andere ruimte) dit in de toekomst opnieuw zal doen'', zo meldt men in een persverklaring op de website van Indymedia.nl

Op 28 april, ditmaal op klaarlichte dag, wordt de Banenwinkel van Defensie aan de De Clerqstraat in Amsterdam aangevallen met boterzuur en 'verfexplosieven'. Ook deze antimilitaristische actie stond in het teken van de actieweek rond de wapenbeurs ITEC en was gericht tegen het militarisme in het algemeen.

Omdat men klaarblijkelijk nog verf over had, werden in de nacht van 1 op 2 mei leuzen gespoten bij het al eerder bezochte bedrijf Dutch Space in Leiden. Dit uit protest vanwege de deelname van Dutch Space aan het miljardenverslindende JSF-project waar geen hond op zit te wachten, enkel wapenproducenten.

Doorstart

Wie denkt dat met het vertrek van ITEC Amsterdam verlost is van de wapenhandel, komt bedrogen uit. Van 21 tot en met 23 juni staat namelijk de UDT (Undersea Defence Technology) wapenbeurs in de RAI op het programma. De bezoekers kunnen zich dan vergapen aan onderzeeërs, torpedo's, sonarapparatuur (onderwater radar) en kikvorsmannen die bijvoorbeeld interventies voorbereiden, uitgevoerd met Tomahawks die eveneens tentoon gesteld staan.

Aan deze wapenbeurs nemen de meeste kernwapenstaten deel, onder andere India, Pakistan en Israël. Van deze landen is bekend dat zij bezig zijn met de ontwikkeling van een nucleair programma voor onderzeeboten. Wederom komt de top van de internationale wapenindustrie naar Amsterdam. Lockheed Martin, de grootste wapenfabrikant ter wereld, maar ook alle Europese reuzen als BAES, EADS, Thales, Finmechanica en Raytheon, de producent van de Tomahawk-raket, zijn van de partij.

Bij comité ITEC Vertrek!, voor de gelegenheid verandert in UDT Nee!, hebben ze het er maar druk mee. In de aanloop naar de wapenbeurs vinden uiteenlopende activiteiten plaats, waaronder een debat. Op de eerste dag van UDT vindt er in de namiddag een landelijke actie plaats. Rondom de RAI zal een menselijke vredesketen worden gevormd, uitgevoerd door honderden mensen. Via de website kan je je hiervoor alvast opgeven.

meer info: www.stopwapenhandel.org

Naar boven