Ravage #14
5 november
2004

Terug naar Achtergrond

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #14


Geldverspilling is geen kunst

Burgemeester en wethouders van Amsterdam zijn van plan om 1,2 miljoen euro aan gemeenschapsgeld te besteden aan het jubileumfeest van koningin Beatrix. In een tijd van bezuinigingen zet het voorstel kwaad bloed bij betrokken burgers en raadsleden.

BURGEMEESTER Cohen van Amsterdam begint steeds meer op de koningin te lijken. Achter de schermen regelt hij zaken waar de burgers in z'n stad geen weet van hebben, laat staan de gemeenteraad. Neem nou zo'n jubileumfeest van Beatrix. Dat wordt op 29 april 2005 in het centrum van de stad gevierd, zo heeft de burgervader besloten.

Geen raadslid die hierover mee heeft beslist. Het werd ze pardoes tussen neus en lippen in juni door Cohen op een persconferentie medegedeeld. Alsof dit nog niet genoeg is bedongen burgemeester en wethouder Huffnagel achter de schermen dat er 1.2 miljoen euro gemeenschapsgeld beschikbaar wordt gesteld voor het 'feest'.

HET BUDGET maakt onderdeel uit van de begroting voor 2005, die begin september werd voorgelegd aan de fracties. De kritiek bleef niet uit. SP, GroenLinks en Amsterdam Anders/De Groenen (AA/DG) vonden het ongehoord dat er in een tijd van bezuinigingen 1,2 miljoen over de balk wordt gesmeten. Ook de PvdA was kritisch en vond dat het bedrag wel wat omlaag geschroefd kon worden.

Op 28 oktober kwam het onderwerp aan bod in de commissie Algemene Zaken. Diverse personen maakten van de inspreektijd gebruik om hun onvrede te uiten over het voornemen van B&W van Amsterdam. Medewerkers van het Latijns Amerika Centrum (enorme huurverhoging) en Verzetsmuseum (gekort op subsidie) riepen de gemeente op de 1,2 miljoen beschikbaar te stellen aan sociale en maatschappelijke instellingen.

Diverse kunstinstellingen die komend jaar getroffen worden door de bezuinigingen, hadden namens het gelegenheidscomité 'Geldverspilling = Geen Kunst' het voorstel ingediend om het geld door te sluizen naar het subsidiepotje van de kunstensector. 'Met het jubilieumfeest promoot Amsterdam z'n cultuur, die het tegelijkertijd om zeep helpt', meldt de protestbrief.

Het pleidooi van Jack Jan Wirken van het Nieuw Republikeins Genootschap sloot hier naadloos bij aan. ,,In plaats van de pas-den deux van Hans Van Manen op 29 april een pas de plusieurs van al die sociale- en culturele instellingen die voor meer dan één avond betekenis hebben en die hun voortbestaan bedreigd zien door het schrappen van naar verhouding geringe bedragen.''

VERVOLGENS was het de beurt aan de fractieleden. Jupijn Haffmans van AA/DG stelde in een motie voor de 1,2 miljoen naar de kunstensector door te sluizen. Remine Alberts (SP) sloot zich hierbij aan, maar vond ook dat een deel van het beschikbaar gekomen bedrag naar de sociale sector zou gaan. Mokum Mobiel wilde de 1,2 miljoen steken in een "oranje" opstapper, een vervoersdienst voor de binnenstad.

Het voorstel van fractievoorzitter Lodewijk Asscher (PvdA) oogstte de meeste bijval. Hij stelde voor om de 1,2 miljoen met een derde in mindering te brengen en met het beschikbaar gekomen bedrag van 500.000 euro een interventieteam in het leven te roepen dat tijdig kan ingrijpen als jongeren ernstige overlast veroorzaken.

Asscher: ,,Wat is nou een mooier cadeau voor de koningin dan een veilige stad?'' En gelachen dat er werd. Je moet er niet raar van op kijken als datzelfde team tijdens het jubileumfeest zal worden ingezet om de oproerkraaiers in bedwang te houden.

In het licht van de heibel van de afgelopen weken in en rond de Amsterdamse Diamantbuurt, waarmee Cohen (koning onbenul) door regentesk optreden zich behoorlijk in de nesten heeft gewerkt, kwam het voorstel van zijn partijgenoot hem uitstekend uit. Een een-tweetje zeg maar. Het ontlokte Jupijn Haffmans (AA/DG) de opmerking dat Cohen, die nu ineens genoegen nam met 700.000 euro voor het feest, gemeenschapsgeld over de balk smijt.

NAAST DE sponsoring van de gemeente Amsterdam doet ook het kabinet met 8,4 miljoen euro een flinke duit in het nooit te volle zakje van de koningin. Beatrix heeft een geschat privé-vermogen van 1,3 miljard euro, kennelijk niet genoeg om een feestje van te organiseren.

Onlangs werd ook bekend dat de overheid voor het eerst in de geschiedenis op de bijstandsuitkering van Beanix en haar trawanten heeft gekort. Overigens het gevolg van het overlijden van Juliana. Voortaan moet onze noodlijdende vorstin het doen met een karig loontje van 4 miljoen euro op jaarbasis, terwijl tweeverdieners Willem-Alexander en Maxima een minimum-inkomen krijgen van dik 2 miljoen.

In totaal bedragen de kosten van het koningshuis ruim 95 miljoen euro. De grootste kostenpost van 39 miljoen euro blijkt de beveiliging van de leden van het koninklijk huis te worden. Verder kosten de ruim driehonderd ambtenaren die zich op verschillende ministeries met het koningshuis bezighouden, bijna 20 miljoen euro. Auto's, koetsen en ander materieel kosten 6,4 miljoen euro.

Het ministerie van VROM draait op voor de kostenpost 'Onderhoud en instandhouding Paleizen', een bedrag van 12 miljoen euro. Verkeer en Waterstaat betaalt volgend jaar 578.000 euro voor het bedrijfsklaar houden van het regeringsvliegtuig. Buitenlandse Zaken heeft een post van 1.453.000 euro voor de kosten van staatsbezoeken. Nederland hoort het gelaten aan en bezuinigt verder. (AvV)

 

Naar boven