Ravage #15
26 november
2004

 

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #15


Verzet tegen Castor in teken van rouw

Een 21-jarige Franse demonstrant is 7 november overleden nadat hij bij een protestactie in de omgeving van Avricourt in het oosten van Frankrijk onder een trein met radioactief afval was gekomen. De de resterende acties tegen het transport verliepen in sombere sferen.

EERDER WAREN twee andere actievoerders van de groep Sortir du Nucleaire (Weg met Kernenergie) verwijderd die zich twintig kilometer noordelijker, bij Nancy, aan de rails hadden vastgeketend. Hun actie had het transport twee uur opgehouden.

Een voorlopig onderzoek wees uit dat de 21-jarige Sébastian Briat en andere demonstranten door de trein werden verrast terwijl zij bezig waren zich vast te ketenen aan de rails. De machinist maakte een noodstop, maar de trein had teveel vaart en reed over de actievoerder heen, aldus de politie.

De trein vervoerde twaalf containers afval naar een opslagplaats in het Duitse Gorleben, waar zaterdag ten minste 4.500 mensen protesteerden tegen de kerntransporten. In het verleden trokken de transporten veel meer betogers, maar de demonstraties zijn in omvang afgenomen sinds de Duitse regering vorig jaar aankondigde dat Duitsland zijn resterende kerncentrales voor 2020 zal sluiten.

HET atoomafvaltransport afkomstig uit Le Hague kwam uiteindelijk dinsdag 9 november binnen in de tijdelijke opslagplaats in Gorleben. Ditmaal was er onder de activisten die in Wendland aanwezig waren, meer dan ooit woede en verdriet bij het zien van de trein met de eeuwig durende gevaarlijke lading.

Het ongeval werd in de Franse media als noodlottig omschreven. Maar het is verwijtbaar dat het transport met 100 kilometer per uur door de bocht raasde zonder helicopter begeleiding op dat moment. Het is bij de autoriteiten bekend dat bij elk transport er op en rond het spoor gedemonstreerd door milieuactivisten.

Op zaterdag bij de door 6.000 mensen bezochte 'Auftaktdemonstratie' in Dannenberg was de sfeer nog speels, ondanks de overweldigende hoeveelheid politie. De betogers zijn kwaad om het kernafval dat een bedreiging vormt voor mens en natuur. Velen riepen de agenten toe dat zij dit misdadige kerntransport beschermen en zodoende eraan meewerken.

Het verzet van boeren tegen het jaarlijkse transport is legendarisch. De stoet trekkers die verscheen om mee te rijden in de demonstratie zag er veelbelovend uit. Trekkers speelden weer de hoofdrol in de opgerichte straat- en wegblokkades.

OOK DE zondag begon optimistisch. Castor, de naam van het kerntransport, stond als gevolg van blokkades op het spoor urenlang stil in de buurt van Nancy. Gejuich. We gingen in groepen het bos in om de weg te versperren voor de politie. Intussen vormden anderen blokkades op het laatste deel van het traject, dat over de weg gaat, dwars door dorpjes.

Bij infopunt Metzingen, waar voor eten was gezorgd, vernam ik het vreselijke nieuws uit de Elzas over Sébastian over de radio. Het is niet waar! We zijn altijd al bang geweest dat dit eens zou gebeuren, maar vertrouwden er steeds op dat het niet zo zou zijn.

Er heerste verslagenheid en woede onder de mensen in Metzingen. Hier heeft een van de actievormen die onmisbaar, maar oh zo riskant is, tot de dood geleid van een jongen die een wereld voor ogen had zonder atoomafval. Drie andere activisten raakten gewond.

Er was die avond een rouwbijeenkomst in Hitzacker, evenals in zo'n 24 andere Duitse steden. De bijeenkomst werd door de aanwezigen heel verschillend ervaren. Leden van Greenpeace en Robin Hood stelden voor de geplande acties op het spoor verder af te gelasten. Nee!, vonden velen. De beste manier om Sébastian te herdenken is het voortzetten van de strijd. In het zwart gestoken activisten scandeerden "Mut und Wut und Widerstand" in de straten van Hitzacker.

MAANDAGOCHTEND werd het transport in Harlingen verwacht, waar onze groep richting het spoor liep. Door het bos struinend kwamen we activisten tegen die ons uitnodigden om met z'n allen mee het spoor op te gaan. We probeerden het telkens opnieuw: de steile heuvel op waarna hordes agenten ons daarvan weer probeerden te beletten.

Bij elke poging lukte het een enkeling om door te breken die zich dan voor korte tijd op het spoor begaf. Agenten traden dan weer op waarna de betreffende activisten, tezamen met de resterende groep, terug naar boven werden gedreven. Verder rennen en opnieuw proberen. Toen Castor uiteindelijk voorbijreed stond een meisje al huilende het transport te aanschouwen.

Daar eindigden de acties op de rails. We wachtten af hoe het wegtransport zou verlopen. Er waren twee opties die altijd lang geheim blijven: noordroute via Quickborn of zuidroute via Gusborn. Om 4 uur 's nachts vernamen we over de actieradio dat zich op de noordroute een trekker had geposteerd, waar actievoerders zich met hulpmiddelen aan hadden vastgeklonken. De politie kan hen onmogelijk verwijderen.

Het Castortransport vertrok uiteindelijk via de zuidroute richting Gorleben. We hebben nog geprobeerd het traject te blokkeren, maar de politie verhinderde dat. Toch is een jongen erin geslaagd even het voorste deel van de transportwagen vast te grijpen.

Uit woede over de dood van Sébastian hebben onbekenden in de nacht van 7 op 8 november de gevel van de Franse ambassade in Nijmegen met rode verfbommen bestookt. Tevens werd de leuze "kerntransport gaat over lijken" op de muur geschilderd. In de nacht van 8 op 9 november werden er verfbommen gegooid naar het Franse consulaat in Amsterdam. Enkele tientallen personen hebben op 8 november in Groningen een wake gehouden ter nagedachtenis aan de overleden Fransman. (Janna)

Meer info: www2.nadir.org

 

Naar boven