Ravage #16
23 december
2004

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #16


Activisme in een netwerksamenleving

Dit jaar bestaat het alternatieve internetcafé ASCII vijf jaar. Onlangs nog werd er feest gevierd in het nieuwe onderkomen aan de Wibautstraat in Amsterdam. Op last van het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer werd het pand voor de tweede maal in korte tijd ontruimd. ASCII is momenteel dakloos.

Tekst Theo Ploeg

Nee, een nieuw onderkomen is er nog niet. Al wordt er momenteel druk onderhandeld. Tot nu toe zonder succes. Ergens midden november bezocht ik ASCII in hun vers gekraakte onderkomen aan de Wibautstraat. ,,Wij laten ons niet verjagen'', lachte Decoy nog. Even daarvoor had de buurtregisseur van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer hen gevraagd om het pand per omgaande te verlaten.

Decoy (31) is één van de medewerkers van ASCII, de Amsterdamse organisatie die zich bezighoudt met hacktivisme: de politiek van het bereiken van politiek en/of sociale doelstellingen door het creëren, veranderen of transformeren van computertechnologie. Iets heel anders dus dan zomaar hacken. Dat hacktivisme is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van gelijkgestemden waarin Nederland een flink woordje meespreekt.

Luchtbrug

Tijdens mijn bezoek op een maandagmiddag, ergens rond drieën, is de winkelruimte redelijk gevuld. De meerderheid van de computers is bezet. Op een aantal wordt driftig gewerkt. Een meisje hangt relaxt onderuit en surft wat rond terwijl ze haar broodje eet. Decoy zorgt voor koffie. De computers zijn nog niet via een netwerk verbonden. Wel zijn zij aangesloten op het internet.

Via een draadloze luchtbrug delen zij de adsl-verbinding van de buurman. ASCII betaalt gewoon netjes mee. Dat netwerk moet er eigenlijk wel komen. Er moeten immers zo snel mogelijk cursussen Open Source - gratis te gebruiken software - en linux - een gratis te gebruiken besturingssysteem - worden gegeven. Maar zolang er een ontruiming dreigt hebben verdere technische verbeteringen niet zoveel zin. Ook de adsl-verbinding is aan een upgrade toe.

Decoy is behoorlijk kwaad op het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. ,,Op de dag dat we deze ruimte hebben gekraakt vernamen we van buurtbewoners dat de ruimte nog net geen jaar leeg stond en dus volgens de huisvestingswet niet gekraakt had mogen worden. We zijn daarop naar een commissievergadering van het stadsdeel gegaan en raakten in gesprek.''

Daarop is de wethouder Wonen en Werken Jelle Prins langsgekomen. ,,Die wilde met ons rond de tafel gaan zitten om te bespreken of er een overeenkomst mogelijk was, maar na de moord op Theo van Gogh in Amsterdam-Oost hebben we niets meer van de man vernomen. Op zich wel logisch, ze zullen het wel druk hebben gekregen, zo dachten we. Tot de buurtregisseur ons beval het pand te verlaten. We hebben nog een poging gedaan opnieuw in gesprek te gaan met het stadsdeel, maar dat hielden zij af.''

Open Source

Het kleine beetje vertrouwen dat Decoy nog had in de stedelijke politiek is daarmee verdwenen. Al gloort er hoop. De stadsdeelsecretaris van Oud-West, Saranna Maureau, heeft contact gezocht met ASCII. Zij heeft geld gekregen om aan de slag te gaan met Open Source en om het gebruik daarvan te bevorderen.

Zij ziet daarin wel een rol weggelegd voor ASCII, dat eerder dit jaar nog werd ontruimd aan de Kinkerstraat in Oud-West. Van concrete plannen is echter nog geen sprake. Die dubbele houding van de gemeente Amsterdam ten aanzien van vernieuwende initiatieven in de stad is bekend. De afgelopen jaren heeft de gemeente als geheel bitter weinig gedaan om het creatieve gebruik van internet te stimuleren.

Op meer lokaal niveau is die bereidwilligheid er wel. In de projecten Draadloos Oost en Buurtonline Oost werkten ASCII en de lokale overheid reeds succesvol samen. Het kan dus wel. Maar toch, ASCII wil haar onafhankelijke situatie behouden. Al meer dan vijf jaar houdt de organisatie zich bezig met het creëren van internetvoorzieningen voor activisten en krakers in de stad.

Zelf was hij er toen nog niet bij, toch vertelt Decoy enthousiast: ,,Tijdens het Tactical Media Lab Next 5 Minutes in 1999 is ASCII opgericht met als directe doelstelling om voor iedere activist en kraker een eigen emailadres en webpagina te realiseren. Heel ambitieus dus. Al snel was er Squatnet, een internationaal netwerk met een soortgelijk doel. Tegenwoordig is het zelfs heel erg gemakkelijk om een eigen emailadres te krijgen of een webpagina te maken.''

Interactie

De andere doelstellingen van ASCII zijn echter nog ongelooflijk actueel. Zoals het stimuleren van Open Source software als een goed alternatief voor het monopolie van Microsoft in die markt. Daarnaast biedt ASCII een plek aan mensen die aan het werk willen maar zelf niet beschikken over een internetverbinding.

Voor iedereen dus, al is interactie wel belangrijk. Decoy: ,,Mensen hoeven zich hier niet de hele middag lopen te vervelen. Optimaal van internet gebruik maken is juist iets anders dan consumeren zoals je dat bij de traditionele media doet.''

Juist daar is nog een flinke weg te gaan. Veel activisten beseffen immers nog niet welke mogelijkheden het internet biedt om politieke en sociale doelstellingen kracht bij te zetten. Daarbij is het de ideale n niet aan geografische beperkingen n ontmoetingsplaats en een onuitputtelijke bron voor informatie.

Juist daar levert ASCII de infrastructuur voor. Tot voor kort dus, want momenteel is ASCII dakloos. Hoelang die situatie duurt kan Decoy onmogelijk zeggen. ,,De onderhandelingen hebben nog niets opgeleverd en een geschikte plek hebben we nog niet kunnen ontdekken. Als jij iets weet? Alle tips zijn welkom.''

 

Naar boven