Ravage #16
23 december
2004

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #16


Fight the power

Begin deze maand werden de inwoners van Made en de gemeente Drimmelen geconfronteerd met schokkende plakkaten in het straatbeeld. Op tientallen affiches werd geageerd tegen fundamentalisme, extremisme, terrorisme, communisme, kapitalisme en religie. Kort samengevat tegen alle stromingen die in onze wereld voor conflicten zorgen.

Tekst Jan Kees Helms

Teksten bekroond met de bekende koppen als van Stalin, Bin Laden en Bush, met daartussen, good-old premier Jan-Peter Balkenende, afgeschilderd als iemand die er ook niet om maalt dat al die stromingen een gewelddadige beerput van de wereld maken. Op de aanplakbiljetten wordt naar de website
<www.wehate-everything.tk> verwezen.

,,Al die politieke stromingen en religies zijn evenveel excuses om elkaar de hersens in te slaan'', schrijven de initiatiefnemers. ,,Wij hebben alle respect voor religie en geloof, maar we zijn er van overtuigd dat de wereld het beste zonder religie en politieke stromingen kan. Zonder dat hebben we een meer geweldloze wereld.''

Wie precies achter het initiatief schuil gaan, wordt op de website niet duidelijk. Via emailcontact verklaart de "we hate crew" dat de posteractie voortkomt uit een opdracht van de Willem de Kooning academie in Rotterdam, die als titel 'Fuck terrorism' meekreeg.

,,Uiteraard moet je er wel 100 procent achterstaan met wat je maakt. Onze mening daarover is simpel: zonder religie, politiek en macht is de wereld veel beter af. Wat we willen bereiken is reactie: voor sommigen is het té hard, voor anderen provocerend. Maar men praat er wel over.''Tijdens de presentatie van de posters in de klas waren de meeste studenten het erover eens dat de beelden weliswaar shockeren, maar hierdoor juist effect sorteren. ,,Ze reageerden er best emotioneel op.'' Klasgenoten van de postermakers komen binnenkort met hun eigen interpretatie van het thema 'fuck terrorism'. Je kunt de posters van de website downloaden, uitprinten en ophangen.

Meer info: www.wehate-everything.tk

 

Naar boven