Ravage #13, 14 oktober 2005 m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2005    ● Overzicht #13


Robodock in vuur en waakvlam

Van 21 tot en met 24 september vond de achtste editie van het Robodock-festival plaats. Traditiegetrouw gaat dit festijn niet alleen gepaard met veel muziek en kunst, maar ook met een heleboel vuur. De aanwezige brandweer, zichtbaar in hun element, had het er maar druk mee.

tekst Peter Barton foto's Unai Risueño

Vier dagen lang stond het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord in het teken van het inmiddels beroemde 'Technology and Arts'-festival. Ruim 6.000 mensen kwamen dit jaar op het Robodock-festival af, aanzienlijk minder dan waarop de organisatie had gehoopt. Slechts enkelen van hen kozen voor een passe partout, waarmee het hele festival bezocht kon worden.

De meesten kwamen slechts één of twee dagen. Veel acts waren dan ook meerdere dagen te zien, zoals onder andere Pips:Lab en Dante Orgel. De meeste acts waren echter slechts eenmalig te aanschouwen. Uw verslaggever bezocht daarom n geheel op legale wijze uiteraard n alle vier de dagen.

Muzikale container

Dag één begon al goed. Volgens het programma zou het festival om 19:00 starten. Stipt 19:30 openden de hekken ('technische problemen'). Eenmaal binnen was het eerste dat de aandacht van veel bezoekers trok de Cell. Deze MIDI-bestuurde zeecontainer doet feitelijk niets anders dan een flinke bak herrie produceren middels met luchtdruk aangedreven hamertjes die onophoudelijk tegen de zijwanden van de container slaan, belletjes laten rinkelen en toeters doen blazen. Maar dan wel met melodie erin.

De eerste show die we te zien krijgen is die van Pips:Lab. In hun voorstelling Wortal Combat trekken zij een meisje uit het publiek en bombarderen haar tot Lara Croft, die opgenomen moet worden in het Lichaam van Pong, het aloude pingpongspelletje dat in de jaren '70 erg populair was onder game-pioniers. Pong is liefde, zo verkondigen de heren, ,,voel die liefde''. Ze zullen de volgende dag mooi in de krant hebben gestaan, want zonder het te weten kozen ze namelijk Spits!-verslaggeefster Cinta Abell uit om de rol van Lara Croft te vertolken.

Pips:Lab was niet de enige die een band onderhield met pong. Het was ook het spel dat gespeeld kon worden op de Painstation, een spelcomputer die je door middel van hitte of stroomstoten pijn bezorgt als je het spel verloor. Op vrijdag bezorgde het apparaat een bezoeker echter zulke ernstige brandwonden, dat de organisatie van Robodock de dag erop besloot het apparaat te verwijderen.

Dit tot groot ongenoegen van de eigenaar, al kon hij de beslissing ook wel een beetje begrijpen. ,,Mensen hier op het festival zijn dronken, en dan doen ze dingen die ze anders niet zouden doen, zoals te lang op de Painstation spelen. Alhoewel ik er zelf ook wel regelmatig dronken op speel, maar nog nooit ben afgevoerd met ernstige brandwonden.''

Bedelaar

Het gaat dus niet alle kunstenaars op Robodock even goed af. Een orgeldraaier probeert een centje bij te verdienen met bedelen. Wie echter beter kijkt, ziet dat de orgeldraaier een robot is die vanaf een afstandje wordt bestuurt. Niemand weet echter wie de bestuurder is.

Wanneer bestuurder Fred Abels aan de bar een gratis biertje vraagt 'voor die zwerver', weigert barvrouw Lilia dit hem in eerste instantie. Als hij na enig aandringen nog steeds geen biertje krijgt, loopt hij boos weg. Nadat Lilia krijgt te horen dat Fred de bestuurder is van 'die zwerver' schrikt ze zich rot. ,,Oh jee, ik schaam me dood! Ik dacht dat hij een grapje maakte. Robots drinken namelijk geen bier.''

Het grote spektakel van woensdag en zaterdag was het Dante Orgel van Erik Hobbijn. Dit 'orgel' bestaat uit elf vuurkanonnen, die tot 35 meter hoge vlammen kan produceren door middel van benzine. Even niet over milieu zeuren dus. Bovendien wordt het geheel compleet gemaakt door middel van een flinke knalpijp. Dus ook even je mond houden over geluidsoverlast.

Werd woensdag het geheel nog even omlijst door vioolspel, zaterdag werd dat maar even overgeslagen en werd het op MIDI-gebaseerde vuurspektakel meteen in werking gezet. De flinke vuurkanonnen, die in bedwang gehouden werden door brandweermannen met poederblussers, zorgden voor zo'n enorme hitte, dat het enthousiaste publiek op de voorste rijen verschrikt naar achteren liep. En maar goed ook, vanaf een afstandje was het veel beter te zien wat voor een mooi schouwspel dit teweeg bracht.

Een ander schitterend schouwspel was vrijdagavond te zien. In een klein filmzaaltje werd een opname van het noorderlicht vertoond. De filmmakers legden een reis van 22 uur af voor dit 16 minuten durend filmpje. Het resultaat mocht er dan ook wezen: prachtige Laplandse lucht met bijbehorend Laplandschap.

MTV

De Robodock-medaille heeft echter ook een keerzijde. Op zich is de opzet van het festival zo low-budget mogelijk gehouden. Er werken ruim 135 vrijwilligers aan het festival mee, en het NDSM-terrein is gratis ter beschikking gesteld. Toch klaagden veel bezoekers van Robodock dat het festival te duur en te commercieel is geworden.

Robodock-woordvoerder Maartje heeft daar wel een verklaring voor. ,,We wilden dit jaar meer diversiteit brengen. Vroeger werd alles door de mensen van het gekraakte ADM-terrein in Amsterdam zelf gemaakt. Dat was leuk, maar resulteerde in veel herhaling. Nu halen we kunstenaars van over de hele wereld naar Amsterdam en daar is geld voor nodig.''

Kan wel zijn, maar op het ADM-terrein hoefde je geen bijdrages als die van MTV's Cool Politics te verwachten, een onderdeel dat dit jaar op zaterdag voor het eerst op het programma stond. En hopelijk voor het laatst. Echt veel bezoekers trok het niet. De mensen die in de tent het debat tussen Diederik Samsom (PvdA), Sophie Hilbrand (BNN), Kathleen Ferrier (CDA) en Bas Haring (schrijver en presentator) bijwoonden waren er weinig enthousiast over.

Is MTV ook niet een beetje te commerciëel voor Robodock? MTV-presentator Sander Lantinga vindt van niet. ,,MTV op Robodock, moet kunnen. Robodock past goed bij MTV, het is een vooruitstrevend festival.''

Anton, een vaste bezoeker van het festival, was vrijdag van de partij. Hij was teleurgesteld over het programma. ,,Voor het eerst heb ik me verveeld op Robodock. Er waren te lange pauzes tussen de acts en er gebeurde vaak ook maar één ding tegelijk. De bandjes waren te gewoontjes en sfeerbepalend. De chaotische krakerssfeer van het ADM-terrein, met al z'n rariteiten en onvoorspelbaarheid, die toch meer past in de oorspronkelijke geest van Robodock, ontbrak op het NDSM-terrein. Dat krijg je met broedplaatsen'', grapt hij.

Gezellig

Gelukkig waren er ook festivalgangers die zich meer hebben vermaakt. Bijvoorbeeld de vriendinnen Linda en Linda (,,We hebben elkaar op onze naam uitgekozen, eigenlijk mogen we elkaar helemaal niet'', lachen ze) uit Rotterdam. Eén van de Linda's was al een paar keer eerder geweest, dit jaar kwamen ze op woensdag. Hoewel het hen ook opviel dat het festival elk jaar duurder wordt, wilden ze toch beslist komen. ,,De mensen die op het festival af komen zijn heel gezellig.''

Op het midden van het terrein brandt een vuurtje waarboven een wereldbol hangt, die door middel van een stoommachine (warm gehouden door het vuurtje) langzaam ronddraait. Hoewel weinig spectaculair, trekt het de aandacht van veel bezoekers. Zo ook van Warja uit Kampen. Het is één van haar favoriete dingen op Robodock, dat ze voor het eerst in haar leven bezoekt. ,,Robodock is echt te gek! Volgend jaar ga ik weer!''

voor foto-impressies: www.robodock.org

'

 

Naar boven