Ravage #14, 4 november 2005 m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2005    ● Overzicht #14


Multinationals oorzaak van
kinderslavernij

Monsanto, Bayer en Syngenta betalen de boeren in India die katoenzaad voor hen produceren veel te weinig. De boeren zouden 40 procent meer voor hun product moeten krijgen om volwassenen in plaats van kinderen aan te kunnen nemen. Er werken tienduizenden kinderen en tieners in de katoenzaadteelt.

Dat blijkt uit het rapport 'The Price of Childhood' van de Indiase onderzoeker Dr. Davuluri Venkateswarlu en de Britse landbouweconoom Lucia da Corta van Oxford University. De onderzoekers achten de multinationale en Indiase zaadbedrijven niet alleen medeverantwoordelijk voor de omvangrijke kinderarbeid in de katoenzaadteelt, maar ook voor het ontduiken van het wettelijk minimumloon in India.

De ouders van kinderen die in de katoenzaadteelt werken zijn vaak (deels) werkloos. Als zij wel werk hebben in die sector dan bedraagt hun loon meestal niet veel meer dan de helft van het wettelijk minimumloon. De arbeiders in de katoenzaadteelt, voor het overgrote deel kinderen en tieners tot 18 jaar, moeten 'gewoon' doorwerken als er met gevaarlijke pesticiden gespoten wordt.

Uit het onderzoek blijkt dat boeren verlies zouden lijden als zij, in plaats van kinderen, volwassenen tegen het wettelijk minimumloon in dienst zouden nemen. Dat geldt niet voor de bedrijven. De prijs die bedrijven nu berekenen aan de consument voor een kilo katoenzaad is 3,6 tot 12 maal zo hoog als het bedrag die zij aan de boeren betalen.

Bedrijven als Monsanto, Bayer en Syngenta erkennen inmiddels dat er kinderarbeid in hun productieketen voorkomt en dat ze daar mede verantwoordelijk voor zijn. Zij ontkennen echter dat er enig verband bestaat tussen de prijs die ze aan 'hun boeren' betalen en de omvangrijke kinderarbeid.

De betrokken multinationals zijn de afgelopen jaren door onder meer de Landelijke India Werkgroep, maar ook door Duitse en Amerikaanse organisaties, aangesproken op de omvangrijke kinderslavernij in hun productieketen. Dit seizoen zijn de bedrijven gestart met controles, sancties en beloningen, waaronder een 5 procent bonus als een boer zonder kinderarbeid werkt.

De kinderrechtenorganisatie MV Foundation, die zelf al jaren succesvol kinderarbeid bestrijdt, heeft echter de gezamenlijke veldcontroles met de bedrijven stopgezet omdat daarmee teveel gesjoemeld zou worden. De controles werden tevoren aangekondigd waardoor er weinig kinderen aangetroffen weren op de velden. (site: www.indianet.nl)

 

Naar boven