Ravage, september 2005 m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2005    ● Overzicht #11


Hof terecht gewezen in zaak
huiszoeking Ravage

Het Gerechtshof in Den Haag heeft verzuimd te onderzoeken of het optreden van justitie in 1996 tegen de redactie van Ravage wel noodzakelijk was. Tevens had de staat het optreden moeten uitleggen. Dit oordeelt de Hoge Raad waarmee het een eerder vonnis van het hof vernietigt.

De Hoge Raad plaatst vraagtekens bij de uitspraak van het hof. Hiermee erkent de raad dat journalisten bijzondere bescherming genieten en dat de staat en justitie niet zomaar bij een krant een huiszoeking kan uitvoeren. Dat mag alleen als het echt niet anders kan, wat in deze zaak niet gebleken is.

De Hoge Raad heeft de zaak inmiddels door verwezen naar het Gerechtshof in Amsterdam, dat zich onder andere over de vraag moet buigen of er in een democratische samenleving geen andere middelen voorhanden zijn dan een huiszoeking.

Op 3 mei 1996 viel de Arnhemse recherche in aanwezigheid van een rechter-commissaris uit Amsterdam het kantoor binnen van de redactie van Ravage. Het tijdschrift had een dag eerder in een persbericht gemeld dat het een claimbrief had ontvangen die mogelijkerwijze betrekking had op een explosie in het portiek van een kantoor van Basf in Arnhem.

Ondanks de mededeling van een aanwezige medewerker van Ravage dat de bewuste claimbrief na redactionele verwerking en vanwege bronbescherming vernietigd was, nam justitie gedurende haar twee uur durende huiszoeking diverse spullen in beslag, waaronder de computers, logboeken, brieven, telefoonklappers, persoonlijke agenda's en het abonneebestand.

De redactie van Ravage spande daarop een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden. Raadsman M. Pestman eiste onder meer dat de rechtbank de huiszoeking en de inbeslagname van redactioneel materiaal af zou keuren omdat de Staat zich daarmee schuldig zou hebben gemaakt aan inbreuk op het verschoningsrecht.

Naar boven