Ravage #16
23 december
2004

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #16


Boycot Ravage

Zolang dit blad, tezamen met haar voorganger Bluf! bestaat, zijn de medewerkers het mikpunt geweest van spot en kritiek. Publicaties waarmee wanpraktijken en dogma's binnen de linkse actiebeweging werden belicht danwel schrijnend bloot werden gelegd, zetten veelal kwaad bloed, met name bij de degene die zich aangesproken voelde.

Daar is mee te leven, tot op zekere hoogte. Echter, het blad wordt door bepaalde buitenstaanders gezien als een spreekbuis van activistisch Nederland. Wij begrijpen ook niet waarom, want we hebben nimmer gepretendeerd een dergelijke spreekbuis te zijn, laat staan te willen zijn. Ravage is een van de vele spreekbuizen, dat klinkt al beter.

Wat moet je dan als weldenkend mens met een boycot-oproep die René Danen onlangs plaatste op de website van Indymedia. Een oproep die door de redactie van Indymedia overigens dezelfde dag nog verwijderd werd. Deze opgeblazen hopkikker van Keer het Tij, tevens roerganger van het Nederlands Sociaal Forum, riep activistisch Nederland op tot actie om Ravage kapot te maken.

,,Vroeger was Ravage een links blad en waren de redacteuren vooraan te vinden bij antiracisme acties tegen Janmaat en andere dubieuze types. Tegenwoordig huilt Ravage mee met de wolven in het bos en verdedigt het extreem-rechtse types als Fortuyn en schildert het blad door de rechter veroordeelde anti-semieten zoals Van Gogh af als aardige mensen waarmee je op de koffie gaat'', schrijft Danen.

,,Ravage pretendeert het blad van links actievoerend Nederland te zijn'', zo vervolgt hij. ,,Ik wens op geen enkele manier meer iets te maken te hebben met dit dubieuze blad. Wie doet mee? Boycot Ravage! Geen abo, geen advo, geen donatie, geen stand, geen persbericht, geen interview, geen drukker meer van links voor dit rechtse blad! Het is tijd voor een nieuw actieblad!''

Het initiatief van Danen roept herinneringen op aan de praktijken waar voormalige krakersbonzen als Theo van der Giessen en Jack van Lieshout zich in de jaren '80 schuldig aan hebben gemaakt. Deze krakers van de harde lijn konden geen kritiek velen, en belaagden hun politieke tegenstanders letterlijk en figuurlijk met onorthodoxe middelen. Zo riepen zij op tot een boycot van Bluf!

Danen plaatste de oproep als reactie op het artikel 'Nederland Droomland', gepubliceerd in de vorige Ravage. Hierin wordt kritiek geuit op het feit dat links activistish Nederland een blinde vlek heeft voor moslimfundamentalisme en rechts-extremistische tendenzen binnen de moslimgemeenschap ontkent, er in elk geval niets tegen onderneemt.

Kennelijk is dit artikel, tezamen met eerdere kritische publicaties over de organisaties waarbij Danen betrokken is, bij de man als een hete aardappel in het verkeerde keelgat geschoten. Een ingezonden reactie was klaarblijkelijk teveel gevraagd. Als een oerang oetang klopt René Danen zichzelf op de borst: ik ben de ware linkse antiracist! Het is eigenlijk te kinderachtig voor woorden, links op z'n smalst.

Alex van Veen

Naar boven