Ravage #16
23 december
2004

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #16


Politie Haaglanden behandelt betogers als kleuters
Op 10 december vond er een grote dierenrechten demonstratie plaats van Delft naar Rijswijk. Tussen deze steden bevinden zich het TNO en het BPRC, bedrijven die bekend staan om hun grootschalige bedrijvigheid in dierproeven. De politie voerde een repressief beleid.

Adbusting in de steigers
Het argument waarmee de directeur van Megamedium de steigerreclame in Nederland wist te introduceren, bleek ook gedurende een debat in het Louis Hartlooper Complex een van zijn stokpaardjes. ,,Ik noem het liever restauratiesponsoring. Als de politiek het goed vindt dan is het toch goed?''

Gevolgen invoering ID-plicht voor activisme
In omringende landen als België en Duitsland is het verplicht tonen van een identificatiebewijs een gewone zaak, ook onder activisten. Na de jaarwisseling zit ook de Nederlandse activist een het middel vast. Wat zijn hiervan de gevolgen? Zullen specifieke openlijke actievormen die foute bedrijven op kosten jagen in het vervolg worden gemeden?

Corvee vanwege korvetten
Op één dag in 25 verschillende steden in totaal zo'n 250 mensen op de been weten te brengen uit protest tegen de levering van korvetten aan Indonesië, is vandaag de dag al een prestatie op zich. Campagne tegen Wapenhandel wil met acties en gesprekken de ING en Rabobank ertoe aanzetten hun steun aan de levering van het oorlogstuig in te trekken.

 

Knokploeg in de Rozenstraat
Gewekt worden door een soort van 'explosie', de aanblik van een tiental breedgeschouderde types met knuppels op het garagedak achter op een hoog, vluchten voor je leven jezelf verstoppend onder een deken. Het overkwam Valerie, kraakster van een pandje in de Amsterdamse Rozenstraat.

Fight the power
Begin deze maand werden de inwoners van Made en de gemeente Drimmelen geconfronteerd met schokkende plakkaten in het straatbeeld. Op tientallen affiches werd geageerd tegen fundamentalisme, extremisme, terrorisme, communisme, kapitalisme en religie. Kort samengevat tegen alle stromingen die in onze wereld voor conflicten zorgen.

Het miezert nepdichtertjes
Het einde van de als 'vernieuwend' geafficheerde poëzie is een feit. Sla Komrij's laatste Bloemlezing er maar op na en je weet dat de 'de vernieuwing' haar doel heeft bereikt. Wie enkele regels onder elkaar weet te zetten is een dichter! En zij die dit kunstje nog niet hebben afgekeken, de sukkels, zullen weldra volgen. Hoera! Maar als iedereen dichter is, rijst de vraag hoe het verder moet met de poëzie.

Naar boven