Ravage #16
23 december
2004

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #16


De innerlijke strijd van de bolletjesslikker

Maria full of Grace is een spannend en ingetogen drama over een bolletjesslikker die in deze gevaarlijke business terecht komt. De film Lemony Snicket daarentegen is een bizar, wreed sprookje met een politiek incorrecte invalshoek, en doorspekt met inventieve visuele vondsten.

Een van de aangenaamste verassingen van dit filmjaar is ongetwijfeld Lemony Snicket's Series of Unfortunate Events geregisseerd door Brad Silberling. Die naam doet geen belletjes rinkelen, wel de naam van de producent Scott Rudin. Hij is verantwoordelijk voor een groot aantal originele, tegendraadse en moeilijk te categoriseren rolprenten.

Rudin heeft onder meer groeibriljant Wes Anderson, regisseur van The Royal Tenenbaums en The Life Aquatic in zijn stal. Hij schijnt een moeilijk man te zijn, met tirannieke trekjes. Met zijn gevoel voor het ongewone en het provocerende, neemt hij een uitzonderlijke plaats in binnen de commerciële cinema.

Lemony Snicket past perfect in het werk van deze producent. Het is een bizar, wreed sprookje met een politiek incorrecte invalshoek, en doorspekt met inventieve visuele vondsten. Het scenario van de film is gebaseerd op drie boeken van Lemony Snicket, een pseudoniem voor schrijver Daniel Handler. Wereldwijd zijn er 27 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

Erfenis

De film handelt over de drie weeskinderen Violet, Klaus en Sunny Baudelaire. Deze hebben uitzonderlijk veel pech, want ze hebben hun huis en ouders verloren en dreigen bovendien hun erfenis kwijt te raken. Ene graaf Olaf, een ver familielid die ze in diverse gedaanten achtervolgt, heeft het op hun erfenis voorzien.

De manische Jim Carrey als oom Olaf is fantastisch op dreef, evenals gereputeerde acteurs als Meryl Streep, Timothy Spal en Jude Law die een sublieme voice-over levert. Decorontwerper Rick Heinrichs en de experts van de digitale effecten hebben een overtuigende en imponerende fantasiewereld gecreëerd, die nu eens niet het verhaal in de weg zit, wat bij menige vergelijkbare film onvermijdelijk lijkt te zijn.

De makers hebben bovendien het verhaal een onsentimentele, duistere lading gegeven, die wat verder gaat dan wat gangbaar is binnen het genre van de kinderfilm. Er valt voor volwassenen ook veel te genieten. De verschrikkelijke dingen die de kinderen overkomen worden vooral vanuit het perspectief van de kinderen verteld, hetgeen het geheel een sterke meerwaarde geeft.

Bolletjesslikkers

Een film over bolletjesslikkers, dat klinkt niet veelbelovend. Toch is Maria full of Grace een spannend en ingetogen drama over een jonge Colombiaanse vrouw die in deze gevaarlijke business terecht komt. Omdat ze het als een ontsnapping uit een uitzichtloos bestaan ziet.

Het is niet iets waar je dagelijks bij stil staat, het inslikken van zo'n zestig condooms gevuld met heroïne. De handeling wordt in grafisch en huiveringwekkend detail getoond. Zo'n geknapt bolletje in de maag is dodelijk.

Waar de film al meteen scoort is met de authenticiteit van het leven in Colombia, gefilmd in Ecuador. De film gaat zeer specifiek over een criminele activiteit, maar regisseur Joshua Marston velt geen moreel oordeel hierover. De overtuigingskracht van het drama is dat het ook een universele kracht heeft.

De jonge drugsvervoerders, ezels genaamd in het criminele jargon, zitten in het vliegtuig richting New York met het idee dat ze op weg zijn naar een beter leven, of naar een lang verblijf in een Amerikaanse gevangenis. Hoofdrolspeelster Catalina Sandino Moreno als Maria speelt schitterend de dilemma's en angsten die haar bekruipen.

Het laatste deel van de film is gesitueerd in het beloofde land Amerika, en toont met een authentieke kracht de conflicterende gevoelens van de immigranten. Het is een keuze waar veel Latino's mee te maken hebben: ontsnappen uit een uitzichtloos bestaan in een armoedig dorp om dan als drugssmokkelaar of illegaal de Verenigde Staten binnen te komen. Maar om vervolgens te overleven in een harde samenleving met weinig mededogen, daarmee begint de strijd pas echt.

Maria full of Grace, nu in de bioscopen. Lemony Snicket's Series of Unfortunate Events, vanaf 23 december in de bioscoop.

Naar boven